Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Du skal være ekstremt udholdende for at gennemføre Tour de France

I løbet af de tre uger et Tour de France varer, kan du aldrig nå at restituere fuldt ud, og du bliver gradvist trættere. Det handler om at være udholdende nok til at trille ind på Champs-Élysées i god behold.

tour de france champs elysses udholdenhed

Hvordan takler en cykelrytter den træthed, som opstår i løbet af et tre uger langt Tour de France? Chris Anker Sørensen fortæller om sine egne erfaringer. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Video thumbnail kan du snyde en løgnedetektor?

AI kan gøre det endnu sværere at snyde løgnedetektorer i fremtiden

video thumbnail pille mod kærestesorger

Forskere udvikler pille mod hjertesorg

Derfor er kvindelige psykopater svære at spotte

video thumbnail.  Død et sted - levende et andet? Dødskriterier skal opdateres

Hvornår er du død?

Annonce:

Tour De France er helt overordnet set en lang, ekstrem udholdenhedsprøve. Selv sprinterne er meget udholdende, ellers ville de aldrig kunne sidde med feltet hjem på en lang flad etape – for ikke at sige gennemføre hele løbet.

Et tysk forskerhold har målt den gennemsnitlige effekt til at være 218 watt på flade etaper i Tour De France. På semi-bjergetaper blev effekten målt til 228 watt i gennemsnit. Og på deciderede bjergetaper var den gennemsnitlige effekt højest med hele 234 watt.

Sådan nogle gennemsnitlige watt-værdier vil isoleret set måske ikke skræmme veltrænede cykelmotionister. Men man skal forstå, at tallene dækker over mange perioder med maksimal indsats. Og det virker meget udtrættende.

\ ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Desuden skal man huske på, at der bliver cyklet i tre uger, hvor fuld restitution fra dag til dag ikke er mulig. Kroppen svækkes derfor gradvist.

Så 220 watt føles med garanti ikke ens første og sidste dag for rytterne i Tour De France.

‘Hvornår skal jeg bruge mine tændstikker?’

I videoen for oven kan du høre Chris Anker Sørensens reflektioner over, hvornår og hvordan man skal bruge sine kræfter for at komme bedst muligt gennem et løb som Tour de France.

Her nævner han Yates’ og Froomes forskellige tilgange til årets Giro d’Italia som eksempler på henholdvis dårlig og god manøvrering af trætheden.

Annonce:

I videoen her kan du høre Ernst Albin Hansen fortælle mere om udholdenhed i Tour de France.n

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts