Fodbold og zumba på arbejdet gør dig overraskende sund
Træning med kollegaerne efter arbejde giver en overraskende stor sundhedseffekt i form af bedre kondition og fedtforbrænding. Det er de lege-betonede aktiviteter, som fodbold og zumba, der giver forbavsende store udslag i de ansattes sundhed, fortæller forsker fra Københavns Universitet.

Hver mandag er der zumba-træning i gymnastiksalen i Breivika ved UNN Tromsø, og der spares ikke på kræfterne. Til højre ses instruktør Emelie Canderyd. (Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN)

Hver mandag er der zumba-træning i gymnastiksalen i Breivika ved UNN Tromsø, og der spares ikke på kræfterne. Til højre ses instruktør Emelie Canderyd. (Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN)

Hvis en virksomhed ønsker sig sundere medarbejdere, er det en god idé at arrangere firmafodbold eller zumba for de ansatte et par gange om ugen.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt ansatte på Nordlandssykehuset i Norge.

Meget få af deltagerne havde før prøvet at dyrke zumba eller fodbold som træningsform eller fritidsaktivitet.

»At det er godt at træne, kommer næppe som en overraskelse for mange, men selve træningseffekten af disse mere lege-betonede aktiviteter er måske overraskende,« siger Svein Barene, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

Sundhedspersonale har højt sygefravær

Det er dokumenteret, at ansatte i sundhedssektoren har en øget forekomst af muskel- og skeletbesvær samt højere sygefravær end andre erhverv. Det kan blandt andet skyldes høje fysiske arbejdskrav.

Desuden har en betydelig del af de ansatte i sundhedssektoren dårlig kondition og er overvægtige.

Svein Barene mener, at det derfor er nyttigt at undersøge, om de populære former for motion som zumba og fodbold organiseret gennem arbejdspladsen kan være effektive med hensyn til at forbedre konditionen og sundheden blandt kvindelige sundhedsarbejdere.

Mere end 120 mennesker, som alle er ansat på Nordlanssykehuset, var i udgangspunktet en del af undersøgelsen.

De blev inddelt i tre grupper - en kontrolgruppe og to grupper, der skulle træne henholdsvis zumba og fodbold to til tre gange om ugen i en time. Træningen varede 12 uger med gentagne målinger undervejs.

Bedre kondition, mindre fedt og stærkere knogler

Det havde ingen betydning, at de kvindelige hospitalsansatte aldrig havde spillet fodbold før.

Fakta

Undersøgelsen blev lavet i samarbejde mellem Institutt for idrett ved Universitet i Nordland, Nordlandssykehuset, Institut for Idræt og Ernæring (NEXS) ved Københavns Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark, Bodø kommune og Stamina Fitness Bodø.

Pulsen var høj med en gennemsnitspuls på 148 slag i minuttet og 17 procent af tiden med en puls på over 90 procent af den individuelle maksimalpuls, hvilket gør fodbold til en intens og effektiv kredsløbstræningsform.

12 ugers fodbold på arbejdspladsen resulterede i en forbedring af konditionen med 5 procent, en fedtmassereduktion på et kilogram, en stigning i plasma osteocalcin - en markør for knoglevækst - på 21 procent og en samlet stigning i knoglemasse på 35 gram.

Deltagerne, der havde danset zumba, fik også positive effekter efter 12 ugers træning i form af 5 procents forbedring af konditionen, en 0,6 kg reduktion i fedtmasse samt 10 procents stigning i plasma osteocalcin.

Sammenlignet med fodboldtræning var pulsen lidt lavere i zumba-træning med 136 slag per minut i gennemsnit, og 8 procent af tiden var pulsen over 90 procent af maksimalpulsen.

Fællestræning udløser social bonus

I undersøgelsen gik deltagerne direkte fra arbejde til træning, og grupperne var sat sammen, så det var folk, der arbejdede sammen, der også trænede sammen.

»Og det er mange fortsat med,« siger Svein Barene.

De fleste, der gennemførte hele træningsperioden, oplevede træningen som lystbetonet, som en fin afveksling og som et socialt mødested.

»Det åbnede for, at nære kolleger fik andre ting at snakke om end arbejdsrelaterede spørgsmål - også uden for arbejdstiden. Det blev anset for en fordel for både arbejdstagerne og arbejdsgiverne,« siger Svein Barene.

© forskning.no Oversættelse: Jonas Salomonsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk