Ugens podcast: Hvordan klarer du dig bedst til eksamen?
I denne uges podcast klæder vi dig på til eksamen. Vi kommer omkring, hvordan du bedst lærer og forbereder dig, og hvordan du kan præstere bedst, når det rigtig gælder.
Eksamen forberedelse tips guide koncentration eksamensangst

Lider du af eksamens angst? Har du svært ved at koncentrere dig? Eller vil du bare blive bedre? Så lyt med til ugens podcast, der handler om eksamen. (Foto: Shutterstock)

Lider du af eksamens angst? Har du svært ved at koncentrere dig? Eller vil du bare blive bedre? Så lyt med til ugens podcast, der handler om eksamen. (Foto: Shutterstock)

Svedkirtlerne er nok på overarbejde på de tusindvis af unge mennesker, der i disse dage skal op til eksamen.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Vi har inviteret to forskere i studiet, der gør os klogere på, hvordan mindfulness, coachingpsykologi, fysisk aktivitet og mange andre ting kan styrke din præstation foran det grønne bord.

Du kan få et par af rådene her nedenfor. Eller lytte til dem i podcasten ovenover.

Og husk, at du altid kan hente nyttige tips og tricks på vores temaside om eksamen.

Pauser er guld

Du føler nok, at du slet ikke har tid til det. Men det skal du have. For pauser i eksamensforberedelsen kan være nyttige, hvis man bruger dem rigtigt.

»Det er klart, at man ikke kan arbejde fem-seks timer i træk uden pause. Indenfor læringsteori taler man om belønnende pauser,« fortæller Reinhard Stelter i podcasten. Han er professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i læring, mindfuldness og coachingpsykologi. 

Han anbefaler, at man gøre noget ud af pausen. For eksempel laver en god kop te, spiser noget god mad eller går en rask tur.

»Man skal især søge steder hen, hvor man kan trække sig lidt tilbage, og som ikke er stressende. Man bør for eksempel ikke gå ude i trafikken. Pausen skal have en kvalitet i sig selv,« fortæller han.

Det er naturligvis også vigtigt, at pauserne ikke bliver for længe. Omkring en halv time er passende, tilføjer Reinhard Stelter.

Hvordan tackler man eksamensangst?

Hvis du er en af dem, der virkelig ikke kan styre nervøsiteten til eksamen, så er det vigtigt, at du arbejder med det i god tid, for når du står uden for porten til det grønne bord er det for sent. 

Eksamen forberedelse tips guide koncentration eksamensangst

Er du typen, der bliver stresset, nervøs eller angst inden eksamen? Så er der gode råd at hente i ugens podcast. (Foto: Shutterstock)

»Angsten er en tanke, der har kontakt til nogle bestemte følelser og forestillinger, som er irrationelle, og som ikke er virkelige på en måde,« fortæller Reinhard Stelter.

Udover at det kan hjælpe at meditere, træne sin vejrtrækning og lave andre mindfulness-øvelser for at tæmme angsten, så kan problemet også tackles ved simpelthen at tale om det.

»Der findes forskning, der viser, at hvis man taler om sin angst, så kan man sætte fokus på, at det bunder i noget ubegrundet frygt. Ved at tale om det, mærker man, at ens frygt ofte er overdreven, og at de ting, man frygter, faktisk ikke kan ske,« siger Reinhard Stelter. 

Tag ejerskab over eksamen

Til selve eksamen handler det bare om at brillere, og her kan man lære en masse af professionelle sportsudøvere, fortæller Reinhard Stelter:

»Det, som er vigtigt, er, at man virkelig er i nuet. At man ikke tænker frem og tænker på konsekvenser. Det svarer til en tennisspiller, der heller ikke skal tænke frem på, at en mulig fejl kan have konsekvenser. Man skal bare tænke på den næste bold.«

Ligesom hos sportsudøvere handler det også om at indtage eksamenslokalet med selvtillid og »tage ejerskab over eksamen,« som Reinhard Stelter siger.

»Det hænger sammen med forberedelsen. Man skal virkelig være klar over de pointer, som man selv har og på den måde kan tage ejerskab over eksamen. Det er i grunden et spørgsmål om lederskab.«

En luntetur inden læsningen

Eksamensfolket kendes som et stillesiddende folk, der imponerer ved at holde den samme u-ergonomiske arbejdspositur i lange perioder i træk. 

Det er hverken godt for deres krop eller deres præstation til eksamen. Faktisk viser flere studier, at fysisk aktivitet, inden og efter læsning, kan gøre godt. 

Det fortæller Jesper Lundbye-Jensen, lektor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet:

»En række studier viser, at hvis vi går en tur i rask tempo eller lunter en tur i relativt kort tid, 20 minutter til en halv time, kan man efterfølgende, i op til en time, præstere bedre i neuropsykologiske tests af vores kognitive funktion.« 

Med andre ord bliver man bedre til at koncentere sig, hvis man dyrker motion af moderat intensitet, inden man kaster sig over bøgerne. Og her er moderat nøgleordet, for man må endelig ikke være så aktiv, at man bliver stresset eller træt af det.

Hjælp hjernen med at huske

Når bogen er lukket, arbejder hjernen videre.

Eksamen forberedelse tips guide koncentration eksamensangst

Hvis du har svært ved at koncentrere dig om læsningen, kan det hjælpe at dyrke fysisk aktivitet af moderat intensitet inden, du kaster dig over bøgerne. (Foto: Shutterstock)

»Når vi øver os i noget, sker der nogle ændringer i hjernen. De ændringer er en forudsætning for, at vi får etableret hukommelsen, så vi kan fastholde det, vi gerne vil lære,« fortæller Jesper Lundbye-Jensen.

Her kan man gøre hjernen en tjeneste ved at sætte gang i resten af maskineriet. 

»Det viser sig, at fysisk aktivitet og søvn kan have en fremmende effekt på de her ændringer, der gør, at vi opnår en forbedret langtidshukommelse.«

Jesper Lundbye-Jensen har netop stået bag et studie, der konkluderede, at børn lærer mere ved at dyrke sport efter undervisningen. Og ifølge ham, er der mange studier, der fortæller, at det samme gør sig gældende for voksne.

Du kan lære meget mere ved at høre hele podcasten. Du klikker bare på 'play'-knappen øverst i artiklen.

Pøj-pøj til alle studerende!

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk