Kend dit garderobeskab: Ved du, hvad dit tøj er lavet af?
Har du tænkt over miljøbelastningen fra dit tøj? Find ud af, hvilke tekstiler der er mest miljøbelastende, og hvad du kan gøre for at klæde dig miljøbevidst.
mode

Hvad er vores tøj egentlig lavet af - og er noget bedre end andet? Få svaret i infografikken nederst i artiklen. (Illustration: Thøger Junker)

Hvad er vores tøj egentlig lavet af - og er noget bedre end andet? Få svaret i infografikken nederst i artiklen. (Illustration: Thøger Junker)

Bæredygtighed og mode er ikke to ting, der umiddelbart går hånd i hånd.

Mode- og tøjindustrien står for omtrent 8-10 procent af verdens samlede CO2-udledning, og der produceres svimlende 100 millioner tons tøj om året, viser en stor artikel udgivet i tidsskriftet Nature.

Men hvad er alt det tøj egentlig lavet af, og er der tekstiler, der er mere miljøvenlige end andre?

På Videnskab.dk har vi sammensat et interaktivt element (nedenfor), der giver et overblik over de mest anvendte tekstiler, og hvor ressourcekrævende de er.

Det er vigtigt at understrege, at der intet facit er, og flere forskere siger, at vi generelt skal passe bedre på vores tøj og have det i længere tid.

Med det i baghovedet skader det imidlertid ikke at vide lidt om, hvad vi fylder vores garderobeskab med. Så klik dig rundt på de forskellige beklædningsdele, og bliv klogere på, hvad dit tøj består af. Du kan også vælge fuld skærm for at gøre elementerne større.

I det interaktive element henvises flere gange til et studiet i Nature. Det kan findes her. 

Find tøj, der passer til din livsstil

På Videnskab.dk har vi tidligere besøgt Birgit Bonefeld, der er postdoc og forsker i bioraffinering ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, og som laver græs om til tekstil. 

Molekylærbiologens råd var at købe tøj til det liv, man lever, og derudover finde tøj der ikke bruger meget energi i brugsfasen. 

Birgit Bonefeld forklaerede, at hun sammensætter sit tøj, så det forbruger mindst muligt energi i brugsfasen. Hun bruger fint uld som det inderste lag, fordi det er lugtreducerende, temperaturregulerende og ikke kræver nær så meget vask som bomuld, viskose eller polyester.

Udover bomuldstrøjen bruger Birgit Bonefeld så materiale i cellulose, som er semi-naturlige fibre, der er mere slidstærkt end det fine uld, men kræver mere vask og tørring (se det interaktive kort).

Det er altså ét eksempel på, hvordan en forsker sammensætter sit tøj mere miljøvenligt.

Undgå for meget polyester

Men er der ting, vi bør undgå, når vi bevæger os rundt i tekstiljunglen? Birgit Bonefeld forklarer til Videnskab.dk, at vi så vidt muligt bør undgå polyester, fordi det er lavet af råolie og plastik.

Det samme har Marie-Louise Nosch, professor ved Center for Tekstilforskning på Saxo-Instituttet, Københavns Universitet, skrevet i et indlæg i Weekendavisen, hvori hun forklarer, at vi hellere skal pynte kroppen med naturfibre, der er naturligt nedbrydelige.

Ifølge Birgit Bonefeld er et af de vigtigste råd imidlertid, at man gør sig tanker om, hvilken funktion ens tøj tjener. 

»Jeg vil give det råd, at man anskaffer tøj, der er egnet til det liv, man lever i dagligdagen, og sammensætter det sådan, at det tager mindst muligt energi i brugsfasen, så det ikke behøver så meget vask og holder længere. Det er en ting, jeg selv gør med sammensætningen af mit tøj,« lyder det fra forskeren. 

Det er svært at købe sig til en bæredygtig garderobe. Videnskab.dk's Klimax har i en video set nærmere på, om det overhovedet kan lade sig gøre? (Video: Tjek)

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk