Bæredygtig mad på havbunden, maskine laver drikkevand af luft, og forskere kommer med plastik-opråb
Vi skal blive langt bedre til at genanvende plast, og der er brug for en global plan, lyder det fra flere forskere. Læs mere i ugens opsamling.
Muslinger høst Danmark optimere

En ny DTU-rapport viser, at Danmarks samlede muslingehøst kunne være 45 gange så stor, som den er i dag, og at vi samlet set i 2050 ville kunne hente helt op mod 2,2 millioner ton muslinger, tang og andre planter og dyr op af havet. (Foto: Shutterstock)

En ny DTU-rapport viser, at Danmarks samlede muslingehøst kunne være 45 gange så stor, som den er i dag, og at vi samlet set i 2050 ville kunne hente helt op mod 2,2 millioner ton muslinger, tang og andre planter og dyr op af havet. (Foto: Shutterstock)

Vi indleder sommerens sidste nyhedsopsamling inden ferien med at dykke ned på havets bund, der potentielt gemmer på flere af fremtidens fødevarer.

En ny DTU-rapport viser nemlig, at Danmarks samlede muslingehøst kunne være 45 gange så stor, som den er i dag, og at vi samlet set i 2050 ville kunne hente helt op mod 2,2 millioner ton muslinger, tang og andre planter og dyr, som enten kan spises direkte af mennesker eller bruges som for eksempel dyrefoder.

Det skriver DR.

Et kilo muslinger udleder faktisk kun 0,22 kilo CO2, mens et kilo hakket oksekød udleder cirka 140 gange så meget, lyder det i artiklen.

»Der er nogle store potentialer i at udnytte havet på en bæredygtig måde,« siger Jens Kjerulf Petersen, der er professor på DTU Aqua og en af forfatterne bag rapporten, til DR.

»Hvor vi i dag bruger 60 procent af landjorden til landbrug, så bruger vi promiller af havet til havbrug. Og hvis vi skal bevare vores biodiversitet på land, så skal vi begynde at overveje, hvor vi skal dyrke vores fødevarer,« fortsætter han til DR.

Til DR siger forskerne bag rapporten, at man med fordel kan se på, om produktionen af tang og muslinger kunne lægges ude i de store vindmølleparker, der ofte ikke bruges til andet. 

Red Verden: Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.

Som en del af serien giver forskere gode råd, baseret på deres egen forskning.

Du kan få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Fra luft til drikkevand

Forskere ved ETH Zürich har udviklet en teknologi, der for første gang giver dem mulighed for at ‘høste’ vand døgnet rundt, selv under den bagende sol.

Det viser ny forskning, der netop er publiceret i tidsskriftet Science. 

Groft sagt henter maskinen vand ud af knastør luft uden at bruge store mængder energi, og forskerne har formået at høste op til 0,53 deciliter i timen.

I dag lever over 40 procent af verdens befolkning i områder, hvor der er vandknaphed. Derfor er der brug for at finde alternative måder at skaffe rent drikkevand på, skriver forskerne bag studiet.

Og det gælder særligt i områder, der er afskærmet fra havet, hvor det ikke er muligt at rense saltvand eller spildevand. 

På nuværende tidspunkt har forskerne søsat en prototype, men de arbejder videre på at få skaleret teknologien op.

Vi har tidligere beskrevet lignede teknologier, hvilket du kan læse mere om i artiklen: Soldrevet apparat kan lave drikkevand af knastør luft.

maskine_drikkevand

Maskinen, der testes oven på en ETH-bygning i Zürich. Det kræver ifølge forskerne ikke store mængder af energi at holde den kørende, og teknologien har et potentiale i områder med knappe vandressourcer. (Foto: ETH Zurich / Iwan Hächler)

Forskere: Vi står med en stor plastik-udfordring

Vi runder ugens opsamling af med et plastik-opråb fra fire forskere i tidsskriftet Science, der er omtalt af University of Delaware.  

I dag bruger vi uanede mængder af plastik. Et materiale, som er utrolig svært at nedbryde og både ender i naturen og havet.

Ifølge pressemeddelelsen er det:

  • Mindre end 10 procent af plastaffald, der genbruges på globalt plan.
  • Og mindre end 1 procent genbruges mere end én gang, mens cirka 12 procent forbrændes.

Forskerne bag det nye opråb mener derfor, at der hurtigst muligt er brug for at finde metoder til at ‘upcycle’ plastik - det betyder, at man som minimum kan genbruge plastikken til at lave det samme produkt eller et produkt med samme værdi. 

»Dilemmaet med plastaffald er en global udfordring, der kræver hurtig indgriben og en samordnet indsats, der forbinder partnere på tværs af industrielle, akademiske, finansielle og offentlige sektorer understøttet af betydelige investeringer,« skriver forskerne i studiet.

Forskerne peger på, at der skal investeres i nødvendig infrastruktur og genbrugs-faciliteter til den fremtidige affaldssortering, og behandlingen skal moderniseres. 

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk