Manglende sexlyst er et af de mest almindelige seksuelle problemer blandt kvinder. Tidligere undersøgelser har vist, at omkring hver 10. kvinde generes af manglende sexlyst.
\ Historien kort
- Lave niveauer af kønshormonet testosteron bliver ofte kædet sammen med manglende sexlyst hos kvinder
- Et nyt dansk studie bekræfter delvist hypotesen om, at testosteron kan spille en rolle for sexlysten.
- Men resultatet er ikke entydigt, og andre faktorer såsom længden på parforholdet og kvindens sindstilstand spiller formentlig en lige så stor rolle som kvindens biologi.
Men hvad er årsagen til kvindernes manglende sexlyst? Det har et nyt, dansk studie af kvinder i alderen 19-58 år undersøgt.
Studiet tyder på, at det mandlige kønshormon testosteron kan spille en rolle for, om kvinder har sexlyst eller ej. Men samtidig kan en bred vifte af både psykiske og sociale faktorer også spille ind på problemerne i soveværelset.
»Når vi studerer kvinders sexlyst, findes der ingen enkel forklaring på, hvorfor nogle kvinder bliver generet af manglende lyst. Testosteron kan godt spille en rolle for kvinders sexlyst, men vi viser samtidig, at psykiske og sociale faktorer spiller en stor rolle,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen, som er læge og ph.d.-studerende på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet i København og førsteforfatter på den nye undersøgelse.
Begær er andet end biologi
Ifølge læge og professor i sexologi Christian Graugaard understreger den nye undersøgelse, at sex og lyst handler om meget mere end bare hormoner og biologi.
»Det er en vigtig påmindelse om, at nok er der masser af biologi på færde, men at seksualiteten er en kompleks affære, hvor det biologiske, det psykologiske og det sociale spiller intimt sammen.«
\ Derfor er sexlysten lav
Den nye danske undersøgelse peger på flere årsager, som kan spille ind på kvinders sexlyst. Herunder:
- Kvindens niveau af kønshormonet testosteron.
- Partnerens seksuelle funktionsevne (f.eks. rejsningsproblemer).
- Depression eller mindre symptomer på depression.
- Længden på parforholdet
- Andre studier har fundet en sammenhæng mellem manglende sexlyst og det at have små børn i hjemmet, men det gjorde det nye danske studie ikke.
- Andre studier har også tydet på, at økonomiske problemer, stress, og sygdom kan gå ud over sexlysten.
»Og denne kompleksitet bør naturligvis afspejle sig i både udredning og behandling af kvinder, som klager over manglende lyst,« siger professor Christian Graugaard, som ikke har været en del af den nye undersøgelse men forsker i seksualitet ved Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet.
Det nye studie bygger på undersøgelser af 428 danske kvinder, som endnu ikke er gået i overgangsalderen.
\ Læs mere
Målte testosteron i kvinderne
Forskerne bad kvinderne besvare en række spørgsmål om parforhold, psykisk trivsel og seksuel funktion – herunder om de oplevede lav sexlyst.
»Lav lyst er ikke nødvendigvis et problem for alle kvinder. Når vi snakker om lav lyst, så bliver det først klassificeret som en seksuel dysfunktion, når kvinden er generet af den lave sexlyst,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.
Oplysningerne om kvindernes sexlyst sammenlignede forskerne med blodprøver, som viste, hvor meget af kønshormonet testosteron kvinderne havde i blodet. Testosteron betegnes ofte som et mandligt kønshormon, men det produceres på helt naturlig vis i kvinders æggestokke og binyrerne – dog i mindre mængder end i mandekroppen.
»Vi ved, at kønshormonet testosteron er fysiologisk vigtigt for mænds seksuelle drive, men vigtigheden af testosteron hos kvinder er langtfra klarlagt,« fortæller professor Christian Graugaard.

Testosterons rolle for kvinders sexlyst er mudret
Udenlandske undersøgelser har imidlertid indikeret, at testosteron ikke kun har indflydelse på mænds sexlyst, men også på kvinders.
Da Sarah Wåhlin-Jacobsen for to år siden offentliggjorde sine første resultater, konkluderede de danske medier da også, at »testosteron giver kvinder lyst til sex« og »jo lavere niveau af testosteron, en kvinde har i kroppen, des mindre er hendes lyst til sex.«
Dengang havde Sarah Wåhlin-Jacobsen kigget på den samlede gruppe af kvinder og fundet ud af, at der var en sammenhæng mellem niveauet af testosteron i blodet og graden af sexlyst.
Men i den nye undersøgelse har hun zoomet ind på de kvinder, som bliver generet af lav sexlyst – altså dem, der kan klassificeres som seksuelt dysfunktionelle. Og her bliver billedet af testosterons rolle for kvinders sexlyst mere mudret.
\ Lav sexlyst hos kvinder
Manglende seksuel lyst er den hyppigste seksuelle klage blandt kvinder og ofte det vanskeligste at behandle
Der findes ingen ”normalværdi” for seksuel lyst, og lystoplevelsen varierer fra kvinde til kvinde og fra én livsfase til en anden.
Det er helt normalt hos både mænd og kvinder, at lysten mindskes, jo ældre man bliver.
Mangel på sexlyst kan hos nogle skyldes bivirkninger fra medicin, og generelt kan sygdom og psykisk sygdom gå ud over sexlysten.
Kilde: Sundhed.dk
»Når vi kun ser på den gruppe af kvinder, som har lav lyst og er generet af det, så ser det ikke ud til, at testosteronniveauet har nogen betydning. Her spillede længden på parforholdet og symptomer på depression en langt større rolle,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.
