Forskere: Tre grunde til, at Danmark ikke er et grønt foregangsland
Grøn vækst i Danmark? Nej, vi har ej, argumenterer forskere.
klima parisaftalen grøn omstilling grøn vækst økonomi biodiversitet klimaforandringer

På trods af det danske vindmølleevnetyr har vi ikke grøn vækst, argumenterer forskere. (Foto: Shutterstock)

På trods af det danske vindmølleevnetyr har vi ikke grøn vækst, argumenterer forskere. (Foto: Shutterstock)

Danmark bliver nogle gange omtalt som et grønt foregangsland.

Men i en ny videnskabelig artikel publiceret i tidsskriftet Ecological Economics afliver forskere myten om, at andre lande bare skal gøre som os danskere, når klimaforandringerne skal bremses. 

Artiklen er en reaktion på, at den anerkendte svenske klimaforsker professor Johan Rockström i 2018 fremhævede Danmark som et land med grøn vækst i det videnskabelige tidsskrift Energy Research & Social Science. 

Johan Rockström mente, at Danmarks vindmølleeventyr, anden omlægning til vedvarende energi og den følgende reduktion i udledning af CO2 er et eksempel på, at grøn omstilling og økonomisk vækst kan gå hånd i hånd.   

Men ifølge den nye artikel er det nonsens, at der er grøn vækst i Danmark. 

»I den offentlige debat mangler der klarhed om, hvorvidt Danmark er et foregangsland med grøn vækst eller ej. ‘Grøn vækst’ et tilpas vagt begreb, til at det kan bruges til greenwashing,« siger en af forfatterne, Joachim Peter Tilsted, der er ph.d.-studerende og forsker i grøn omstilling på Lund Universitet i Sverige.

Energiomstilling er ikke nok

Selvom vedvarende energi fra eksempelvis sol og vind er blevet en god forretning, er det ikke tilstrækkeligt at omlægge energisektoren for at have grøn vækst, argumenterer han og kollegerne i deres artikel. 

Grøn vækst må ifølge forskerne forudsætte, at økonomien vokser, samtidig med at et land:

  • lever op til Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til langt under 2 grader - helst under 1,5 grader. 

  • tager ansvar for den CO2, der udledes uden for landets grænser.

  • stopper med at forbruge flere ressourcer, end Jorden kan levere, og i øvrigt har en økonomisk aktivitet, der ikke skader natur og miljø. 

3 grunde til, at der ikke er grøn vækst i DK

Joachim Peter Tilsted og hans medforfattere nævner en række grunde til, at Danmark ikke lever op til kriterierne for grøn vækst. Her er tre af dem:

1) Import ignoreres

En lind strøm af forbrugsvarer som tøj og elektronik importeres konstant til Danmark. 

Produktion og import af de danske forbrugsvarer er klimabelastende. Men et FN-princip foreskriver, at CO2-udledninger tilskrives det land, de finder sted i - altså der, hvor varerne produceres i og fragtes fra. 

Derfor tæller store dele af danskernes forbrug ikke med i officielle opgørelser over, hvor meget CO2 Danmark udleder. 

I 2018 udledte 1 danskers forbrug i gennemsnit 8,94 ton CO2 om året. Til sammenligning udledte en kinesers forbrug i gennemsnit 6,28 ton. Se flere eksempler i denne grafik fra Our World in Data:   

Sojaimport er heller ikke 'grønt'

Når dansk landbrug hvert år importerer 1,6 millioner ton sojakager, der bliver brugt som protein i foder til danske landbrugsdyr, tæller det heller ikke med i klimaregnskabet.

Sojaen dyrkes blandt andet i Sydamerika, hvor regnskov brændes af for at få plads til afgrøderne. 

Samlet set står import af soja til dansk dyrefoder formentlig for seks millioner ton udledte CO2-ækvivalenter, estimerer forskere i en rapport udgivet af Miljø- og Fødevareministeriet. Samtidig går rydning af regnskov ud over biodiversiteten.

FN’s klimapanel IPCC og den internationale natur- og miljøorganisation IPBES har tidligere advaret mod at glemme biodiversiteten i bestræbelserne på at løse klimakrisen - det kan du læse i artiklen Forskeropråb: Klimakrisen og biodiversitetskrisen hænger sammen.  

2) International transport tæller ikke med

Verdens største containerrederi, Mærsk Line, bidrager hvert år med milliarder til nationalregnskabet og er en medvirkende årsag til den fortsatte økonomiske vækst i Danmark.

Rederiets fragtskibe udleder store mængder CO2, men da det sker i internationale farvande, tæller det ikke med i Danmarks klimaregnskab.

Det skyldes også FN’s såkaldte territorialprincip, som indebærer, at CO2-udledninger tilskrives det land, de finder sted i. 

3) Biomasse er primær energikilde 

Langt størstedelen af den vedvarende energi, der produceres i Danmark, kommer fra biomasse. Biomassen består primært af træ fra produktionsskov samt møg og planterester fra landbruget. 

I 2018 kom en fjerdedel af den biomasse, der forsynede danskerne med elektricitet, fra træ, der blev importeret fra Rusland og USA, fremgår det i en rapport fra Energistyrelsen. 

Træfældning kan medføre, at skove lagrer mindre CO2, hvis der ikke plantes nye træer, i samme hast som der fældes. 

Samtidig kan biodiversiteten tage skade af, at store naturarealer beplantes med produktionsskove, som skal levere træpiller til forbrændingsanlæggene. 

Danmark har en moralsk forpligtelse

En fjerde årsag til, at Danmark skal være påpasselig med at pudse glorien, er historisk, nævner Joachim Peter Tilsted. 

Danmark tilhører den rige del af verden, som siden industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet har udledt langt størstedelen af den CO2, der har ophobet sig i atmosfæren.  

Udledningen fra Danmark og andre rige lande er forblevet høj, selv om forskere allerede begyndte at advare om konsekvenserne i 1990’erne.

»I Paris-aftalen forpligtede vi os til at reducere udledningen relativt hurtigere og mere end lande i det globale syd, fordi vi har råd, og fordi vi har et moralsk og historisk ansvar,« siger Joachim Peter Tilsted.   

Siden 1751 har EU-landene (inklusiv Storbrittanien) tilsammen stået for 22 procent af verdens samlede CO2-udledning, mens USA har bidraget med 25 procent, ifølge World in Data

Greenwashing kan blokere for handling

Joachim Peter Tilsted frygter, at løs og forkert brug af begreber som grøn vækst og bæredygtighed kan blokere for handling: 

Hvis Danmark bliver udråbt som et foregangsland med grøn vækst, kan det føre til en opfattelse af, at vi ikke behøver gøre mere eller andet, end vi allerede gør. 

»Hovedbudskabet er, at når man skal vurdere, om noget er ægte grønt eller bæredygtigt, er der et væld af elementer at forholde sig til,« siger Joachim Peter Tilsted og fortsætter: 

»I øjeblikket er det greenwashing, når det hævdes, at der er grøn vækst i Danmark. Det er en måde at sige, at vi bare skal fortsætte i samme spor.«  

Måske ændrer regnestykket sig

Jeppe Druedahl, der er lektor på økonomisk institut på Københavns Universitet, har læst den videnskabelige artikel, hvori Joachim Peter Tilsted og kollegerne afmonterer myten om, at der er grøn vækst i Danmark. 

I en tråd på Twitter diskuterer han nogle af artiklens antagelser og beregninger: 

Overordnet synes Jeppe Druedahl, at artiklen er spændende, siger han til Videnskab.dk. 

»Det er en god pointe, at det danske CO2-regnskab ser anderledes ud, hvis man medregner import og international transport,« siger Jeppe Druedahl. 

»Det er dog muligt, at regnestykket ændrer sig, i takt med at flere andre lande også får mere fokus på den grønne omstilling og i højere grad omstiller til vedvarende energi. Så bliver produktion, import og dansk forbrug mere klimavenlig,« tilføjer han.  

Kan vækst og grøn omstilling forenes? 

Professor Lars Gårn Hansen, som er økonomisk vismand i Det Miljøøkonomiske Råd, der laver uafhængige analyser af samspillet mellem økonomi og miljø, har også læst den videnskabelige artikel. 

Artiklen åbner for et vigtigt spørgsmål, påpeger han: 

»Man kan diskutere meget og længe om, hvordan man skal definere grøn vækst,« siger Lars Gårn Hansen, som er professor på Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.  

»Men for mig at se er det interessante og grundlæggende relevante spørgsmål, om det overhovedet er muligt at overholde målsætningen om at holde temperaturen under 2 grader uden at sætte væksten i stå,« tilføjer han.

Ifølge Lars Gårn Hansen er det muligt: 

I 2016 udgav Det Miljøøkonomiske Råd en rapport, som nåede frem til, at det godt kan lade sig gøre at nå målsætningerne i Paris-aftalen med fortsat økonomisk vækst i Danmark og resten af verden.

»Det kommer til at koste noget at holde temperaturen under 2 grader, men det sætter ikke væksten i stå,« siger Lars Gårn Hansen. 

Joachim Peter Tilsted er mere tvivlende: I 2020 udkom to analyser af den samlede forskning på området, som begge konkluderede, at der indtil videre ikke er empirisk evidens for, at rige lande kan blive ved med at vækste og samtidig leve op til klimamålsætningerne, nævner han. Analyserne findes her og her

Uanset om man tror på grøn vækst eller ej, kan den grønne omstilling godt betale sig, også økonomisk, ifølge UN Foundation, som er en uafhængig fond, der rådgiver FN. Læs fondens seks grunde til, at det er en god forretning at handle på klimakrisen i dette blogindlæg

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk