Virker højdetræning overhovedet?
Svaret er… mudret.
tour de france bjerge traening videnskab

Der er ikke evidens for, at højdetræning virker. Der mangler simpelthen forskning på området. Men det kan ikke udelukkes, at det virker for nogle ryttere. (Foto: Shutterstock)

Der er ikke evidens for, at højdetræning virker. Der mangler simpelthen forskning på området. Men det kan ikke udelukkes, at det virker for nogle ryttere. (Foto: Shutterstock)

Man hører det hvert år i forsommeren: Mange af de store kaptajner på Tour-holdene tager på højdetræningslejr i ugevis som forberedelse til årets Tour de France. 

Dér lever de som munke, træner en masse og udholder det hele i en overbevisning om, at opholdet i højden vil medføre fysiologiske tilpasninger, som vil gøre dem i stand til at øge deres udholdenhed på cyklen. 

En af de fysiologiske tilpasninger, som rytterne håber på, er en øgning af mængden af røde ilttransporterende blodceller. En sådan tilpasning vil nemlig forbedre ilttransporten fra lungerne til de arbejdende muskler. 

Men spørgsmålet er, om højdetræning overhovedet virker. 

Gode studier om højdetræning mangler

Søger man svaret på spørgsmålet i diverse anekdoter, kan disse både indikere, at højdetræningen virker – og at det ikke har nogen effekt. 

Hvis man gransker den videnskabelige litteratur for at finde svar på, om højdetræning er besværet værd, er der heller ikke noget entydigt svar at komme efter. Faktisk mangler der gode studier inden for området. 

Således skriver danske forskere i en oversigtsartikel fra 2012, at der aldrig har været gennemført et dobbeltblindet, placebokontrolleret, cross-over-forsøg for at finde svar på, om højdetræning virker. Dén type forsøg er at betragte som guldstandard i denne sammenhæng.

Et andet problem med den eksisterende videnskabelige litteratur på området, som oversigtsartiklen også påpeger, er, at der ofte ikke er inkluderet en kontrolgruppe i de gennemførte forsøg. 

Dét forhold gør et studie noget nær ubrugeligt i forhold til at besvare spørgsmålet, om det er opholdet i højden, som i sig selv måtte have en præstationsfremmende effekt. 

Man kan ikke udelukke, at højdetræning hjælper nogen

På baggrund af den foreliggende videnskabelige litteratur er der således ikke belæg for generelt at anbefale ryttere at tage på højdetræningslejr. 

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Men derfor kan det naturligvis ikke udelukkes, at enkelte ryttere vil have et fint udbytte af det. Og sådan vil det altid være, nemlig at nogle individer responderer anderledes på en stimulering end gennemsnittet. 

Det samme gælder eksempelvis for træningsformer. Nogle ryttere vil opnå et stort udbytte af at træne lange distancer ved moderat intensitet, mens andre vil opnå et stort udbytte af at træne kortere distancer ved højere intensitet. 

Som følge af dette er det indlysende, at dem, som træner og vejleder elitecykelryttere, skal levere en intelligent indsats, hvis rytterne skal hjælpes til at præstere maksimalt.

LÆS OGSÅ: Cykelryttere bør styrketræne

LÆS OGSÅ: Ingen ved, hvor intensiv cykeltræning bør være

7. etape - 12. juli – flad

Den 7. etape er en af de længste i årets Tour de France på hele 230 kilometer. Det er en fladere en af slagsen, og den går blandt andet gennem byen Ornans, hvor maleren Gustave Courbet blev født for 200 år siden. Gustave Courbet var en vigtig skikkelse indenfor kunstretningen realisme.

tour de france 7etape gustave

(Illustration: letour.fr)

Følg med i Touren hver dag på Forskerzonen

Forskerzonen er gået i Tour de France-udbrud. Hver dag under Touren, også på hviledage, går vi til angreb på et vigtigt element i Touren.

Det handler eksempelvis om højdetræning, rygsmerter, varmetilpasning, doping, kalorier, champagne, om man skal stå eller sidde, når man cykler - og meget, meget mere. 

Ernst Albin Hansen er lektor og idrætsforsker ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet og skriver hver dag en kort artikel, hvor han går i kødet på videnskaben bag, hvordan man kommer først i mål.

Det er andet år, Ernst skriver Tour-kalender for Forskerzonen. Sidste år skrev han blandt andet om kondital, aerodynamik, siddesår, restitution, watt-produktion, mental træning m.v. Læs eller genlæs dem her

Alle årets artikler finder du her: 

1. etape: Skyl munden med sukkervand og kør hurtigere

2. etape: Er det en fordel at cykle med skæve kædehjul?

3. etape: Benarbejdet i Touren kan stort set klares med hovedet under armen

4. etape: Hård intervaltræning kan give dårligt humør

5. etape: Hvorfor cykler rytterne egentlig med klikpedaler?

6. etape: Hvornår skal man stå op i pedalerne?

7. etape: Virker højdetræning overhovedet?

8. etape: Cykelryttere træder hurtigere rundt i pedalerne, end de egentlig burde

9. etape: Sådan forsøgte man at forklare Lance Armstrongs effektivitet før doping-afsløringen

10. etape: Jo, doping med EPO er meget effektivt!

Hviledag: Sådan kan rytterne vænne sig til varmen

11. etape: Gentagelse gør mester – jo mere vi gentager rytmisk bevægelse, desto hurtigere gør vi det

12. etape: Puha! Derfor kan varmen være så trættende for rytterne

13. etape: Enkeltstart: Giv den ekstra gas op ad bakke, og slap lidt af, når det går nedad

14. etape: Vi burde træde pedalerne langsommere rundt i højden

15. etape: Mindre ilt i bjergene svækker præstationen

Hviledag: Cykelryttere får også ondt i ryggen

16. etape: Nogle ryttere har bare lettere ved at komme i form

17. etape: Er doping i cykelsporten umuligt at undgå?

18. etape: Uden mad og drikke, duer helten ikke: Touren er en stor kaloriefest, men alligevel taber rytterne sig

19. etape: Cykelcross – effektiv træning for landevejens helte

20. etape: Opfindsom træning virker ikke

21. etape: Flere Tour-ryttere har opdaget det: Cykelcross er benhård, naturlig intervaltræning

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk