»Vores affaldssortering er sgu lidt af en prøvelse for mit blodtryk,« skrev Jesper i Videnskab.dk’s Facebook-gruppe RED VERDEN i kølvandet på regeringens forslag om, at vores affald fremover skal deles op i 10 fraktioner.
For der hvor Jesper bor, har folk ifølge ham »en ufattelig evne til enten at være trodsige, idioter, dovne eller bare dumme«, når det kommer til sortering af skrald.
»Flamingo i pap, pap i plastic, elektronik, plastic, pap, jern mv. bevidst smidt i stort brandbart, selvom de enkelte fraktioners containere står lige ved siden af,« skrev Jesper, som om han havde mistet enhver tiltro til menneskeheden.
Robotterne derimod, dem stolede Jesper mere på, så han henvendte sig til Videnskab.dk’s redaktion i gruppen:
»Kan I ikke kigge på den sidste nye udvikling og forskning i robotter til affaldssortering? Jeg vil æde min gamle hat på, at det vil gøre denne lokale affaldssortering overflødig inden for 10 år.«
»Vi håber, at du går med napoleonshat, Jesper«
Det gjorde vi så. Vores journalist ringede til forskere for at finde en hurtig robot-løsning til Jesper, men svaret var nedslående.
»Desværre: Vi kan lige så godt afsløre med det samme, at Jesper hellere må finde hatten frem,« skrev reporteren i artiklen ‘Kan robotter overtage affaldssorteringen?‘ efter at have talt med de knapt så optimistiske forskere.
»Man skal ikke have en forventning om, at robotteknologien kommer til at kunne klare det hele, så vi bare kan proppe al affaldet i en container og blande det hele sammen. Heller ikke om ti år,« sagde lyseslukkeren Thomas Fruergaard Astrup, der ved lidt om sagen som professor i affald og ressourcer ved Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Øv for os alle. Men værst for Jesper og hans næste måltid.
»Vi håber, at du går med napoleonshat, Jesper,« indledte vi i et forsøg på at løfte Jespers humør en smule, da vi overbragte ham forskernes skuffende svar.
Men desværre. Jespers gennemtyggede kasket hører ikke til i containeren for mad. Ifølge hans smagsløg var den lavet af »to typer plastic og måske lidt pap også.«
Velbekomme!
Jesper modtager snart en Videnskab.dk-T-shirt med posten for sit skarpe spørgsmål og sin gode humor.
Har du selv et spørgsmål eller en mening om verdens store problemer, kan du også melde dig ind i Red Verden-gruppen og debattere med Jesper og over 5.000 andre nysgerrige medlemmer.
Videnskab.dk er vært for gruppen, og vi lægger jævnligt artikler og videoer, der omhandler videnskabeligt baserede løsninger på blandt andet den grønne omstilling, op til debat.

\ Red Verden med Videnskab.dk
I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.
Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.
- Bør vi sætte alt ind på at begrænse overbefolkning?
- Virker det at købe CO2-aflad?
- Er cirkulær økonomi en løsning?
- Hvordan kan jeg handle anderledes i hverdagen?
- Og har verden overhovedet brug for at blive reddet?
Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?
Du kan få mange gode tips og råd i vores Red Verden-nyhedsbrev og i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.