Videnskaben har talt: Derfor skal du spille fodbold
Fodbold Fitness slår andre motionsformer, hvis man vil forebygge livsstilssygdomme, og så er det lige så effektivt som medicin til at sænke et forhøjet blodtryk. Læs mere om tendensen, hvad vi tidligere har skrevet om fodbolds sunde virkning her.
fodbold ben sundhed knogleskørhed alternativ til piller og fitness

Selvom fodboldben ofte bliver brugt som synonym for lidt stive stænger, så er fodbold faktisk en højst effektiv måde at blive mere smidig på. (Foto: Shutterstock)

Selvom fodboldben ofte bliver brugt som synonym for lidt stive stænger, så er fodbold faktisk en højst effektiv måde at blive mere smidig på. (Foto: Shutterstock)

Nogle forsøger at holde sig raske ved at bakse med svævende jernlodder på døde maskiner, mens andre går ud i umulige strækøvelser på række og geled i trængte rum med sved dryppende ned ad væggene - eller hvad den seneste fitnesstrend nu dikterer.

Men, som du igennem årene har kunnet læse på Videnskab.dk, kunne man også bare rende rundt efter en fodbold.

Fodbold, eller varianten 'Fodbold Fitness', er nemlig et glimrende alternativ i forebyggelsen af livstilssygdomme som knogleskørhed, forhøjet blodtryk og type 2-diabetes, siger forskere.

Fodbold Fitness er, som du måske har gættet, en blanding mellem 'det smukke spil', som fodbold bliver kaldt, og fitness, der dækker over sundhed og god form i en bred forstand. 

Ja, det lyder ikke vildt revolutionerende, men tilsyneladende skulle en læderbold være en bedre vej mod stærkere knogler og sundere blodtryk for især kvinder og ældre.

Hvad er Fodbold Fitness?

I denne artikel kan du få overblik over, hvad vi tidligere har skrevet om fodbold og Fodbold Fitness' indvirkning på vores helbred.

Selve konceptet Fodbold Fitness får du forklaret i artiklen Fodbold Fitness er den nye pige i klassen - men hvem er hun?, som postdoc ved Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet Søren Bennike har skrevet.

Samme Søren Bennike, der en stor fortaler for tendensen, fortæller også, hvorfor Fodbold Fitness er svært at udbrede, selvom DBU har et erklæret mål om at gøre det mere populært at gå til fodbold på en anden måde end den traditionelle. Læs artiklen Derfor er Fodbold Fitness svært at udbrede.

Du kan også læne dig tilbage og se denne video, hvor idrætsforsker på Syddansk Universitet Peter Krustrup forklarer, hvad der gør Fodbold Fitness godt.

Det danske koncept Fodbold Fitness har vist sig at være lige så effektivt som piller mod for højt blodtryk. (Video: Syddansk Universitet)

Sænker blodtrykket og gør dig smidig

Fodbold er verdens mest populære sport, og med over 300.000 udøvere er det er også den mest populære sportsgren i Danmark ifølge tal fra Dansk Idrætsforbund (DIF).

Og så har sportsgrenen altså en masse sunde sideeffekter.

Forskere fra Københavns Universitet har for eksempel konkluderet, at fodbold kan gøre dit hjerte 10 år yngre, og at fodbold er lige så effektivt som blodtryksmedicin, når det gælder om at forbedre hjertefunktion, blodtryk og kondition hos type 2-diabetespatienter. 

Desuden er det blevet påvist, at mænd med prostatakræft får stærkere knogler af at spille fodbold, og det har blandt andet affødt fodboldholdet FC Prostata.

Alle kan være med

Samtidig er fodbold et godt sted at begynde, hvis du ikke er vant til at træne.

For eksempel kan foboldtræning gøre utrænede mere smidige. Det er, selvom fodboldben ofte bliver brugt som synonym for lidt stive stænger.

Læs også, hvorfor fodbold med kollegaerne efter arbejde giver en overraskende stor sundhedseffekt i form af bedre kondition og fedtforbrænding. 

Fodbold er sjovere end løb

Et studie fra 2015 fandt faktisk frem til, at fodbold var én af to sportsgrene (den anden er løb), der med garanti gør dig sundere. Men fodbold slår løb på to parametre!

Fodbold er et holdspil. Det får man hurtigt at vide, hvis man glemmer at aflevere bolden. Netop det sociale element i sporten gør, at den har nemmere ved at fastholde folk til at dyrke motion. Det fortalte vi om i artiklen Fodbold er sjovere end løb.

Hvis det endnu ikke har overbevist dig, så er det også et studie over to år, der konkluderer, at kvindefodbold er bedre motion end løb.

Nu er der vist ikke længere tvivl. Fodbold er bare en sund og sjov sport. Det har de også fået øjnene op for på folkeskolerne, hvor man siden 2015 har forsøgt at implementere boldspillet som en del af en sundere folkeskole. Og, som du kan læse i artiklen Fodbold får børn i folkeskolen til at have det bedre, har det været en succes.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.