Ugens podcast: Videnskabens svar på Roskilde Festival
I denne uges podcast har vi pakket mikrofonen og indtaget den nye videnskabsfestival ‘Bloom’, der løb af stablen i naturskønne omgivelser i Søndermarken. Vi undersøger, hvorfor det kan være er en god ide at bringe videnskaben fra auditoriet og ud i det fri.

Sidste weekend var Søndermarken overrendt af forskere til videnskabens svar på Roskilde Festival. Vi var med for at høre, hvilken fidus, der ligger i at holde en udendørs festival om natur og videnskab. (Foto: Shutterstock)

Sidste weekend var Søndermarken overrendt af forskere til videnskabens svar på Roskilde Festival. Vi var med for at høre, hvilken fidus, der ligger i at holde en udendørs festival om natur og videnskab. (Foto: Shutterstock)

Naturvidenskaben fandt hjem til sit genstandsfelt, da videnskabsfestivalen Bloom 27.-28. maj fyldte Søndermarken med forskere og forskningsinteresserede. 

Bloom er en ny festival med 79 optrædener, der alle handlede om videnskab og natur. Både musikere, forfattere og praktikere, som DR's Bonderøven, havde fundet vej til scenerne, der dog var allermest frekventeret af videnskabsfolk. 

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Videnskab.dk var også tilstede, og det kan du høre meget mere om i podcasten ovenfor.

Fordybelser og 'fake-news'

Festivalleder af Bloom og direktør for kulturorganisationen Golden Days, der står bag initiativet, Svante Lindenburg, åbnede festivalen med en erklæring om, at »Bloom er et modsvar til det postfaktuelle samfund og fake-news«.

Vi bad ham uddybbe. 

»World Economic Forum har defineret misinformation som en af de største trusler mod vores demokratiske institutioner. Hvis man ikke længere skelner mellem det at synes og mene og tro og det at vide, så vil jeg meget gerne være med til at give taletid til nogle, som rent faktisk ved,« fortæller han i podcasten.

Derudover bygger festivalen på en helt generel efterspøgsel efter fordybelse, mener Svante Lindenburg

»Når Københavns Hovedbibliotek holder filosofiarrangmenter, kommer der 500-600 mennesker, og når Stephen Hawkings kommer til Danmark, så taler han for fulde huse. Vi har måske været igennem en lidt kalorie-let tid med lidt for meget 'Vild med dans' og 'X-factor',« fortæller festivallederen, der har en uddannelse i filosofi.

Videnskab for folket

Efter Svante Lindenburgs åbningstale greb astrofysiker ved Københavns Universitet Anja C. Andersen mikrofonen for at indlede festlighederne med et oplæg om universet.

»Det er en chance for videnskaben for at komme ud, der hvor folk er,« fortæller hun. 

Bloom videnskabsfestival

Solen skinnede, og teltet var fyldt, da astrofysiker Anja C. Andersen indledte Bloom med et oplæg om noget så stort som universet. (Foto: Malthe Ivarsson/Bloom)

Anja C. Andersen er tidligere vinder af DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, og hun er kendt for at være en aktiv formidler af astronomi. Derfor ser hun positivt på, at gøre videnskaben mere folkelig.

 »Man håber på, at der er nogle helt tilfældige, der bare dropper ind og hører et foredrag om et eller andet, og så tænker de: 'Gud, det var spændende.' Derfra går de måske hjem og 'googler' eller opsøger noget mere viden. Så det er en måde at få videnskaben ud til folket i bedste H. C. Ørsted-stil,« siger hun. 

»Der er måske nogle, der ville være lidt nervøse for at komme over på Niels Bohr Institutet, fordi det kan virke som de 'hellige haller' - så er det nemmere at komme i Søndermarken.«

Tilbage til oldtiden

I et andet telt i parken har professor emeritus i matematik ved DTU Vagn Lundsgaard Hansen holdt oplæg om, hvordan man kan bruge matematik til at beskrive og forklare fænomener i den virkelige verden.

Festivalen er de perfekte rammer, når Vagn Lundsgaard Hansen skal forklare, hvordan naturen er matematisk indrettet.

»Det er en god chance for at komme i dialog med nogle, der måske ikke havde tænkt, at der var matematik i naturen,« fortæller Vagn Lundsgaard Hansen.

bloom videnskabsfestival

I mangel på auditoriumet og undervisningstavle brugte matematiker Vagn Lundsgaard Hansen træerne Søndermarken. (Foto: Malthe Ivarsson/Bloom)

Ideen om at formidle videnskab i den friske luft peger tilbage i historien, og den har nogle klare fordele ifølge Vagn Lundsgaard Hansen:

»Det var jo sådan, det foregik i oldtiden. 'Man to man'. Vi går en tur. Vi går og taler om det. Så det er faktisk den dialogbaserede undervisning. Den er umulig at lave på store hold på universitetet«

Du kan høre hele reportagen i podcasten øverst i artiklen.

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk