Restitution er selvsagt meget vigtigt i Tour de France. På en måde er det lige så vigtigt at undgå at brænde ud i løbet af de tre uger, som løbet varer (for eksempel på grund af dårlig restitution eller sygdom), som det er at præstere godt på hver enkelt etape.
Vi har alle set eksempler på ryttere, der lå godt til i klassementet og så havde en dag, hvor de tabte både 10, 20 og 30 minutter. Senest i Giro d’Italia, hvor løbets førende rytter Simon Yates tabte hele 38 minutter til Chris Froome på løbets 19. etape efter indtil da at have lignet det bedste bud på en samlet vinder.
Flydetanke og -100 grader kold luft
To australske forskere har for nylig sammenfattet den nyeste viden om restitution. Forskerne beskriver eksotiske restitutionsteknikker som at opholde sig i en flydetank i op til 90 minutter og udsætte sig for under minus 100 grader celsius kold og tør luft i 2-5 minutter.
Det er ikke alle teknikker, som er lige solidt underbygget af forskningen, og generelt mangler der forskning inden for emnet restitution.
I deres opsummering anbefaler de et forholdsvist velkendt restitutionsprogram, som rytterne kan gennemføre, efter de er kommet i mål.
\ ForskerZonen
Denne artikel er en del af ForskerZonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Lidt cykling, lidt snacks, lidt koldt vand – og en god nats søvn
Programmet begynder med fem minutters aktiv hvile i form af let til moderat cykling. Derefter indtages en snack og noget at drikke. Efterfølgende kan rytteren lade sig nedsænke i 10 til 15 grader celsius koldt vand i 10 til 15 minutter og bagefter iføre sig kompressionstøj i en time.
Dette kan efterfølges af et måltid mad. Dernæst kan rytteren tage sig en lur og få en gang massage. Endelig er det tid til en god nats søvn, som faktisk fremhæves som noget af det vigtigste.
Der er naturligvis en del forbehold og praktiske begrænsninger i relation til sådan et program. En lur må for eksempel ikke forhindre rytteren i at kunne falde tidligt i søvn om aftenen. Og tiden fra man når i mål til sengetid tillader måske ikke at gennemføre alle punkter på programmet.
Hvis bare hele feltet kunne nyde en Mojito …
Som sagt har forskellige ryttere igennem tiden prøvet forskellige restitutionsteknikker af.
I videoen ovenfor kan du høre Chris Anker Sørensens oplevelser med restitutionshuer, eksotiske drinks og helt almindelig hvile.