Overblik: Genredigerede babyer, muldvarp på Mars og faren ved Lego i lorten
Ugen har budt på to verdenshistoriske øjeblikke! Og det er ikke en overdrivelse.
podcast

Denne uges Overblik er spækket med fascinerende historier, der næsten lyder for vilde til at være sande. (Foto: Shutterstock)

Klar-parat-julestart!

Første i advent er i sigte, og du ved, hvad det betyder: Snelandskaber, nissevenner, jødekager og krybbespil - undtagelsestilstand!

For Videnskab.dk’s ugentlige nyhedsoverblik betyder det dog ikke det store. I sne og slud skal videnskabsnyhederne ud.

Som sædvanlig kan du få dem leveret direkte ind under nissehuen i podcast-format. Eller du kan scrolle dig igennem i artiklen her og pakke overblikket op i dit eget tempo.

God fornøjelse!

Verdenshistorisk øjeblik #1: Kineser har skabt genredigeret baby

Vi starter overblikket med noget så gudsbespotteligt som en genredigeret baby.

Den kinesiske forsker He Jiankui har været på alles læber i denne uge.

Det har han, siden han i mandags meddelte verdenspressen, at han, i al hemmelighed, havde redigeret i generne på tvillingefostre, der nu var blevet født.

»Jeg føler et stærkt ansvar for, at det ikke bare skal være det første tilfælde, men også blive et eksempel på, hvad der kan lade sig gøre,« sagde He Jiankui ifølge AP.

»Samfundet må afgøre, hvad der skal ske herfra,« tilføjede han.

Onsdag var der nyt i sagen, da He Jiankui ved en konference i Hong Kong fremlagde sin data og fortalte, at der var flere genredigerede babyer på vej.

»Det var helt vildt. Det var helt klart et øjeblik i verdenshistorien. Men det var også et øjeblik, som efterlader mange spørgsmål, som vi er nødt til at have svar på,« kommenterede den danske professor Ayo Wahlberg, der var til konferencen, til Videnskab.dk.

Verdenshistorisk øjeblik #2: Muldvarp landet på Mars

Endnu et væsentligt øjeblik i verdenshistorien blev også skrevet i mandags, da NASA-robotten InSights landede på Mars.

Det var første gang siden 2012, at et rumfartøj lander på den røde planet.

Her kan du høre om de mange forskellige trin, der skulle afvikles helt fejlfrit under landingen, for at InSight-sonden kunne lande med success. (Video: Jet Propulsion Laboratory, NASA)

InSight har sit navn af en grund. For i modsætning til de andre robotter på Mars skal den undersøge en hidtil ukendt del af Mars: Mars’ indre.

Ombord har robotten en såkaldt mekanisk muldvarp - også kaldet HP3. Den skal bore sig fem meter ned under Mars’ overflade, hvor den skal måle varmen fra Mars’ kerne.

»Den er udstyret med en slags automatisk trykluftsbor, der banker sig gennem Marsjorden. Fem meter er det længste, vi nogensinde har boret os ned i en anden planet. På vejen kan den måle, hvordan varmen stiger, jo længere den kommer ned,« fortalte astrofysiker og medlem af Dansk Selskab for Rumfartsforskning Christina Toldbo til Videnskab.dk.

InSight forbereder lige nu sit gravearbejde, og så må vi andre ellers, som var det juleaften, vente i spænding på resultaterne.

Sjovt, men ikke verdenshistorisk: Forskere sluger Lego

Når vi rammer jul om et par ugers tid, er der garanteret mange børn, der får en pakke med Lego eller andet plasticlegetøj.

Denne uge har også budt på et studie med forskere, der har 'leget' med Lego.

Seks forskere fra Australien og Storbritannien har nemlig slugt de små gule hovedet fra Lego-figurer som del af et forsøg.

Det har de blandt andet gjort for at undersøge farerne i at sluge plasticlegetøj, samt hvor længe legetøjet er om at komme gennem kroppen.

Forskerne fandt, at det tog alt mellem 1,1 til 3 dage for legetøjet at komme gennem tarmene. Ingen af forskerne har desuden oplevet symptomer i forbindelse med forsøget.

De håber derfor, at deres forskning vil lindre forældres bekymringer, når deres børn kommer til at sluge små stykker plastiklegetøj, selvom de indskærper, at forældre skal søge hjælp hos en læge, hvis deres børn sluger fremmedlegemer som magneter, mønter, batterier, skarpe ting eller ting, der er længere end 5 cm og bredere end 2,5 cm. Eller hvis børnene udviser tegn på smerter. 

Clooney-effekten, Asterix og Obelix og dræberrobotten HAL 9000

Hvis du har mod på mere, kan du dykke ned i følgende historier fra ugens løb:

  • Sensationel runesten fundet i Norge: Arkæologer har fundet en runesten, som stammer fra 400-tallet, i Øverby i det sydøstlige Norge. Det er usædvanligt at finde runesten i det hele taget, og særligt så gamle runesten er opsigtsvækkende, lyder det fra Danmarks fremmeste ekspert i runer.
  • Clooney er bedre end forskere til at overbevise om evolutionen: Kendisser kan generelt få videnskaben til at glide lettere ned, lyder konklusionen i hvert fald i et nyt studie, der er udgivet i Evolutionary Psychology.
  • Slut med at tale som Asterix og Obelix: Keltiske sprog dominerede engang Europa, men nu er de ved at forsvinde helt. I dag er der kun 6 tilbage ud af 14 kendte keltiske sprog, hvoraf to ikke længere tales som modersmål.
  • Kan Tetris hjælpe mod bekymringer?: Nyt studie viser, vi kan opleve 'flow' ved at spille Tetris. Flow-tilstanden er den perfekte afkobling, som kan gøre en vanskelig situation bedre.
  • Ny rumcomputer er inspireret af dræberrobotten HAL 9000: Det amerikanske rumagentur, NASA, har længe offentliggjort sine planer om at lande på Mars i 2030'erne. I et af laboratorierne, der er på sagen, har de lavet kunstig intelligens med inspiration fra HAL 9000, som skal holde en mulig base på en anden planet kørende. (Men uden at være creepy!)

Rigtig god weekend!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.