InSight er landet: Nu gør Mars-muldvarpen sig klar til at grave i den røde planet
Men der går et stykke tid inden vi kan danne os et billede af Mars' indre, siger rum-forsker.
NASA

To af Insight-teamets ledende skikkelsers reagerer på landingen. Til venstre ses projektmanager Tom Hoffman fra NASA JPL, til højre undersøgelsesleder, Sue Smrekar. (Foto: NASA/Bill Ingalls)

To af Insight-teamets ledende skikkelsers reagerer på landingen. Til venstre ses projektmanager Tom Hoffman fra NASA JPL, til højre undersøgelsesleder, Sue Smrekar. (Foto: NASA/Bill Ingalls)

NASA’s kontrolrum i Californien eksploderede i begejstrede klapsalver, da beskeden »touchdown confirmed!« blev meldt over højttalerne i går aftes klokken 20:54.

Beskeden betød, at NASA’s muldvarp-robot, InSight, var landet sikkert på Mars efter sin lidt over et halvt år lange rejse ud til den røde planet.

Det er første gang siden 2012, at et rumfartøj lander på planeten til stor lettelse for en dansk Mars-forsker:

»Det gik jo fuldstændig perfekt. Det var sådan, vi havde håbet, at det ville gå i den bedste af alle verdener. InSight landede sikkert, og alt forløb som det skulle,« siger en begejstret Morten Bo Madsen, lektor i Astrofysik og Planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

I løbet af de næste to år skal det ubemandede fartøj InSight, som dens navn antyder, undersøge Mars’ indre. På det punkt adskiller rum-robottens arbejde sig fra tidligere Mars-missioner, der kun har undersøgt planetens yderside.

Den information skal blandt andet bruges til at få mere viden om, hvordan stenplaneter som Jorden, Merkur, Mars og Venus er blevet til, og hvorfor de har udviklet sig forskelligt, fortalte William Banerdt fra JLP Science, der er førsteforsker på InSight-missionen i NASA's livestream af landingen

Du kan læse mere om, hvad Mars InSight-missionen skal gøre os klogere på i artiklen Muldvarp-robot er landet på Mars.

Hvilke værktøjer har InSight med ombord?
  • 'Muldvarpen' HP3, der ved hjælp af et højteknologisk termometer kan måle varmen fra Mars’ indre.
  • SEIS, der er et seismometer, som kan måle meget svage jordskælv - eller Marsskælv, om man vil.
  • RISE: To antenner, som fortæller, hvor meget Mars’ akse gynger frem og tilbage under rejsen rundt om Solen.

Læs mere i artiklen Muldvarp-robot er landet på Mars

Meget kunne gå galt

Ud af det amerikanske rumagentur NASA’s i alt 17 missioner til Mars er det her den 8. vellykkede af slagsen.

For selvom NASA’s Mars-missioner i de seneste år har været succesfulde, er der mange ting, der skal afvikles fuldstændig efter planen, hvis en Mars-landing ikke skal mislykkes.

»Det er en række ting, der skal ske i sekvens, og hvis en af dem fejler, så er alt tabt,« fortæller Morten Bo Madsen.

Man kan ikke teste hele landingsproceduren nede på Jorden, så det kan sammenlignes med at sætte et gigantisk sceneshow op, men ikke at kunne lave en generalprøve før publikum dukker op, fortalte Rob Manning, der er systemingeniør i Jet Propulsions Laboratory i NASA, i deres livestream. 

Da InSight skulle lande, toppede spændingen ifølge Morten Bo Madsen. Få minutter før landingen skulle rum-sonden udfolde sin faldskærm for at komme ned i tempo og lande blødt, og dernæst smide det varmeskjold, der beskyttede fartøjet mod de omtrent 1.500 graders celcius, som det blev udsat for.

Her kan du høre om de mange forskellige trin, der skulle afvikles helt fejlfrit under landingen, for at InSight-sonden kunne lande med success. (Video: Jet Propulsion Laboratory, NASA)

Robottens instrumenter skal klargøres

Selvom Mars InSight nu er solidt plantet på den røde planet, må vi vente lidt på, at sonden kan gå i gang med det arbejde, som skal give os mere viden om Mars’ indre.

»Vi må væbne os med tålmodighed, for bare fordi InSight er landet, kommer det ikke væltende med resultater lige fra begyndelsen,« siger Michael Linden-Vørnle, som er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, til Videnskab.dk.

Først skal der udvælges steder på marsoverfladen, hvor måleinstrumenterne skal stå. Dernæst skal instrumenterne flyttes ned på overfladen og gøres klar til brug. Dette arbejde kommer til at tage flere måneder, så de primære målinger af Mars’ opbygning må vi vente på, fortæller han.

»Der er for eksempel en robotarm, som skal foldes ud. Dernæst skal man have løsnet seismometeret, som robotarmen skal tage fat i og sætte ned på overfladen. De forskellige ting sker ved, at NASA sender en kommando nede fra Jorden, og løbende tjekker, om det virker. Ellers sender robotten en fejlmeddelelse tilbage,« fortæller Morten Bo Madsen.

InSiGHT

Dette er det første foto, som Insight har taget af Mars' overflade kort efter landingen. Kameraet er monteret under fartøjet. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Vi må vente på resultaterne

Ifølge Michael Linden-Vørnle går der også en rum tid, før vi kan begynde at udlede noget af de målinger og den dataindsamling, som instrumenterne skal foretage. Faktisk vil instrumenterne først begynde deres arbejde om 3 måneder. 

»For at kunne danne os et billede af, hvad der karakteriserer Mars’ indre, skal data fra de forskellige instrumenter indsamlet over længere tid analyseres og sammenlignes med teoretiske beregninger,« siger han.

Missionen vil for første gang give os et klart billede af Mars’ indre opbygning. Desuden kan missionen kaste lys over, hvor ofte Mars bliver ramt af meteoritter, ved at måle planetens seismiske aktivitet. Det er vigtigt at vide, hvis vi i fremtiden skal kolonisere den røde planet. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk