Ugens podcast: Sådan undgår du at sprede falske nyheder
I ForskerZonens nye podcast-serie 'Perspektiv' kan du denne gang høre to forskere fortælle om 'fake news', hvordan internettet har gjort os alle til journalister, og du får gode råd til at understøtte din egen troværdighed på nettet.
podcast videnskab forskning

I denne uges podcast får du svar på, hvor nyhedsforbruget er på vej hen, og du får gode råd til, hvordan du selv kan undgå at falde for 'fake news'. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast får du svar på, hvor nyhedsforbruget er på vej hen, og du får gode råd til, hvordan du selv kan undgå at falde for 'fake news'. (Foto: Shutterstock)

Begrebet 'fake news' er kommet på alles læber og fylder meget i den offentlige debat, både herhjemme og internationalt, efter Donald Trump under den amerikanske valgkamp beskyldte flere nyhedsmedier for at bringe falske nyheder. 

Og netop udviklingen i vores nyhedsforbrug er udgangspunktet for denne uges podcast, hvor vi går i dybden med mediebilledet anno 2017 og ser på journalisters og borgeres nye roller som nyhedsformidlere.

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts. Vi udgiver en podcast om ugen, og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, som du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcast-apps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Podcasten er det andet afsnit af den nye podcast-serie 'Perspektiv', som er en del af ForskerZonen og er lavet i samarbejde med Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet. En podcast-serie, hvor nogle af hovedstadsområdets dygtigste forskere selv får lov til at gribe mikrofonen og fortælle om den forskning, de brænder for.

I denne uge fortæller professor Stig Hjarvard og lektor Nete Nørgaard Kristensen om de udfordringer og muligheder, vi står over for, i takt med at nyheder er blevet meget lettere tilgængelige på grund af internettet.

Nedtur for den gamle presse

At det er blevet sværere for nyhedsmedierne at holde på kunderne – især de betalende – er bestemt ingen nyhed. Sådan har det været i mange år. Men de ændrede forhold for den gamle presse betyder ikke, at journalisterne har udtjent deres værnepligt, men snarere at de har fået en ny rolle som 'gatewatcher' i stedet for 'gatekeeper', forklarer de to forskere.

For med det, Nete Nørgaard Kristensen kalder en »demokratisering af adgangen til den offentlige arena«, er det blevet lettere for almindelige mennesker at bidrage til den offentlige debat. 

I podcasten kan du blandt andet høre Stig Hjarvard fortælle, hvilke emner der ikke egner sig lige godt til diskussioner på de sociale medier. 

stig hjarvard nete nørgaard kristensen perspektiv videnskab forskerzonen medievidenskab medier fake news

I anden udgave af Videnskab.dks podcast, Perspektiv, fortæller to forskere fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet, professor Stig Hjarvard og lektor Nete Nørgaard Kristensen, blandt andet, hvordan du selv kan faktatjekke nyheder. (Foto: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

ForskerZonen

Denne podcast er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Fire råde til online troværdighed

Som nævnt indledningsvis er fake news et efterhånden meget udbredt begreb, der dækker over nyheder, der viser sig ikke at passe. Det kan skyldes alt fra manglende styr på fakta til deciderede løgnehistorier.

Heldigvis er der ting, du som nyhedsforbruger selv kan gøre for at undgå at ryge i fake news-fælden, som især har kronede dage på sociale medier, hvor vi får over halvdelen af vores nyheder fra. 

Stig Hjarvard giver nemlig i podcasten fire gode råd til, hvordan du kan være med til at sikre dig, at de ting, du liker og deler på sociale medier, er troværdige.

Blandt andet fremhæver Stig Hjarvard, at du, før du trykker på 'like'- og 'del'-knapperne, undersøger, om det er en kilde, du stoler på.

»Det behøver ikke at være en nyhedskilde. Det kan være gode venner, det kan være noget andet; men det kan være nogen, hvor der er et mål af sandsynlighed for, at det faktisk har noget på sig,« siger han.

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk