Den store nye delrapport fra FN’s klimapanel IPCC slår det fast med syvtommersøm: Mennesker er »utvetydigt« skyld i klimakrisen, og vi har flere ekstreme vejrfænomener i vente.
Budskaberne klinger mildest talt alarmerende.
Men før du kaster håndklædet og ringen og giver dig til at vente på klima-katastrofen, skal du vide, at nyheden har fået klimaforskere fra hele verden til at reagere stik modsat: De kommer faktisk med endnu stærkere opfordringer til handling.
Under Videnskab.dk's Red Verden-tema kan du bevare et køligt klima-overblik og fokusere på de områder, hvor menneskers indsats betyder allermest for vores planet.
I denne artikel får du serveret en buffet af forskernes bedste løsningsforslag, som vi har beskrevet i Red Verden-temaet de seneste år.
Du kan også debattere løsninger og både få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.
I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.
Du kan få og give gode råd, debattere og være med i overvejelser om artikler i vores Facebook-gruppe Red Verden.
Også grunde til optimisme
Selvom IPCC's rapport er dyster læsning, blæser 'forandringens vinde' nemlig i den globale klimaindsats.
Under den amerikanske præsident Joe Bidens klimatopmøde tidligere på året forpligtede USA sig til en reduktion af udledningen af drivhusgasser på 50-52 procent i forhold til 2005-niveauet inden 2030.
Storbritannien lovede en reduktion på 78 procent inden 2035, mens EU lovede at reducere udledningen med 55 procent inden 2030 i forhold til niveauet i 1990.
Løfterne kan være gode nyheder for naturen som helhed, for ved at beskytte og genoprette naturen, understøtter vi også økosystemernes evne til at lagre CO2, har forskere tidligere forklaret i en artikel bragt på Videnskab.dk.
Løsningerne vælter frem
Klimateknologierne buldrer frem, og hver uge får du i Videnskab.dk's Red Verden-tema et overblik over den nye viden og de nye teknikker, der måske kan være med at redde vores planet.
For nylig har du blandt andet kunnet læse, hvordan droner kan hjælpe landmænd med at fremavle de mest klima-robuste planter, og hvordan olieædende bakterier var i stand til at nedbryde 82 procent af de skadelige stoffer i 5.000 ton forurenet jord.
Vi følger også med, når danske forskere bidrager til en stor klimamission i rummet, og når de vil skabe klimavenlig mælk i laboratoriet.
Og vi stiller skarpt på den mad-revolution, der ifølge forskere er påkrævet, hvis vi skal nå klimamålsætningerne, og på genteknologien CRISPR, som ifølge andre forskere er nødvendig, hvis alle mennesker skal kunne få bæredygtige fødevarer.
Hvordan løser vi klimakrisen? Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek giver tre gode bud i videoen her. (Video: Tjek)
Sådan kan du hjælpe
Mad, tøj og rejser er tre dyre poster på dit klimabudget, hvor du især har mulighed for at lette dit personlige CO2-aftryk.
Men når vi forbruger mindre ét sted, har vi det med at forbruge mere et andet sted.
En mere sikker vej til at sænke dit og samfundets forbrug er simpelthen at arbejde mindre, har forskere tidligere forklaret til Videnskab.dk.
- En 'fleksitar' opfattes ofte som en person, der spiser vegetarisk ved de fleste måltider.
- Hvis du bliver fleksitar og halverer dit kødforbrug, sparer du cirka syv procent af CO2-udledningen fra din kost.
- For en vegetar er tallet 14 procent, og for en veganer er det hele 44 procent.
- 28 procent af de 18-34 årige levede fleksitarisk i 2020, viser en undersøgelse fra supermarkedskoncernen COOP.
- Antallet er fordoblet siden 2017.
Og hvis du mærker købetrangen trykke, hjælper dét at huske dig selv på dit forbrugs klimaaftryk faktisk til, at du træffer det klimabevidste valg.
Under alle omstændigheder skal du nok tænke mere i genbrug og i at sænke dit forbrug, frem for klimakompensationer, når du for eksempel online-shopper.
Det er nemlig slet ikke sikkert, at klimakompensationerne er lige så grønne, som virksomhederne bag dem gerne vil have dig til at tro.
Samarbejde mellem politikere og virksomheder
Den store klimaindsats nødvendiggør et vedvarende samarbejde mellem politikere og private virksomheder, og en ny form for grønne handelsaftaler kan måske være en del af vejen frem.
Som storimportør kan EU være med til at stille krav til varer fra for eksempel Kina eller Brasillien, sådan at varerne stiller krav til bæredygtighed under produktionen.
Og selvom vi skal være skeptiske, når private firmaer hævder, at de er blevet mere grønne, bør vi måske også give lidt plads til, at virksomheder giver deres 'klima-image' et ekstra lag fernis.
Klimamålsætninger kan nemlig være med til at skabe bevægelse i den rigtige retning – også selvom ikke alle de flotte hensigtserklæringer bliver indfriet, har forskere tidligere forklaret til Videnskab.dk.
Teknologien er her – nu skal vi handle
Selvom investeringer er afgørende, for at fremtidens lovende klimateknologier bliver til virkelighed, er det vigtigt, at vi griber til løsninger i dag i stedet for at vente på et teknologisk 'klima-fix' i morgen.
Omvendt kan løfter om at udvikle klimateknologi faktisk stå i vejen for hurtig klimahandling.
Og hurtig handling er afgørende, da det er den akkumulerede CO2-udledning, der i sidste ende afgør klimapåvirkningen.