Efter Anden Verdenskrig var vi i Vesten af den opfattelse, at tortur var et overstået kapitel. Opgøret med de nazistiske og fascistiske regimer blev blandt andet et opgør med tortur og materialiserede sig i Menneskerettighedserklæringen og Torturkonventionen.
Den konsensus har krigen mod terror udfordret, og det har ført til, at vestlige regeringer er begyndt at overveje, hvilken type af forbud torturforbuddet egentlig er.
Vi skal derfor se på nogle mere fundamentale indvendinger. En af dem er, at forbuddet mod tortur ikke bare er ét forbud blandt andre. Det afspejler en fundamental værdi i en liberal retsstat som for eksempel Danmark.
LÆS OGSÅ: Ruslands ekstreme fjendebilleder skaber accept af krig
Tortur er fremmed for et retsvæsen
Juraprofessor på New York University Jeremy Waldron udtrykker det på den måde, at forbuddet mod tortur er en ’legal arketype’. Med en ’arketype’ sigter han til den symbolske funktion, det har, at et retssystem ikke benytter sig af brutalitet og af vilkårlig vold. Det er fremmed for selve tanken om et retsvæsen at tage den slags midler i brug.
En arketype opsummerer og tydeliggør altså, hvad der er formålet med og principperne bag væsentlige dele af lovgivningen. Den arketypiske funktion kommer for eksempel til udtryk, hvis domstolene straffer et par politibetjente, fordi deres behandling af en anholdt grænsede til tortur.
Det ville selvsagt ikke være muligt, hvis domstolene samtidig accepterede, at tortur kan komme på tale i visse tilfælde.
LÆS OGSÅ: Justitsmord er værre, end at forbryderne går fri
Retssystemet kan simpelthen ikke tjene sin funktion, hvis ikke det er et ufravigeligt princip, at dommere kun dømmer dem, som er bevist skyldige. Den symbolske virkning af at gøre tortur til en del af retshåndhævelsen vil tilsvarende være ødelæggende for retssystemets integritet.

Fra 5.-12. september kan e-bogen Tortur hentes gratis på forlages hjemmeside.
Tortur udkom 5. september, er på 60 sider og koster 39,95 kr.

Tankeeksperimentet ‘den tikkende bombe’ fanger os på det forkerte ben
Fortalerne for tortur i krigen mod terror understøtter næsten altid deres sag med et eksempel eller rettere et tankeeksperiment kaldet ’den tikkende bombe’:
En terrorcelle har placeret en tidsindstillet bombe i et tæt beboet område. Efterretningstjenesten har pågrebet en af terroristerne, og forhørslederen er overbevist om, at han kender bombens placering.
Tiden er ved at løbe ud, og den eneste måde, forhørslederen måske kan få oplysningen ud af ham på og dermed redde tusinder af menneskers liv, er ved at underkaste ham tortur.
Men den tikkende bombe får os til at stille det forkerte spørgsmål, nemlig:
»Ville du ikke være parat til at torturere, hvis omstændighederne var netop sådan?«
Spørgsmålet fanger os på det forkerte ben, fordi det tilsyneladende viser, at vi bør opgive det absolutte forbud mod tortur.
Vi accepterer risici hele tiden
I virkelighedens verden opererer vi derimod altid med sandsynligheder og risici, og ofte accepterer vi en vis fare for at kunne fastholde bestemte værdier.
Det er et tegn på moralsk umodenhed, hvis vi fraviger vores principper, i det øjeblik vi indser, at de faktisk er forbundet med omkostninger og risici. Det hører med til at have værdier, at det kan koste noget at have dem.
Faktisk accepterer vi dagligt en række risici for endog meget store ulykker, og det gør vi endda for temmeligt overfladiske værdiers skyld. Når jeg for eksempel bevæger mig ud i trafikken med min familie, sætter jeg strengt taget hele familiens liv på spil. Som oftest for relativt banale goders skyld som en tur til stranden.
Vi accepterer også en forhøjet risiko for at blive dræbt i trafikken, fordi vi værdsætter det smukke syn af træer langs vejene. Hvis nogen spurgte mig:
»Vil du virkelig acceptere at blive slået ihjel bare for at kunne nyde synet af smukke vejtræer?« Ja, så giver svaret sig selv.
Hvis spørgsmålet i stedet lyder:
»Vil du virkelig acceptere en marginalt større risiko for at blive slået ihjel for at kunne nyde synet af smukke vejtræer?« Så er svaret mindre indlysende.
LÆS OGSÅ: Amerikanske krigsfilm sladrer om deres tid
Parallellen til absolut forbud mod tortur synes klar
Når der er mere grundlæggende værdier i spil, bør vi selvsagt acceptere sådanne risici så meget desto mere.
Hvad mener vi, når vi siger, at justitsmord aldrig kan forsvares – at der er et absolut forbud mod bevidst at dømme en person for en forbrydelse, hun ikke har begået?
Ja, det indebærer vel, at vi er parate til at acceptere en vis risiko for, at skyldige forbrydere går fri, fordi alternativet ville være monstrøst.
Parallellen til det absolutte forbud mod tortur synes klar. Spørgsmålet er ikke:
»Skal vi acceptere, at terrorister dræber titusinder af uskyldige, hvis vi kunne forhindre det ved at torturere nogle få terrorister?«
Den virkelige verdens spørgsmål er derimod:
»Skal vi acceptere en risiko for, at terrorister dræber titusinder af uskyldige, selv om vi muligvis kunne nedbringe denne risiko ved at torturere nogle få terrorister?«
LÆS OGSÅ: Krigen mod terror skyder menneskerettighederne i smadder
Vi skal ikke forråde vores værdier
Hvis vores liberale kultur virkelig bygger på politiske dyder som nonbrutalitet, retssikkerhed og lighed for loven, er svaret, at vi skal tage den chance. Vi skal holde os selv fast i troen på, at vi kan forsvare os uden at forråde vores værdier.
Appellen i den tikkende bombe er, at ekstreme situationer åbner for, at vi tillader handlinger, som under normale omstændigheder er forkerte.
Men det indebærer, at vi skal gøre os til sådan et samfund, som er parat til at gøre den slags.
Måske er vi bedst tjent med ikke at kunne gribe til midler som tortur eller andre instrumenter, som vi ellers forbinder med totalitære regimer.
Tortur udkom 5. september, er på 60 sider og koster 39,95 kr. Frem til 12. september kan e-bogen Tortur hentes gratis på forlagets hjemmeside.