Overblik: Absurd CO2-aflad, fugle som håndværksmagere og kæmpeklage til Vestager
Hyg dig, slap af, og nyd vores nyhedsoverblik.

Ugen på Videnskab.dk har budt på en nyheder om klimakompensation, intelligente fugle og en kæmpe klage på Vestagers bord. (Foto: Shutterstock)

Det er november, det er efterår, det er gråt, vådt og det er weekend.

Efter to ugers sygdom er Videnskab.dk tilbage med vores ugentlige nyhedsoverblik.

Derfor foreslår vi også, at du trækker i afslapningstøjet og dykker ned i vores nyhedsoverblik.

Her kan du blandt andet blive klogere på alt fra en Tesla i rummet, pyramiderne, krager, kakaduer og den videnskabelige del af hele sagen om, hvorvidt man kan flyve med god samvittighed, hvis bare man planter træer.

Lyt til ugens videnskabelige nyhedsoverblik herover - eller læs med her.

Virker det at klimakompensere?

Flyrejser er noget griseri for klimaet, og derfor har politikere den seneste tid diskuteret muligheden for at kunne kompensere med en såkaldt klimaafgift, når man flyver.

Ideen er enkel: For hver gang du flyver, kompenserer du ved at plante noget skov eller på anden måde støtte nogen eller noget, der arbejder for klimaet. Ideen kaldes også for 'CO2-aflad'.

Forslaget virker logisk, men spørgsmålet er, om det giver mening. Kan du virkelig bare betale for flere træer, hver gang du skal flyve, og så går regnskabet op?

Det mener flere forskere, som Videnskab.dk har talt med, ikke, at det gør.

»Træerne opbevarer ganske vist CO2, men ikke for altid. Når de dør, slipper drivhusgasserne ud i atmosfæren igen, og så skal vi plante nye træer,« siger Vivian Kvist Johannsen, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Derfor ville vi hele tiden få brug for flere og flere træer, forklarer Vivian Kvist Johannsen.

Læs mere, og forstå, hvad der er op ned i debatten om klimakompensation.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

 

Kloge fugle laver eget værktøj

♫ Fuglene på træerne med hjerner på størrelse med en lille nød. Laaangt ud’ i skoven... ♪

Der går nok lidt tid, før det bliver en rigtig god sangtekst, men ikke desto mindre skal vi forbi noget rigtig sjov forskning om nogle rigtig kloge fugle.

Der har nemlig blevet lavet to nye studier, der nok engang viser, hvor overraskende kloge nogle fugle er.

Denne gang drejer det sig blandt andet om krager, der kan bygge eget værktøj ved at sammensætte op til 4 ting, der hver for sig er ubrugelige

En evne, som forskere fra Max Planck Institute for Ornithology og University of Oxford, har påvist.

Videoen her viser, hvordan den kloge krage 'Mango' løser opgaven. (Video: University of Oxford)

Et andet studie, foretaget af forskere fra University of Vienna, har fundet ud af, at kakaduer er i stand til at ‘måle op’, inden de fremstiller værktøj.

Det er også tidligere bevist, at kakaduer kan bryde låse op, genkende former, og man har endda set kakaduer køre på line på miniature-cykler.

De nye opdagelser om fuglene er vilde, da det tidligere kun er påvist, at mennesker og primater er de eneste, der kan bygge værktøj.

Studierne er samtidig vigtige, da de kan gøres os klogere på, hvilke kognitive hjerneprocesser der bruges til denne type opgaveløsning.

Hvilken fugl, synes du, er klogest? Afgiv din stemme her:

Kæmpeklage til Vestager

Vi flyver fra den mere kuriøse fugleforskning til et stort akademisk problem.

Det handler om, at universiteterne hvert år betaler enorme summer til ganske få forlag for at få adgang til videnskabelige artikler, som deres egne forskere selv har været med til at skrive.

Universiteternes betalinger til de videnskabelige forlag stiger år for år, og de danske universiteters samlede udgifter til forlagene løber nu op i mere end 200 millioner kroner årligt, ifølge Danske Universiteter, der repræsenterer de otte universiteter i Danmark.

Derfor har Danske Universiteter sammen med sin europæiske paraplyorganisation, European University Association (EUA), indsendt en klage til EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

»Vi synes, at vi har ret god dokumentation for, at der er noget ravruskende galt. Vores våde drøm er, at Vestager tager den her sag op og får de store forlag til at rette ind, ligesom hun har gjort med giganter som Facebook og Google,« siger Jesper Langergaard, som er direktør i Danske Universiteter, til Videnskab.dk.

Effekten af hypnose, rum-Tesla og opdagelse af ny hjertesygdom

Hvis du stadig ikke er mæt på friske forskningsnyheder, kan du stille sulten med følgende menu, som Videnskab.dk har serveret den seneste uge:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.