Derfor mangler kvinder sexlyst
Et nyt dansk studie kortlægger, hvorfor nogle kvinder har problemer med manglende lyst til sex. Både fysiske og psykiske faktorer kan være årsagen til problemet.
Lav sexlyst begær manglende sexlyst kvinder testosteron

Det mandlige kønshormon testosteron kan spille ind på kvinders sexlyst, indikerer nyt dansk studie. (Foto: Shutterstock)  

Det mandlige kønshormon testosteron kan spille ind på kvinders sexlyst, indikerer nyt dansk studie. (Foto: Shutterstock)  

Manglende sexlyst er et af de mest almindelige seksuelle problemer blandt kvinder. Tidligere undersøgelser har vist, at omkring hver 10. kvinde generes af manglende sexlyst.

Historien kort
 • Lave niveauer af kønshormonet testosteron bliver ofte kædet sammen med manglende sexlyst hos kvinder
 • Et nyt dansk studie bekræfter delvist hypotesen om, at testosteron kan spille en rolle for sexlysten.
 • Men resultatet er ikke entydigt, og andre faktorer såsom længden på parforholdet og kvindens sindstilstand spiller formentlig en lige så stor rolle som kvindens biologi.

Men hvad er årsagen til kvindernes manglende sexlyst? Det har et nyt, dansk studie af kvinder i alderen 19-58 år undersøgt.

Studiet tyder på, at det mandlige kønshormon testosteron kan spille en rolle for, om kvinder har sexlyst eller ej. Men samtidig kan en bred vifte af både psykiske og sociale faktorer også spille ind på problemerne i soveværelset.

»Når vi studerer kvinders sexlyst, findes der ingen enkel forklaring på, hvorfor nogle kvinder bliver generet af manglende lyst. Testosteron kan godt spille en rolle for kvinders sexlyst, men vi viser samtidig, at psykiske og sociale faktorer spiller en stor rolle,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen, som er læge og ph.d.-studerende på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet i København og førsteforfatter på den nye undersøgelse.

Begær er andet end biologi

Ifølge læge og professor i sexologi Christian Graugaard understreger den nye undersøgelse, at sex og lyst handler om meget mere end bare hormoner og biologi.

»Det er en vigtig påmindelse om, at nok er der masser af biologi på færde, men at seksualiteten er en kompleks affære, hvor det biologiske, det psykologiske og det sociale spiller intimt sammen.«

Derfor er sexlysten lav

Den nye danske undersøgelse peger på flere årsager, som kan spille ind på kvinders sexlyst. Herunder:

 • Kvindens niveau af kønshormonet testosteron.
 • Partnerens seksuelle funktionsevne (f.eks. rejsningsproblemer).
 • Depression eller mindre symptomer på depression.
 • Længden på parforholdet
 • Andre studier har fundet en sammenhæng mellem manglende sexlyst og det at have små børn i hjemmet, men det gjorde det nye danske studie ikke.
 • Andre studier har også tydet på, at økonomiske problemer, stress, og sygdom kan gå ud over sexlysten.

»Og denne kompleksitet bør naturligvis afspejle sig i både udredning og behandling af kvinder, som klager over manglende lyst,« siger professor Christian Graugaard, som ikke har været en del af den nye undersøgelse men forsker i seksualitet ved Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet.

Det nye studie bygger på undersøgelser af 428 danske kvinder, som endnu ikke er gået i overgangsalderen.

Målte testosteron i kvinderne

Forskerne bad kvinderne besvare en række spørgsmål om parforhold, psykisk trivsel og seksuel funktion – herunder om de oplevede lav sexlyst.

»Lav lyst er ikke nødvendigvis et problem for alle kvinder. Når vi snakker om lav lyst, så bliver det først klassificeret som en seksuel dysfunktion, når kvinden er generet af den lave sexlyst,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Oplysningerne om kvindernes sexlyst sammenlignede forskerne med blodprøver, som viste, hvor meget af kønshormonet testosteron kvinderne havde i blodet. Testosteron betegnes ofte som et mandligt kønshormon, men det produceres på helt naturlig vis i kvinders æggestokke og binyrerne – dog i mindre mængder end i mandekroppen.

»Vi ved, at kønshormonet testosteron er fysiologisk vigtigt for mænds seksuelle drive, men vigtigheden af testosteron hos kvinder er langtfra klarlagt,« fortæller professor Christian Graugaard.

Kvinder manglende lav sexlyst hormoner testosteron østrogen

Nogle undersøgelser tyder på, at i stedet for testosteron er det snarere østrogen, som styrer kvinders sexlyst. (Foto: Shutterstock)

Testosterons rolle for kvinders sexlyst er mudret

Udenlandske undersøgelser har imidlertid indikeret, at testosteron ikke kun har indflydelse på mænds sexlyst, men også på kvinders.

Da Sarah Wåhlin-Jacobsen for to år siden offentliggjorde sine første resultater, konkluderede de danske medier da også, at »testosteron giver kvinder lyst til sex« og »jo lavere niveau af testosteron, en kvinde har i kroppen, des mindre er hendes lyst til sex.«

Dengang havde Sarah Wåhlin-Jacobsen kigget på den samlede gruppe af kvinder og fundet ud af, at der var en sammenhæng mellem niveauet af testosteron i blodet og graden af sexlyst.

Men i den nye undersøgelse har hun zoomet ind på de kvinder, som bliver generet af lav sexlyst – altså dem, der kan klassificeres som seksuelt dysfunktionelle. Og her bliver billedet af testosterons rolle for kvinders sexlyst mere mudret.

Lav sexlyst hos kvinder

Manglende seksuel lyst er den hyppigste seksuelle klage blandt kvinder og ofte det vanskeligste at behandle

Der findes ingen ”normalværdi” for seksuel lyst, og lystoplevelsen varierer fra kvinde til kvinde og fra én livsfase til en anden.

Det er helt normalt hos både mænd og kvinder, at lysten mindskes, jo ældre man bliver.

Mangel på sexlyst kan hos nogle skyldes bivirkninger fra medicin, og generelt kan sygdom og psykisk sygdom gå ud over sexlysten.

Kilde: Sundhed.dk

»Når vi kun ser på den gruppe af kvinder, som har lav lyst og er generet af det, så ser det ikke ud til, at testosteronniveauet har nogen betydning. Her spillede længden på parforholdet og symptomer på depression en langt større rolle,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Østrogen kan også spille en rolle

Professor Christian Graugaard påpeger, at andre studier også stritter i lidt forskellige retning, og nogle undersøgelser tyder endda på, at i stedet for testosteron er det snarere kvindelige kønshormoner – østrogener – som styrer kvinders sexlyst.

Med andre ord har videnskaben altså endnu ikke helt styr på, hvordan forskellige hormoner spiller ind på kvinders sexlyst.

»Man bør være opmærksom på eventuelt lave testosteron-værdier, når kvinder klager over lystproblemer. Men man skal ikke rutinemæssigt igangsætte behandling med testosteron,« konkluderer Christian Graugaard.

Sexlyst afhængig af partneren

Den nye undersøgelse viser da også, at kvinders sexlyst kan være afhængig af partnerens evne til at præstere på lagnerne. Blandt kvinder i undersøgelsen viste det sig, at hvis deres partner havde seksuelle problemer – for eksempel problemer med at få rejsning - havde kvinden mindre sandsynlighed for selv at have problemer med sexlysten.