Østrogen kan også spille en rolle
Professor Christian Graugaard påpeger, at andre studier også stritter i lidt forskellige retning, og nogle undersøgelser tyder endda på, at i stedet for testosteron er det snarere kvindelige kønshormoner – østrogener – som styrer kvinders sexlyst.
Med andre ord har videnskaben altså endnu ikke helt styr på, hvordan forskellige hormoner spiller ind på kvinders sexlyst.
»Man bør være opmærksom på eventuelt lave testosteron-værdier, når kvinder klager over lystproblemer. Men man skal ikke rutinemæssigt igangsætte behandling med testosteron,« konkluderer Christian Graugaard.
\ Læs mere
Sexlyst afhængig af partneren
Den nye undersøgelse viser da også, at kvinders sexlyst kan være afhængig af partnerens evne til at præstere på lagnerne. Blandt kvinder i undersøgelsen viste det sig, at hvis deres partner havde seksuelle problemer – for eksempel problemer med at få rejsning – havde kvinden mindre sandsynlighed for selv at have problemer med sexlysten.
»Det er et lidt pudsigt fund. Kvinder, som rapporterede, at deres partner havde seksuelle problemer, havde halvt så stor risiko for selv at opleve nedsat sexlyst.«
»Vores hypotese er, at når partneren har seksuelle problemer, føler kvinden måske ikke, at hendes seksuelle behov bliver tilfredsstillet. Hun oplever en form for uforløst lyst og rapporterer derfor om høj lyst,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Hun tilføjer, at en anden forklaring på fundet kan være, at opfattelsen af, hvornår man har lav sexlyst, er meget subjektiv og afhængig af, hvor ofte vores partner har lyst til sex.
»Der er mange par, hvor manglende lyst hos kvinden måske ikke handler om, at hun har mindre sexlyst end normen. I stedet kan det handle om, at der er lyst-forskel. Hvis partneren har mere lyst end hende, så kan hun opleve, at hun har et problem,« fortæller Sarah Wåhlin-Jacobsen.
\ Læs mere
Sindsstemning vigtig for sexlyst
Ifølge den nye undersøgelse er en anden vigtig faktor for kvinders sexlyst hendes psykiske tilstand. Det er velkendt, at depression og anden psykisk sygdom kan gå hårdt ud over sexlysten, men mindre psykiske problemer kan også spille en rolle på lagnerne, viser den nye undersøgelse.
\ Behandling af kvinders manglende sexlyst
Behandlingen af problematisk mangel på sexlyst afhænger af årsagen.
Vigtige elementer i behandlingen er information, åbenhed/dialog i parforholdet og eventuelt oplæring i seksualteknikker.
Livsstilsændringer kan være aktuelle i form af bedre stresshåndtering, tid nok til hvile, nedsat alkohol- og tobaksbrug og regelmæssig motion.
Medicinsk behandling har lille eller ingen effekt. Tilskud af testosteron har været forsøgt, og synes at have en vis effekt ved visse typer nedsat lyst (fx lystproblemer efter kirurgisk fjernelse af æggestokkene).
Sexologisk terapi (evt. i form af samlivs- eller parterapi) kan være på sin plads i vanskelige tilfælde.
Terapien kan ske på offentlige sexologiske klinikker, hos specialuddannede privatpraktiserende læge eller hos en terapeut, man selv finder og betaler for af egen lomme.
Kilde: Sundhed.dk
»Vi kiggede på kvinder, som kun havde milde symptomer på depression. Der kunne vi se, at selv en mild depression er en ret stærk risikofaktor for at have nedsat sexlyst,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.
Som beskrevet i denne artikel på Videnskab.dk viser Sarah Wåhlin-Jacobsens nye undersøgelse også, at kvinder i parforhold, som har varet flere år, har langt større risiko for at opleve lav lyst.
Overskud er nøglen til sexlyst
Resultatet af den danske undersøgelse stemmer fint overens med et stort amerikansk studie fra 2014, som undersøgte sexlysten hos mere end 3.000 kvinder i overgangsalderen. Her konkluderede forskerne også, at en bred vifte af fysiske, psykiske og sociale faktorer havde betydning for kvinders sexlyst og hyppigheden af onani.
»En kvindes følelsesmæssige trivsel og kvaliteten af hendes intime forhold er uhyre vigtige for hendes sexlyst,« lød det dengang fra en af forskerne bag undersøgelsen, dr. John F. Randolph Jr. Fra University of Michigan Medical School.
Ifølge Sarah Wåhlin-Jacobsen har andre undersøgelser også tydet på, at økonomiske problemer, stress, og sygdom kan gå ud over sexlysten. Med andre ord ser overskud ud til at være et nøgleord i forhold til sexlyst – om det så er overskud på bankkontoen, psykisk overskud eller overskud af de rette hormoner.
\ Kilder
- “Androgens and Psychosocial Factors Related to Sexual Dysfunctions in Premenopausal Women”, 2017, Journal of Sexual Medicine
- “Is there a correlation between androgens and sexual desire in women?* 2015, Journal of Sexual Medicine
- Christian Graugaards profil (AAU)
- Sarah Wåhlin-Jacobsens profil (Researchgate)
- “Masturbation Frequency and Sexual Function Domains Are Associated With Serum Reproductive Hormone Levels Across the Menopausal Transition “, 2015, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, DOI: https://doi.org/10.1210/jc.2014-1725