Du kommer i bedre form af at se på, at andre dyrker motion.
Sådan lyder overskriften i den amerikanske internetavis The Huffington Post.
I et nyt australsk studie har forskerne nemlig undersøgt, hvordan ni forsøgspersoner reagerede på at se en video, hvor en anden person løb.
Det viste sig, at forsøgspersonerne fik forhøjet både deres puls, åndedræt, svedafgivelse og blodgennemstrømningen i huden, mens de så på videoen.
Forsker: Samme reaktion, som hvis du selv løb
Samtidig kunne forsøget for første gang påvise, at musklernes sympatiske nerveaktivitet blev forhøjet, mens forsøgspersonerne så på videoen, skriver Huffington Post.
»Vi ved at det sympatiske nervesystem – som forsyner hjertet, svedkirtler, blodkar og andre væv – får forhøjet sin aktivitet under egentlig fysisk træning.«
»Nu har vi vist, at det også bliver forhøjet, når du ser en filmscene – på samme måde, som hvis du selv løb,« siger en af forskerne bag studiet, Vaughan Macefield fra University of Western Sydney, til Huffington Post.
Dansk forsker: Helt forkert
På Københavns Universitet påpeger professor Erik Richter dog, at det er »helt forkert« at tro, at man kommer i bedre form af at se fodbold, løb eller anden sport på tv.
»Vi ved alle, at hvis man lever sig ind i en situation – det kan være fodbold eller en anden sport – så kan man blive ganske emotionelt påvirket, og så stiger pulsen. Det kender vi alle sammen.«
Man er altså stadig nødt til at lave rigtig træning for at få en effekt ud af det,
Erik Richter
»Men at tro, at der kommer en træningseffekt ud af det, er helt forkert,« siger Erik Richter, som er professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Meget lille stigning i pulsen
Erik Richter er langt fra overrasket over, at den nye undersøgelse viser, at forsøgspersonerne får fysiske reaktioner, mens de ser på videoen af en anden person, som løber.
»Der er ikke noget nyt i, at man bliver psykisk påvirket af at se en video, eller at det kan give kredsløbspåvirkninger. Men bare fordi pulsen stiger, er det ikke nok til at få en træningseffekt – man skal også bruge musklerne for at få træningseffekt,« siger Erik Richter fra Københavns Universitet.
Han påpeger desuden, at det er en »fantastisk lille stigning i pulsen,« som forskerne finder i den nye undersøgelse.
»Hvis man kigger på tallene, er stigningen i pulsen på to slag per minut. Det er virkelig lidt, og man kan undre sig over, at de overhovedet i stand til at måle det,« lyder det fra Erik Richter.
Ingen vej uden om rigtig træning
Ifølge Erik Richter er det altså en grov overfortolkning af forsøgets resultater, hvis man tror, at man kommer i bedre form af sofasport.
»Ja gid det var så vel, men man er altså stadig nødt til at lave rigtig træning for at få en effekt ud af det,« siger Erik Richter.
Den nye undersøgelse er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Neuroscience.