»Det er et lidt pudsigt fund. Kvinder, som rapporterede, at deres partner havde seksuelle problemer, havde halvt så stor risiko for selv at opleve nedsat sexlyst.«

»Vores hypotese er, at når partneren har seksuelle problemer, føler kvinden måske ikke, at hendes seksuelle behov bliver tilfredsstillet. Hun oplever en form for uforløst lyst og rapporterer derfor om høj lyst,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Kvinder manglende lav sexlyst hormoner testosteron østrogen følelser

Resultatet af den nye forskning er i tråd med tidligere studier, der har vist, at en kvindes følelsesmæssige trivsel er enormt vigtig for hendes sexlyst. (Foto: Shutterstock)

Hun tilføjer, at en anden forklaring på fundet kan være, at opfattelsen af, hvornår man har lav sexlyst, er meget subjektiv og afhængig af, hvor ofte vores partner har lyst til sex.  

»Der er mange par, hvor manglende lyst hos kvinden måske ikke handler om, at hun har mindre sexlyst end normen. I stedet kan det handle om, at der er lyst-forskel. Hvis partneren har mere lyst end hende, så kan hun opleve, at hun har et problem,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Sindsstemning vigtig for sexlyst

Ifølge den nye undersøgelse er en anden vigtig faktor for kvinders sexlyst hendes psykiske tilstand. Det er velkendt, at depression og anden psykisk sygdom kan gå hårdt ud over sexlysten, men mindre psykiske problemer kan også spille en rolle på lagnerne, viser den nye undersøgelse.

Behandling af kvinders manglende sexlyst

Behandlingen af problematisk mangel på sexlyst afhænger af årsagen.

Vigtige elementer i behandlingen er information, åbenhed/dialog i parforholdet og eventuelt oplæring i seksualteknikker.

Livsstilsændringer kan være aktuelle i form af bedre stresshåndtering, tid nok til hvile, nedsat alkohol- og tobaksbrug og regelmæssig motion.

Medicinsk behandling har lille eller ingen effekt. Tilskud af testosteron har været forsøgt, og synes at have en vis effekt ved visse typer nedsat lyst (fx lystproblemer efter kirurgisk fjernelse af æggestokkene).

Sexologisk terapi (evt. i form af samlivs- eller parterapi) kan være på sin plads i vanskelige tilfælde.

Terapien kan ske på offentlige sexologiske klinikker, hos specialuddannede privatpraktiserende læge eller hos en terapeut, man selv finder og betaler for af egen lomme.

Kilde: Sundhed.dk

»Vi kiggede på kvinder, som kun havde milde symptomer på depression. Der kunne vi se, at selv en mild depression er en ret stærk risikofaktor for at have nedsat sexlyst,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Som beskrevet i denne artikel på Videnskab.dk viser Sarah Wåhlin-Jacobsens nye undersøgelse også, at kvinder i parforhold, som har varet flere år, har langt større risiko for at opleve lav lyst.

Overskud er nøglen til sexlyst

Resultatet af den danske undersøgelse stemmer fint overens med et stort amerikansk studie fra 2014, som undersøgte sexlysten hos mere end 3.000 kvinder i overgangsalderen. Her konkluderede forskerne også, at en bred vifte af fysiske, psykiske og sociale faktorer havde betydning for kvinders sexlyst og hyppigheden af onani.

»En kvindes følelsesmæssige trivsel og kvaliteten af hendes intime forhold er uhyre vigtige for hendes sexlyst,« lød det dengang fra en af forskerne bag undersøgelsen, dr. John F. Randolph Jr. Fra University of Michigan Medical School.

Ifølge Sarah Wåhlin-Jacobsen har andre undersøgelser også tydet på, at økonomiske problemer, stress, og sygdom kan gå ud over sexlysten. Med andre ord ser overskud ud til at være et nøgleord i forhold til sexlyst – om det så er overskud på bankkontoen, psykisk overskud eller overskud af de rette hormoner.

   

  Podcasten Brainstorm

  Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

  Videnskabsbilleder

  Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

  Ny video fra Tjek

  Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

  Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

  Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

  Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

  Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

  Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

  Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

  Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

  Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

  Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

  Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

  Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

  Med venlig hilsen

  Videnskab.dk