Fodbold bliver nu et tilbud til flere mænd med prostatakræft
En gruppe mænd med prostatakræft har fået det markant bedre af at spille fodbold et par gange om ugen, viser forskning. Nu får flere mænd med sygdommen mulighed for at være med.

Mændene på FC Prostata-holdet har fået gavnlige effekter både på det fysiske og det psykiske plan af at spille fodbold sammen. Nu får flere danske mænd med prostatakræft mulighed for at spille fodbold som et led i deres rehabilitering. (Foto: Trygfonden)

Mændene på FC Prostata-holdet har fået gavnlige effekter både på det fysiske og det psykiske plan af at spille fodbold sammen. Nu får flere danske mænd med prostatakræft mulighed for at spille fodbold som et led i deres rehabilitering. (Foto: Trygfonden)

 

Sved, driblinger, en takling og seks mål på 20 minutter. Der bliver ikke sparet på kræfterne, når 12 gråhårede mænd spæner rundt efter en bold i en hal på Nørrebro i København.

»Det er sjovt. Fodbold er en måde at lave intervaltræning, uden at man opdager, at man gør det. Man træffer lynhurtige beslutninger, løber den ene og den anden vej og får brugt både muskler og nervebaner,« siger Ole Willum, der for syv år startede i behandling for prostatakræft.

»Når man får en cancerdiagnose, tænker man, at man snart skal dø. Men når man så løber her og scorer mål, og de andre klapper, så opdager man, at man ikke er helt død alligevel,« fortsætter han.

Videnskab.dk møder Ole Willum og hans holdkammerater i halkantinen efter deres timelange lange træningssession.

Kræftramte får styrke af fodbold

Fodboldspillerne er alle over 60 år, og ligesom Ole Willum har de fleste af dem prostatakræft.

De startede med at spille sammen for et par år siden, da de meldte sig til et kontrolleret forsøg, hvor forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet undersøgte, hvilken effekt fodboldtræning har på mænd, der er i den type kræftbehandling, som indebærer medicinsk kastration.

Nogle af dem havde sidst spillet fodbold, da de var unge, andre havde aldrig spillet før, men allerede efter 12 ugers fodboldtræning havde Ole Willum og de andre prostatakræftramte mænd øget muskelmasse og styrke, viste forskernes fysiologiske målinger, som sidste år blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sport - du kan læse mere om resultaterne i faktaboksen til højre for artiklen.

Fodbold modvirker bivirkninger

Fakta

Sådan kommer du i betragtning til deltagelse på et af de nye FC Prostata fodboldhold: Er du i behandling for prostatakræft, og vil du gerne deltage i det kommende fodboldforskningsprojekt? Se hvordan du kan komme med på projektets hjemmeside Du kan også skrive til mailadressen deltagelse@ucsf.dk eller ringe på tlf.nr. 61242800. Forskerne er netop gået i gang med at rekruttere nye deltagere.

Holdspillet viste sig altså at være et godt supplement til hospitalets antihormon-behandling, som blokerer for kroppens testosteronproduktion, og derved forhindrer at kræften spreder sig, men som også har en række bivirkninger.

For eksempel fører behandlingen til lavere muskelkapacitet, overvægt, dårlig kondition og en øget risiko for type 2-diabetes.

Bivirkningerne kan modvirkes af fodbold, viste forskernes forsøg.

»Vi viste, at det er muligt at organisere intens træning for 60- og 70-årige mænd med prostatakræft. Fodbold på små baner giver høj puls og mange intense aktioner, som styrker mændenes muskulatur. Efter 12 uger havde de, der spillede fodbold 2 gange om ugen, en stigning i muskelmasse på 0,7 kg og en forøgelse af muskelstyrke på 15 procent i forhold til en kontrolgruppe, der ikke trænede fodbold,« siger Peter Krustrup, der er professor i Holdspil og Sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, og som stod for de fysiologiske målinger.

Mænd med prostatakræft taber normalt 1-2 kg af deres muskelmasse i løbet af de første to års antihormon-behandling, fordi behandlingen medfører, at de ikke producerer den testosteron, som er så vigtig for muskelopbygningen.   

»Set i det lys er 0,7 kg øget benmuskelmasse en betydelig effekt,« siger Peter Krustrup.

Projektet er blevet selvkørende

I dag, hvor professor Peter Krustrup og hans kolleger har publiceret de fleste af deres resultater og er stoppet med at lave målinger, mødes Ole Willum og de andre prostatakræftramte mænd stadig to gange om ugen helt frivilligt for at spille fodbold.

Fakta

Om FC Prostata I alt deltog 57 mænd mellem 43-76 år med en gennemsnitsalder på 67 år, som alle var i behandling for prostatakræft. Efter lodtræning blev deltagerne fordelt i en fodboldtræningsgruppe og en kontrolgruppe. Fodboldgruppen trænede 2 gange 1 time om ugen i 12 uger. Træningen foregik på fodboldbanen ved Institut for Idræt og Ernæring på Nørrebro i København. Inden træningsstart og efter de 12 ugers træning blev begge grupper målt, vejet og testet på forskellig vis.

For de får det bedre af det, og de synes, det er sjovt.

Projektet, der oprindeligt var tidsbegrænset, er blevet selvkørende og langtidsholdbart. Succesen er så stor, at forskerne nu er i gang med at undersøge, hvordan de kan udbrede den forskningsbaserede fodboldstræning til lokale idrætsklubber, så prostatakræftramte mænd i hele landet kan få adgang til de samme gavnlige effekter, som forsøgsdeltagerne i København.

Kræftramte kan spille fodbold i lokale klubber

I første omgang får 200 mænd med diagnosen prostatakræft i region Hovedstaden, Aarhus og formentlig Odense tilbud om at deltage i fodboldtræning, som foregår i lokale DBU-klubber. Projektet er støttet af Tryg Fonden.

»Først og fremmest vil vi undersøge, om vi kan øge mændenes livskvalitet, når vi afprøver tilbuddet i de lokale klubber, og så vil vi forsøge at etablere et tilbud, der er så bæredygtigt, at det kan fortsætte, når vi som forskere trækker os tilbage,« siger projektansvarlig Julie Midtgaard, der er seniorforsker på Rigshospitalet ved Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning (UCSF).

»Det er meningen, at frivillige fodboldtrænere i de lokale klubber skal stå for at træne mændene med prostatakræft. Vi giver trænerne et kursus i, hvordan træningen bør tilrettelægges, og hvad de skal være opmærksomme på, når de har med den her målgruppe at gøre. Derefter er det meningen, at træningen skal køre som et almindeligt tilbud i foreningen,« siger Julie Midtgaard.

Forskere holder øje med projektets holdbarhed

Forskerne informerer desuden læger og sygeplejersker om, hvordan regelmæssig træning kan supplere kræftbehandlingen positivt. Håbet er, at de sundhedsprofessionelle vil opfordre mænd, der bliver behandlet for prostatakræft, til at være fysisk aktive og henvise dem til tilbud om fodboldtræning.

Undervejs holder Julie Midtgaard og kollegerne øje med, hvor mange mænd, der tager imod tilbuddet, om det har den ønskede effekt, og om mændene bliver ved med at komme til træningen.

Fakta

De fysiske tests og fysiologiske målinger viste blandt andet: - Efter 12 ugers fodboldtræning steg muskelmassen med 0,7 kg hos de mænd, der havde spillet fodbold sammenlignet med kontrolgruppen. - Fodboldspillernes muskelstyrke steg med 15 procent. - I en funktionel rejse-sætte-sig tests præsterede fodboldspillerne 8 procent bedre end før træningen startede. Projektet blev gennemført af Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning (UCSF) på Rigshospitalet, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og Kardiologisk afdeling på Gentofte Hospital med støtte fra blandt andre TrygFonden og Center for Integreret Rehabilitering af Kræftramte (CIRE).

»En ting er at lave et hospitalsbaseret forskningsprojekt, hvor deltagerne forpligter sig til at møde op, hvor de bliver fulgt tæt af flere eksperter, og hvor rammerne er på plads. Vi er usikre på, om man kan opnå de samme effekter, som vi dokumenterede i det oprindelige projekt, når fodboldtræningen bliver et lokalt tilbud på linje med andre aktiviteter i en idrætsforening,« siger Julie Midtgaard.

Hun håber, at fodboldtræning i lokale klubber kan appellere til kræftramte mænd, som ellers langt oftere end kvinder afslår at deltage i kommunale rehabiliteringstilbud.

Fodbold giver også øget livskvalitet

I halkantinen på Nørrebro er Ole Willum og holdkammeraterne ikke i tvivl om, at fodboldtræning har haft en positiv effekt både på deres fysiske helbred og livskvalitet.

Ikke kun fordi forskernes målinger viser, at træningen gavner deres behandlingsforløb - de kan også selv mærke det.

»Da jeg startede i kræftbehandling, kunne jeg med det samme mærke, at min muskelmasse svandt ind – det var nærmest som om, den blev suget ud, da jeg begyndte af få stråler. Efter jeg er begyndt at spille fodbold, kan jeg mærke, at jeg har genvundet noget af min styrke,« siger Ole Willums holdkammerat Luffe Jensen.

»Derudover bliver man bare gladere af at have noget at gå til sammen med andre. Det styrker det, man med et bredt ord kalder livskvalitet. Det, at man holder sig i form og har en aftale med nogle andre om at møde op, gør, at man ikke bare falder hen,« fortsætter han.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.