Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Fyr ikke alle kræfterne af fra starten i en enkeltstart – vælg en god pacingstrategi i stedet

Det er fristende, at cykle så meget man kan fra start, når man kører enkeltstart. Men forskning viser, at det er en dårlig idé.

tidskørsel enkeltstart tour de france

Hvordan bruger rytterne deres watt-målere til at pace sig selv på etaperne? Chris Anker Sørensen forklarer, hvordan man kan bruge watt-måleren til at gøre det godt på en enkelstart. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Video thumbnail kan du snyde en løgnedetektor?

AI kan gøre det endnu sværere at snyde løgnedetektorer i fremtiden

video thumbnail pille mod kærestesorger

Forskere udvikler pille mod hjertesorg

Derfor er kvindelige psykopater svære at spotte

video thumbnail.  Død et sted - levende et andet? Dødskriterier skal opdateres

Hvornår er du død?

Annonce:

En enkeltstart er en kamp mod tiden og samtidig en kamp med en selv. Det er en meget fysisk krævende disciplin, hvor rytteren skal forsøge at disponere sin indsats således, at gennemsnitsfarten bliver højest mulig henover distancen.

Man opnår ikke den hurtigste tid i en enkeltstart ved at cykle alt, hvad man kan fra starten af og forsøge at holde en (for) høj udgangsfart hele vejen.

Alligevel er det en udbredt fejl, ikke mindst blandt motionister. Årsagen er, at kroppens energisystemer vil tillade, at man kan køre en del hurtigere i begyndelsen i forhold til i slutningen af enkeltstarten. Den slags frister.

Prisen for et for hårdt udlæg bliver, at rytteren må sænke farten en del til sidst, hvilket går ud over gennemsnitsfarten.

Forskere: Tramp til opad og spar kræfter nedad

Et hold britiske forskere har undersøgt pacingstrategi i simulerede tidskørsler (på et cykelergometer), som indeholdt strækninger op og ned ad bakker. To pacingstrategier blev sammenlignet.

I den ene strategi skulle rytterne holde en konstant arbejdseffekt (power), mens de i den anden skulle øge arbejdseffekten en anelse, når det gik opad og til gengæld reducere lidt nedad.

Det viste sig, at pacingstrategien med den variable arbejdseffekt var bedst.

Annonce:

\ ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Med andre ord tyder det på, at det kan betale sig at cykle lidt mere til opad og til gengæld spare lidt på indsatsen nedad, hvis man skal køre en kuperet enkeltstart hurtigst muligt.

Det hele handler ikke om watt-måleren

Chris Anker Sørensen fortæller i videoen for oven om, hvordan Tour de France-ryttere bruger watt-måleren på deres cykel til at pace sig selv korrekt, i stedet for bare at fyre alle kræfterne af på én gang.

Men selvom pacingstrategien er vigtig, så spiller ens fingerspidsfornemmelse stadig en rolle selv for de mest kyniske og kontrollerede ryttere.

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts