Bæredygtighed og mode er ikke to ting, der umiddelbart går hånd i hånd.
Mode- og tøjindustrien står for omtrent 8-10 procent af verdens samlede CO2-udledning, og der produceres svimlende 100 millioner tons tøj om året, viser en stor artikel udgivet i tidsskriftet Nature.
Men hvad er alt det tøj egentlig lavet af, og er der tekstiler, der er mere miljøvenlige end andre?
På Videnskab.dk har vi sammensat et interaktivt element (nedenfor), der giver et overblik over de mest anvendte tekstiler, og hvor ressourcekrævende de er.
Det er vigtigt at understrege, at der intet facit er, og flere forskere siger, at vi generelt skal passe bedre på vores tøj og have det i længere tid.
Med det i baghovedet skader det imidlertid ikke at vide lidt om, hvad vi fylder vores garderobeskab med. Så klik dig rundt på de forskellige beklædningsdele, og bliv klogere på, hvad dit tøj består af. Du kan også vælge fuld skærm for at gøre elementerne større.
I det interaktive element henvises flere gange til et studiet i Nature. Det kan findes her.
Find tøj, der passer til din livsstil
På Videnskab.dk har vi tidligere besøgt Birgit Bonefeld, der er postdoc og forsker i bioraffinering ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, og som laver græs om til tekstil.
Molekylærbiologens råd var at købe tøj til det liv, man lever, og derudover finde tøj der ikke bruger meget energi i brugsfasen.
Birgit Bonefeld forklaerede, at hun sammensætter sit tøj, så det forbruger mindst muligt energi i brugsfasen. Hun bruger fint uld som det inderste lag, fordi det er lugtreducerende, temperaturregulerende og ikke kræver nær så meget vask som bomuld, viskose eller polyester.
Udover bomuldstrøjen bruger Birgit Bonefeld så materiale i cellulose, som er semi-naturlige fibre, der er mere slidstærkt end det fine uld, men kræver mere vask og tørring (se det interaktive kort).
Det er altså ét eksempel på, hvordan en forsker sammensætter sit tøj mere miljøvenligt.
Undgå for meget polyester
Men er der ting, vi bør undgå, når vi bevæger os rundt i tekstiljunglen? Birgit Bonefeld forklarer til Videnskab.dk, at vi så vidt muligt bør undgå polyester, fordi det er lavet af råolie og plastik.
Det samme har Marie-Louise Nosch, professor ved Center for Tekstilforskning på Saxo-Instituttet, Københavns Universitet, skrevet i et indlæg i Weekendavisen, hvori hun forklarer, at vi hellere skal pynte kroppen med naturfibre, der er naturligt nedbrydelige.
Ifølge Birgit Bonefeld er et af de vigtigste råd imidlertid, at man gør sig tanker om, hvilken funktion ens tøj tjener.
»Jeg vil give det råd, at man anskaffer tøj, der er egnet til det liv, man lever i dagligdagen, og sammensætter det sådan, at det tager mindst muligt energi i brugsfasen, så det ikke behøver så meget vask og holder længere. Det er en ting, jeg selv gør med sammensætningen af mit tøj,« lyder det fra forskeren.
Det er svært at købe sig til en bæredygtig garderobe. Videnskab.dk's Klimax har i en video set nærmere på, om det overhovedet kan lade sig gøre? (Video: Tjek)