Kemi og etik er normalt ikke to begreber, der har meget med hinanden at gøre. På alle uddannelsestrin er der meget lidt etik i kemiundervisningen, og typisk heller ikke meget kemi i etikundervisningen. Fagene er adskilt af en dyb forståelseskløft. Det er måske ved at ændre sig, og heldigvis for det.
Den amerikanske kemiprofessor Jeffrey Kovac har længe kæmpet for mere etik i kemien og omvendt, blandt andet i bogen The Ethical Chemist (da., ’Den etiske kemiker’).
Kovac’s grundtanke er, at kemi er et de mest betydningsfulde fag, når man gør sig etiske overvejelser over produktion og anvendelse af forskning.
For nylig fik Kovac’s bog følgeskab af en anden vigtig udgivelse, Ethics and Chemisty (da., ’Etik og Kemi’), redigeret af filosof Joachim Schummer og etiker og teknologiantropolog Tom Børsen. Den er særlig rettet mod brug i undervisningen og indeholder mange gode cases, der underbygger Kovac’s tese om, at kemi og etik er uadskillelige.
I denne artikel vil jeg derfor udfolde nogle af de gode eksempler, som bogen giver på behovet for at forholde sig etisk til kemi og kemiske produkter som giftgas og pesticider, og hvordan en etisk bevidst kemi kan bidrage positivt til samfundet.
Kemikernes krig
Etikkens betydning for kemien har rødder tilbage til første verdenskrig. Krigens blodsudgydelser hører til verdenshistoriens værste, og det skyldtes delvis masseproduktion af nye våben og øget brug af fossile brændstoffer.
Kemikere udgjorde en vigtig del af krigsmaskineriet på begge sider. Bedst kendt er fremstillingen af kemiske våben som giftgas, og selvom giftgas blev opfundet før krigen, var det under første verdenskrig, at den første større anvendelse af giftgas i krigssituationer fandt sted.
Omend dødstallet fra brug af giftgas var minimalt, blev giftgas alligevel opfattet som et frygtindgydende våben af flere grunde.
\ Forskerzonen
Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.
Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.