Fodbold og zumba på arbejdet gør dig overraskende sund
Træning med kollegaerne efter arbejde giver en overraskende stor sundhedseffekt i form af bedre kondition og fedtforbrænding. Det er de lege-betonede aktiviteter, som fodbold og zumba, der giver forbavsende store udslag i de ansattes sundhed, fortæller forsker fra Københavns Universitet.

Hver mandag er der zumba-træning i gymnastiksalen i Breivika ved UNN Tromsø, og der spares ikke på kræfterne. Til højre ses instruktør Emelie Canderyd. (Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN)

Hver mandag er der zumba-træning i gymnastiksalen i Breivika ved UNN Tromsø, og der spares ikke på kræfterne. Til højre ses instruktør Emelie Canderyd. (Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN)

Hvis en virksomhed ønsker sig sundere medarbejdere, er det en god idé at arrangere firmafodbold eller zumba for de ansatte et par gange om ugen.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt ansatte på Nordlandssykehuset i Norge.

Meget få af deltagerne havde før prøvet at dyrke zumba eller fodbold som træningsform eller fritidsaktivitet.

»At det er godt at træne, kommer næppe som en overraskelse for mange, men selve træningseffekten af disse mere lege-betonede aktiviteter er måske overraskende,« siger Svein Barene, der er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

Sundhedspersonale har højt sygefravær

Det er dokumenteret, at ansatte i sundhedssektoren har en øget forekomst af muskel- og skeletbesvær samt højere sygefravær end andre erhverv. Det kan blandt andet skyldes høje fysiske arbejdskrav.

Desuden har en betydelig del af de ansatte i sundhedssektoren dårlig kondition og er overvægtige.

Svein Barene mener, at det derfor er nyttigt at undersøge, om de populære former for motion som zumba og fodbold organiseret gennem arbejdspladsen kan være effektive med hensyn til at forbedre konditionen og sundheden blandt kvindelige sundhedsarbejdere.

Mere end 120 mennesker, som alle er ansat på Nordlanssykehuset, var i udgangspunktet en del af undersøgelsen.

De blev inddelt i tre grupper - en kontrolgruppe og to grupper, der skulle træne henholdsvis zumba og fodbold to til tre gange om ugen i en time. Træningen varede 12 uger med gentagne målinger undervejs.

Bedre kondition, mindre fedt og stærkere knogler

Det havde ingen betydning, at de kvindelige hospitalsansatte aldrig havde spillet fodbold før.

Fakta

Undersøgelsen blev lavet i samarbejde mellem Institutt for idrett ved Universitet i Nordland, Nordlandssykehuset, Institut for Idræt og Ernæring (NEXS) ved Københavns Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark, Bodø kommune og Stamina Fitness Bodø.

Pulsen var høj med en gennemsnitspuls på 148 slag i minuttet og 17 procent af tiden med en puls på over 90 procent af den individuelle maksimalpuls, hvilket gør fodbold til en intens og effektiv kredsløbstræningsform.

12 ugers fodbold på arbejdspladsen resulterede i en forbedring af konditionen med 5 procent, en fedtmassereduktion på et kilogram, en stigning i plasma osteocalcin - en markør for knoglevækst - på 21 procent og en samlet stigning i knoglemasse på 35 gram.

Deltagerne, der havde danset zumba, fik også positive effekter efter 12 ugers træning i form af 5 procents forbedring af konditionen, en 0,6 kg reduktion i fedtmasse samt 10 procents stigning i plasma osteocalcin.

Sammenlignet med fodboldtræning var pulsen lidt lavere i zumba-træning med 136 slag per minut i gennemsnit, og 8 procent af tiden var pulsen over 90 procent af maksimalpulsen.

Fællestræning udløser social bonus

I undersøgelsen gik deltagerne direkte fra arbejde til træning, og grupperne var sat sammen, så det var folk, der arbejdede sammen, der også trænede sammen.

»Og det er mange fortsat med,« siger Svein Barene.

De fleste, der gennemførte hele træningsperioden, oplevede træningen som lystbetonet, som en fin afveksling og som et socialt mødested.

»Det åbnede for, at nære kolleger fik andre ting at snakke om end arbejdsrelaterede spørgsmål - også uden for arbejdstiden. Det blev anset for en fordel for både arbejdstagerne og arbejdsgiverne,« siger Svein Barene.

© forskning.no Oversættelse: Jonas Salomonsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: