Vildt sundt: Fodboldtræning kan gøre dit hjerte 10 år yngre
Hvis du har forhøjet blodtryk eller type 2-diabetes, kan en tur på fodboldbanen stoppe dit forbrug af blodtryksmedicin og gøre dit hjerte stærkere og yngre. Det viser nye studier fra Københavns Universitet.

Mange af dem, som har været med i forsøgene, spiller stadigvæk fodbold. (Foto: Shutterstock)

Mange af dem, som har været med i forsøgene, spiller stadigvæk fodbold. (Foto: Shutterstock)

Fodbold kan bruges som noget nær en mirakelbehandling af patienter med type-2-diabetes og forhøjet blodtryk.

Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, hvor begge patientgrupper har spillet to gange én times fodbold om ugen i seks måneder.

De fik løbende målt blandt andet blodtryk, kondital og fedtprocent.

»Vi var imponerede over, at faldet i blodtrykket hos begge parter var så markant. Tre ud af fire med forhøjet blodtryk fik normaliseret deres blodtryk, og der var endda nogle, som efterfølgende helt droppede deres medicin,« siger hovedaktørerne bag studierne professor Jens Bangsbo og lektor Peter Krustrup fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

De er forfattere til de fem studier, der er præsenteret på Center for Holdspil og Sundhed.

Alle studierne samt 11 andre studier publiceres i et særnummer af det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 19. juni 2014.

Fodbold sænker blodtrykket

Patienterne i forsøget, som havde forhøjet blodtryk, var mænd mellem 30 og 55 år, der blev delt op i to grupper:

  • en gruppe, som skulle spille fodbold to gange og
  • en gruppe, som fik målt kontrolblodtryk af en læge, og som modtog gode råd om kost og motion.
Fakta

Knoglestyrken måles på dens tæthed. Hvis tætheden i knoglemassen er høj, så er den også stærkere og brækker derfor ikke så let. Et forhøjet blodtryk ligger ifølge Hjerteforeningen over 140/90, og gruppen, der spillede fodbold, sænkede deres blodtryk med 13/8, som ifølge Peter Krustrup er væsentligt mere, end man ser ved andre træningsformer. Kondital er et mål for, hvor god kroppen er til at optage ilt under fysisk belastning. Konditallet strækker sig fra omkring 20 (utrænede personer) til op over 90 (eliteudøvere). Kilde: Peter Krustrup, Hjerteforeningen, Wikipedia EN

»Fodboldgruppen havde et fald i blodtrykket, som var dobbelt så stort som dem, der gik til lægen. Og i modsætning til kontrolgruppen fik fodboldgruppen også en lavere fedtprocent, et højere kondital og en bedre hjertefunktion, som altsammen giver en nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme,« siger Peter Krustrup.

Diabetikere får et yngre hjerte

En tur på fodboldbanen er altså godt, hvis du har forhøjet blodtryk, men hvis du er type-2-diabetiker, så er der ifølge Jens Bangsbo endnu flere fordele at hente. 

»I diabetesgruppen målte vi blandt andet på hjertefunktionen, som blev markant forbedret svarende til et 10 år yngre hjerte på de seks måneder med blot to gange én times træning om ugen,« siger han.

De fik ligesom gruppen med forhøjet blodtryk også en lavere fedtprocent og et bedre kondital.

Center for Holdspil og Sundhed har i kølvandet på forsøgene indgået et samarbejde med Dansk Boldspil Union, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen, hvor de vil gøre det muligt for patientgrupper at spille fodbold i de lokale klubber på et niveau, hvor alle kan være med.

Spil dig til en sund, gammel krop

Selvom fodbold selvfølgelig kræver en fysisk præstation, hvis man vil opnå et lavere blodtryk og et yngre hjerte, så kan spillet ifølge Peter Krustrup også gavne den ældre generation, som måske ikke får så meget motion.

I et 12 måneder langt forsøg med en gruppe utrænede mænd mellem 65 og 75 år fandt forskerne ud af, at to til tre timers fodboldtræning om ugen havde markante positive effekter på knoglestyrken (se faktaboks). Den steg 5,4 procent over de 12 måneder, og det er ifølge Peter Krustrup en imponerende stigning.

Fakta

Studierne er lavet i samarbejde med fodboldforbundenes verdensorganisation FIFA. Der vil løbende under VM i Brasilien blive udgivet flere videnskabelige artikler, hvor der er forsket i sundhedseffekterne af fodbold. Kilde: Peter Krustrup

»En stor del af knoglestyrken fastlægges i ungdommen, og mange tror, at træning har en begrænset effekt, når man ældes. Men vores studie viser tydeligt, at man kan opnå markant forbedre knoglesundhed, hvis man laver en aktivitet, hvor man har en god varierende belastning af knoglerne,« siger han.

Ud over stærkere knogler kunne forskerne også måle en forbedring i konditallet på 15 procent og en forbedring i muskelfunktion på 30 procent over fire måneder.  

»Der er meget fokus på træning af ældre, fordi man kan opretholde et sundt liv i længere tid med træning. Nu er der så kommet et påviseligt godt tilbud mere på hylden i form af fodbold,« siger Peter Krustrup.

Andre sportsgrene skal undersøges

Et spil fodbold lyder lige nu som mirakelkuren for de fleste dårligdomme, vi kan støde på gennem livet. Men kan samme effekt ikke opnås gennem andre sportsgrene?

»Center for Holdspil og Sundhed undersøger også andre holdspil og deres sundhedseffekter, såsom floorball, basketball og håndbold. Vi har også fundet store sundhedseffekter hos midaldrende kvinder, der spillede floorball, men vi ved altså ikke endnu, hvor stor effekten er hos de andre holdspil,« siger Jens Bangsbo.

Selvom der stadig mangler konkrete undersøgelser på de forskellige sportsgrene, så mener professor Thorsten Ingemann Hansen, at det er spændende, at man bruger idrætten som behandling. 

»Det er nyt og spændende at bruge idrætten som behandling. Før skulle patienter dyrke styrketræning, konditionstræning og den slags, men ved at bruge fodbold, får patienterne også en social gevinst,« siger Thorsten Ingemann Hansen, der er professor i idrætsmedicin ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. 

Han har ikke været en del af undersøgelserne. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk