Annonceinfo

Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Man bør ikke medicinere sig selv med cannabis, lød advarslen for nyligt fra Sundhedsstyrelsen. Men stoffet kan faktisk lindre smerte og kvalme, bekæmpe kramper og endda slå kræftceller ihjel, viser forskning.

Cannabis kommer fra hampplanten. Stoffet har en euroforiserende effekt, men også en helbredende virkning mod en række sygdomme. (Foto: Colourbox)

Mennesker med kroniske smerter, rystelser og uønskede spastiske bevægelser samt kræftpatienter, der konstant har kvalme på grund af kemoterapi, kan have gode grunde til at bryde loven og ryge en joint, selv om Sundhedsstyrelsen for nyligt udsendte et notat, der advarede mod den form for selvmedicinering.

Cannabis har nemlig dokumenteret virkning mod smerter, opkastningsfornemmelser og neurologiske lidelser. Plantens aktive stoffer kan endda slå kræftceller ihjel, viser forskning.

»Cannabis virker beroligende, appetitstimulerende og kan også have en smertestillende effekt. Det er der videnskabelig evidens for,« siger blandt andre Harald S. Hansen, der er professor på København Universitets (KU) Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi. 

Lægemiddelindustrien undgår cannabis

I en årrække har forskere fra hele verden lavet dyre- og laboratorieforsøg med cannabis. Stoffet har nemlig over 60 såkaldte cannabinoider. Cannabinoider er kemikalier, der påvirker receptorer i hjernen, når de ryges, spises eller på andre måder kommer ind i blodet.

Allerede i 2005 konkluderede Harald S. Hansen og en gruppe kolleger i tidsskriftet Lægemiddelforskning, at der er et hav af muligheder for at bruge hamp medicinsk. Plantens cannabinoider har gavnlige effekter mod en lang række dyremodeller for forskellige sygdomme som sklerose, kræft, epilepsi, diabetes, Parkinson, Alzheimers og mave- tarmsygdomme, skrev forskerne i deres artikel.

Men forskning i hampens gavnlige effekter kommer sjældent længere end til universiteternes laboratorier og i bedste fald til de videnskabelige tidsskrifter, for lægemiddelindustrien har ikke særlig meget lyst til at røre ved cannabis og bruge den berygtede plante i medikamenter, siger Harald S. Hansen.

»Når stoffer har en euforiserende virkning, er det svært at få dem godkendt som lægemidler, så det vil de helst ikke arbejde med. Industrien undgår helst stoffer som cannabis, der stimulerer receptorer i hjernens centralnervesystem, fordi de så hører til under narkotikalovgivningen, og det gør godkendelsesprocessen meget vanskelig,« siger professoren.

Kronisk syge må bryde loven

I Danmark er der indtil videre kun to godkendte lægemidler, der indeholder cannabinoider. I følge Henrik Hasseldam, der er lektor i sundhedsvidenskab, bliver de to cannabismedikamenter kun udskrevet i sjældne tilfælde til folk med meget alvorlig sklerose eller cancer.

Størstedelen af Danmarks 12.000-13.000 sklerosepatienter, gigtplagede danskere og andre med kroniske lidelser er stadig nødsaget til at bryde loven og handle med lyssky hashpushere, hvis de vil have gavn af cannabisplantens lindrende effekter.

»Mange sklerosepatienter vil gerne have cannabismedicinen, men kan ikke få den, for den er ikke alment accepteret til behandling af sygdommen. Derfor er der med stor sandsynlighed mange, som medicinerer sig selv«, siger postdoc Henrik Hasseldam, der forsker i sklerose på KU's Biotech Research & Innovation Center (BRIC).

Daglig dosis cannabis kan bremse sklerose

En langvarig lav og kontrolleret daglig dosis af cannabis ser ellers ud til i en vis grad at kunne bremse sklerosens udvikling, konkluderede Henrik Hasseldam for et par år siden i en artikel publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift International Journal of Neuroscience

Henrik Hasseldam og kolleger var nået frem til deres opsigtsvækkende resultater efter at have lavet forsøg med rotter.

»Overordnet set viste forsøgene, at cannabinoider har gavnlige effekter mod sklerose, fordi de lægger en dæmper på immunforsvaret, som er overaktiveret hos patienterne. Størstedelen af de sklerosepatienter, der selvmedicinerer sig med cannabis, gør det dog, fordi det lindrer deres smerter,« siger Henrik Hasseldam.

Cannabinoider nedsætter kramper og muskelstivhed

Fakta

Cannabinoider er psykoaktive stoffer i cannabis.

Når man ryger cannabis eller på andre måder indtager stoffet, påvirker cannabinoiderne kroppens celler via receptorer, der sidder på cellernes overflade.

Cellerne har to receptorer for cannabinoider. De kaldes CB1 og CB2.

CB1 receptoren giver signal til nervesystemet, så man bliver 'skæv'. Det er altså CB1 receptoren, der medfører, at cannabis påvirker humøret, appetitten, kan give hallucinationer, påvirke hukommelsen osv..

CB2 receptoren findes især på immunsystemets celler, det vil sige blandt andet på de hvide blodlegemer, men også på kræftceller.

Forskerne kender mere end 60 forskellige slags cannabinoider.

En del af de kendte cannabinoider stammer fra hampplanten (Cannabis sativa). De kaldes phytocannabinoider.

Kroppen producerer også sine egne cannabinoider. De kaldes endocannabinoider.

Selv om danske sklerosepatienter især tyr til cannabis for at reducere deres smerter, er der netop kommet flere beviser på, at planten også kan have andre gavnlige effekter på andre aspekter af deres sygdom: Tyske studier viste tidligere i år, at lægemidlet Sativex, som indeholder cannabinoider, nedsætter sklerosepatienters kramper og muskelstivhed.

I undersøgelsen kaldet MOVE2 fulgte forskerne 300 patienter, som tog Sativex. Efter en måned var patienternes kraftige spasticitet, som er en af symptomerne på multipel sklerose, reduceret med mindst 30 procent.

Sativex, som er en mundspay, der sprøjtes under tungen, er et af de cannabis-lægemidler, der er godkendt i Danmark blandt andet til sklerosepatienter, men det er svært at få fingrene i. I følge Statens Seruminstitut var der sidste år kun 50 danskere, der fik medicinen, som udelukkende kan udskrives af speciallæger i neurologi. 

»Midlet har den kedelige bivirkning, at man bliver enorm sløv. Hvis man i forvejen har svært ved at have et arbejde, bliver det ikke nemmere, hvis man er på intensiv cannabisbehandling. Det er én af årsagerne til, at man er påpasselig med at udskrive Sativex,« siger Henrik Hasseldam.

»Men som sklerose patient foretrækker man måske at være lidt sløv og ukoncentreret på grund af cannabis frem for at have kramper, spastiske bevægelser og stærke smerter dagen lang. Man kan for øvrigt også blive sløv og træt af de andre lægemidler mod sklerose, der er på markedet, og de har også en række andre uheldige bivirkninger. Derfor forskes der intensivt i udviklingen af nye midler,« fortsætter han.

Smerteplagende patienter tyr til sjov tobak

Lars Arendt-Nielsen, der er professor på Aalborg Universitets Center for Sensory-Motor Interaction og er en af Danmarks førende forskere i smertebehandling, har også hørt om patienter, der medicinerer sig selv med cannabis, fordi der ikke er andre midler, som hjælper.

»De smertestillende lægemidler, der er på markedet, virker ikke godt nok. Langt de fleste kroniske smertepatienter, bliver ikke lindret - der er desperat brug for nye medikamenter, så folk prøver alle mulige alternative midler. Kroniske smertepatienter, specielt i udlandet, ryger for eksempel hash for at hæmme smerterne,« siger Lars Arendt-Nielsen.

Professoren kan godt forstå, at nogle smerteplagede mennesker tyr til sjov tobak, for når man ryger hash binder hampplantens cannabinoider sig til receptorer i det perifere og centrale nervesystem, som har med smerter at gøre.

»Der er farmaceutiske firmaer, der har prøvet at fremstille cannabionoiderne syntetisk, men desværre har det ikke været så let at producere syntetisk cannabis med en tilstrækkelig effekt på smertesystemet, uden at folk får bivirkninger,« siger Lars Arendt-Nielsen.

Bivirkningerne ved syntetisk cannabis er de samme, som når man ryger hash: Man bliver skæv, træt, ukoncentreret, glemsom, og ved langvarig brug kan man blive deprimeret og få andre psykiske lidelser. Derfor er det svært at få midlerne godkendt til medicinsk brug.

»I øjeblikket forsøger man derfor at udvikle cannabismidler, som udelukkende angriber receptorerne i det perifere nervesystem for at få en smertelindrende virkning uden de bivirkninger, der opstår, når centralnervesystemet bliver påvirket,« siger Lars Arendt-Nielsen. 

Cannabis kan dræbe kræftceller

Cannabis er altså smertelindrende, og forskning viser, at planten også reducerer kramper og rystelser forårsaget af sygdomme som multiple sklerose, epilepsi og Parkinson. Men det er ikke alt: Stoffet er også kvalmenedsættende, viser forskning ifølge Kræftens Bekæmpelse (KB). Nogle kræftpatienter, der får kemoterapi, bruger derfor cannabis til at få appetitten tilbage.

Og når det kommer til kræft, er der evidens for, at den kontroversielle euforiserende plante har endnu større potentiale end bare at være symptomlindrende: Cannabis kan ligefrem slå kræftceller ihjel.

Fakta

Cannabis er en fællesbetegnelse for hash, marihuana, pot og andre stoffer, der kommer fra hampplanten (Cannabis sativa).

Hash udvindes af plantens harpiks, som er en fedtsyre. Marihuana eller pot er tørrede blade fra planten.

Det kemiske stof i cannabis med flest psykoaktive virkninger, kaldes THC (Tetra Hydro Cannabinol).

»Cannabinoiderne i cannabis hindrer, at kræftceller spreder sig, og de medvirker til kræftcelledød, fordi de rammer nogle receptorer, som generelt er opreguleret i kræftceller. Det har man vist i en række forsøg. Der ingen tvivl om, at cannabinoider meget effektivt dræber kræftceller,« siger Marja Jäättelä, der er forskningsleder for Celledød og metabolisme på Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. 

Men cannabinoider dræber også immunceller

Problemet er, at det er teknisk svært at arbejde med cannabinoider i kræftforskning, blandt andet fordi forskerne skal bruge en anden kultur, end de plejer, når de opdyrker cellerne til forsøgene. Så selv om især spanske forskere har fået lovende resultater ud af forsøg med cannabinoider, har Kræftens Bekæmpelse endnu ikke testet stofferne.

»Et andet problem er, at cannabinoiderne også dræber immuncellerne, og det er ikke så godt i forbindelse med kræft. Man skal finde en selektiv metode, hvor man kun dræber kræftcellerne og ikke immunforsvaret. Generelt synes jeg dog, det er en god idé at forske videre i cannabinoider, og det er bestemt noget, kræftforskere ser et potentiale indenfor,« siger Majla Jäättelä.

Marihuana kan bliver fremtidens kur mod kræft

Majla Jäätteläs kollega Franscesco Cecconi, der er forskningsleder på Kræftens Bekæmpelses center for Cellestress- og overlevelse, var i 2009 medforfatter på en videnskabelig artikel, som beskrev, hvordan cannabinoider kan medføre kræftcelledød hos mennesker og mus. Artiklen blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Clinical Investigation.

»Der er adskillige studier, som peger på den mulighed, at cannabinioder – særligt dem, der findes i THC, som er det aktive stof i marihuana - i fremtiden kan blive et effektiv middel mod kræft. I studiet, som jeg lavede sammen med kolleger fra Madrid, viste vi, at cannabinoider kan fremskynde kræftcelledød i mennesker via stimulation af autofagi,« forklarer Franscesco Cecconi.

THC stresser kræftcellerne

Autofagi er en fysiologisk proces, der hele tiden udspiller sig i vores celler, når de reparerer og renser sig selv for eksempel for giftige kemikalier, virus og bakterier.

»Når man stimulerer autofagi-processen, kan man forårsage celledød. Vi viste, at THC i hjerneceller  aktiverer en endeløs autogafi, som stresser kræftcellerne og i sidste ende dræber dem. Udfordringen er nu at udvikle en metode, så man kun rammer kræftcellerne uden også at skade de omkringliggende sunde celler,« siger Franscesco Cecconi.

»Autogafi-stimulation er stadig et risikabelt værktøj, og virkningen af den kan variere mellem forskellige typer kræft. I princippet kan cannabinoider fra cannabis i fremtiden blive en effektiv metode til at ramme og dræbe kræft i mennesker, men det er nødvendigt at forske mere i det,« fortsætter han.

En joint er kræftfremkaldende

Selv om cannabinoider med sikkerhed slår kræftceller ihjel, skal forskerne altså finde ud af, hvordan man undgår, at de også dræber kroppens sunde celler, før de kan bruges som et effektivt middel mod kræft.

Kræftens Bekæmpelse advarer derfor mod, at man ryger hash i den tro, at røgen kan helbrede.

Og selv om en joint kan reducere den kvalme, der kan opstå, når man får kemoterapi, fraråder organisationen også, at man bruger den sjove tobak som appetitvækker: En joint indholder nemlig de samme kræftfremkaldende stoffer som tobak endda i en 50 procent højere koncentration. Indholdet af tjære er tilmed omkring 3 gange så højt i en hashjoint som i en almindelig cigaret.

Cannabis har alvorlige bivirkninger

Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at der er andre kvalme-nedsættende midler, som virker bedre end cannabisprodukterne, og som ikke har de samme euforiserende virkninger.

Netop cannabis' psykoaktive effekter er hovedårsagen til, at Sundhedsstyrelsen advarer mod, at man medicinerer sig selv eller sine børn med stoffet.

»Sundhedsstyrelsen fraråder (...) på det kraftigste, at man indtager cannabis eller produkter med cannabis, uden at det er ordineret fra en læge. Ud over at det er ulovligt at besidde cannabis, er baggrunden, at brug af cannabis medfører en betydelig risiko for alvorlige bivirkninger. Selv mindre mængder kan have skadelige følger,« skrev Sundhedsstyrelsen for nyligt i en pressemeddelelse. 

Cannabismedicin kan kun udskrives af speciallæger

Selv om cannabismedicinen Sativex har dokumenteret virkning mod kroniske smerter og neurologiske sygdomme, der forårsager spasmer og muskelstivhed, var der i 2012 kun 50 patienter, der fik medicinen.

Sklerose, som er en af de sygdomme, der har gavn af Sativex' indhold af cannabinoider, rammer hvert år rammer omkring 300 danskere. I alt er der 12-13.000 danskere, som har den kroniske lidelse.

Videnskab.dk har kontaktet Sundhedsstyrelsen for at få at vide, hvorfor Sativex kun bliver udleveret til så få patienter ud af de mange tusinder, der dagligt har invaliderende smerter, spasmer og muskelkramper.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at udleveringen af Sativex hører til under §4 i lovens bekendtgørelse om recepter. Paragraffen omfatter de lægemidler, der skal underkastes særlige overvågning. Det er blandt andet  midler, der indeholder euforiserende stoffer og »ved ikke forskriftsmæssigt brug kan være forbundet med risiko for misbrug og afhængighed.«

»For Sativex gør det sig gældende, at vi på grund af den euroforiserende og eventuelt vanedannende effekt ønsker midlet omfattet af reglerne i §4,« skriver overlæge Jens Ersbøll i en mail til Videnskab.dk.

Sativex er endvidere omfattende af en tilføjelse til §4, som foreskriver, at produktet, kun må udleveres til sygehuse eller af speciallæger i neurologi. Det er op til den enkelte læge at vurdere, hvilke patienter der har brug for produktet.

»Medicinsk behandling af multipel sklerose er en sygehus- og specialistopgave i Danmark, det gælder både den anti-inflammatoriske behandling og den symptomatiske behandling med for eksempel Sativex,« lyder det fra Jens Ersbøll.
 

Mange undres over sundhedsstyrrelsen...

http://www.information.dk/489183

Og ikke kun her i Danmark.

Ærligtalt hvorfor skal sundhedsstyrrelsen have noget at sige når den reelt ikke ved hvad den udtaler sig om.

Alle disse bivirkninger som sundhedsstyrrelsen fremhæver som grunden til man advarer imod medicinsk canmabis, er for det første kortvarige, midlertidige, kræver ingen behandling og dosis afhængig samt de ikke er livsfarlige. Altså lige i modsætning til feks ipren vi alle kan købe i håndkøb.

Iøvrigt er der lavet langt flere kliniske undersøgelser på cannabis end ipren.

Olie

Den omtalte olie stammer fra de krystaller der sidder på ydersiden af planten omkring dens topskud.

Normalt laver man udtræk med

Butangas
Æter
Alkohol

Man opløser krystallerne (skyller topskudene) og inddamper opløsningsmidlet og står tilbage med olien.

http://www.alternativ.info/images/artikler/art2011_hash-oil-drop.jpg

Re: Cannabis & diverse sygdomme

Tak, Søren Andersen. Det vil jeg se nærmere på!

Re: Er skridt ....

Hej Martin!

Tak for din henvisning!
Jeg har ikke lige tid til at høre det nu. Og er heller ikke særlig god til at lytte til amerikansk. Jeg skal høre det flere gange for få noget ud af det.

Det lyder interessant med olie fra cannabisplanten! Hvilke plantedele udvindes olien fra?

Et skridt i den rigtige retning

Cannabis som medicin har i årevis været et tabu for mange, da man normalt kun kæder cannabis sammen med narkotika, takke været de evige skrammekampagner om, hvor fartigt det er. Langt fleste mennesker æder disse kampagner råt uden at overveje, om der mon er hold i dem. Det er synd for disse mennesker.

Det nævnes ikke i artiklen, men man behøver ikke nødvendigvis ryge planten, for at kunne få glæde af de gavnlige stoffer. Det er muligt at udvinde en olie fra cannabisplanten, der indeholder de virksommme cannabinoider. På den måde kommer man næmt uden om "røgfaktoren".

Nedenstående video er særdeles interessant og går i i dybden med meget af det omtalte i artiklen.

http://www.youtube.com/watch?v=jvVQ-s-o0nA

Mit eneste spørgsmål til denne debat er, hvor længe kan man opretholde illusionen om, at Cannabis blot er narkotika?

Der er lavet mange studier på

Der er lavet mange studier på området,primært af Tod H. Mikuriya, M.D.der arbejdede på National Institute of Health i USA.
Han har udarbejdet denne liste på 200 kroniske lidelser der kan kureres eller lindres v.h.a. cannabis,d.v.s de 2 primære cannabinoider THC og CBD.
Når man snakker kroniske lidelser er det primært et spørgsmål om lindring for at opnå højere livskvalitet:
http://www.mcsocal.com/docs/chronic_conditions_treated_with_cannabis.pdf

cannabis & diverse sygdomme. (sv:Riborg)

Bogen, Marihuana: The Forbidden Medicine, er et udmærket sted at starte hvis man gerne vil vide mere om cannabis som medicin. Online er der også mange gode info kilder (og mange dårlige, så vær lidt kildekritisk) men et godt sted med høj troværdighed er Norml.org (specifikt: http://norml.org/library/recent-research-on-medical-marijuana). Jeg håber du finder de svar du søger.

Riborg

Problemet er Riborg at der rent faktisk ikke findes en masse undersøgelser for en masse sære mennesker hader hash så inderligt at det er svært at komme til at lave forsøg.

Lig så snart en melder sig på banen med positive resultater er der en anden der hævder det modsatte osv.

For pokker da ...

Kan I ikke tage det bare LIDT seriøst?

Jeg vil gerne vide noget om cannabis evt. virkning på diverse sygdomme.

Nope

Nope jeg bruger skam mit navn - ellers ville videnskab.dk nok have grebet ind før indlæg nr. mange tusind ;) -Men pyt du får en mail fra redaktionen og mulighed for at rette på fejlen eller få dit indlæg slettet.

Tilbage til emnet.

ditto

ditto

re:Ehm

Du har åbenbart glemt dit navn

Ehm

For det første er tobak ikke kræftfremkaldende men "kun"skidt for hjerte-kar kredsløbet..de mange tusinde tilsætningsstoffer i en cigaret er derimod kræftfremkaldende og der findes også ren tobak på markedet...under navnet "additive free"

Cannabis af idag er endvidere ikke et rent produkt og der blandes div.lort i for at øge mængden,bildæk,voks,TJÆRE,etc.

Sidst kan du jo bare spise et rent produkt eller bruge en vaporizer der udvinder de aktive olier i en dampsky.

Fordelene ved cannabis overskygger LANGT de småproblomer ved indtagelsen du hæfter dig ved.

25 år som daglig cannabis nyder og jeg har det bedre end nogensinde...alkohol i 25 år og jeg var død for 10 år siden.

Lægemiddelindustrien undgår cannabis -

- Ja selvfølgelig.
Den kan jo ikke have cannabissen for sig selv; men prøv at tænk, hvis en større lægemiddelindustri kunne tage patent på cannabis, at den ikke kunne dyrkes af andre end lægemiddelindustrien og at lægemiddelproducenten således kunne have den helt for sig selv, på sit helt eget marked!
Så ville cannabis blive sprøjtet ud i verden til skyhøje priser og som vidundermiddel mod næsten alt.
Det kan man desværre ikke nu, for Jensen eller Pedersen kan selv dyrke den i deres baghave og så bliver cannabis selvfølgelig dømt yt af det selvbestaltede establishment
Og for politikernes vedkommende, - altså de få der har forstået bare en mikroskopisk del af, hvad cannabis er, - for dem går det heller ikke an, for stoffet er så småt, at det er nemt at skjule, smugle, bruge, dyrke og hvad ved jeg og det dur ikke, hvis man vil have skatter og afgifter ind.
Så kan man bedre forstå en ølbil, der bevæger sig rundt i landskabet med euforiserende stoffer. Dens indhold kan nemlig bedre måles og vejes og kontrolleres og - ?????
Gad vide hvornår vi bliver ærlige omkring de forskellige stoffer og deres virkning - eller mangel på samme.
Pengene i det er i hvert fald en afgørende faktor.
Mon alle de lægeplanter man hævder findes i Amazonskoven nogensinde kommer i brug som medicin. Sikkert ikke dem der ret let kan dyrkes i en urtepotte.
Så bliver det højest dem, der først skal omkring en "meget dyr" industriel produktion hos en lægemiddelproducent.

CBD

Stoffet i ``hash´´, som er effektivt mod blandt andet kræft hedder CBD. CBD er stadig et psykoaktivt stof, dog ikke på højde med THC, som er det stof man oftest søger hvis man vil være skæv af Hash.

Der findes på nuværende tidspunkt sider, som sælger CBD (Ved dog ikke om det er lovligt, men det er i hvert fald dyrt).

Siden hvornår er "hash" eller "joint" blevet nøjagtige måleenhed

Det virker på mig en smule uvidenskabeligt at bruge ordet "hash" eller "joint" når i skal forklarer at cannabis kan give kræft. Det undre mig når i kalder jer Videnskab.dk at i ikke har højere standarter. Hvad for noget hash? Er det det helt rene lige kommet ud af Afrika, eller er det det man køber på staden som kan være fyldt med henna og alt muligt andet lort. Hvis en sammenligning skal give mening, er i nød til at have styr på jeres måleenheder. Hvis målet er at gøre folket mere oplyste, gør i det ikke godt nok. Men jeg hylder jer for forsøget!

"Men cannabinoider dræber også immunceller"

A variety of studies indicate that THC and other cannabinoids may exercise mild, reversible immuno-suppressive effects by inhibiting the activity of immune system cells know as lymphocytes (T- and B-cells) and macrophages. It is dubious whether these effects are of import to human health, since they are based mainly on theoretical laboratory and animal studies. According to a review by Dr. Leo Hollister:1 "The evidence [on immune suppression] has been contradictory and is more supportive of some degree of immunosuppression only when one considers in vitro studies. These have been seriously flawed by the very high concentrations of drug used to produce immunosuppression. The closer that experimental studies have been to actual clinical situations, the less compelling has been the evidence."

The immune suppression issue was first raised in research by the notorious cannabophobe Dr. Gabriel Nahas, but a flurry of research by the Reagan administration failed to find anything alarming. The recent discovery of a cannabinoid receptor inside rat spleens, where immune cells reside, raises the likelihood that cannabinoids do exert some sort of influence on the immune system.2 It has even been suggested that these effects might be beneficial for patients with auto-immune diseases such as multiple sclerosis. Nevertheless, not a single case of marijuana-induced immune deficiency has ever been clinically or epidemiologically detected in humans.

One exception is the lungs, where chronic pots smokers have been shown to suffer damage to the immune cells known as alveolar macrophages and other defense mechanisms.3 It is unclear how much of this damage is due to THC, as opposed to all of the other toxins that occur in smoke , many of which can be filtered out by waterpipes and other devices.4

There is no reason to think marijuana is dangerous to AIDS patients. On the contrary, many AIDS patients report that marijuana helps avert the deadly "wasting syndrome" by stimulating appetite and reducing nausea. Cannabinoids do not actually damage the T-cells, which are depleted in HIV patients: one study even found that marijuana exposure increased T-cell counts in subjects (not AIDS patients) whose T-cell counts had been low.5 Epidemiological studies have found no relation between use of marijuana or other drugs and development of AIDS.6

Footnotes

1. Dr. Leo Hollister, "Marijuana and Immunity," Journal of Psychoactive Drugs 20(1): 3-8 (Jan/Mar 1988).

2. Sean Munro, Kerrie Thomas and Muna Abu-Shaar, "Molecular characterization of a peripheral receptor for cannabinoids," Nature 365:61-5 (Sept. 2, 1993); Leslie Iversen, "Medical Uses of Marijuana?", ibid. pp. 12-3.

3. D. Tashkin, "Is Frequent Marijuana Smoking Hazardous To Health,?" op. cit.

4. Nicholas Cozzi, ibid.

5. Donald Tashkin et al., "Cannabis 1977," Ann. Intern. Med. 89:539-49 (1978).

6. Richard A Kaslow et al, "No Evidence for a Role of Alcohol or Other Psychoactive Drugs in Accelerating Immunodeficiency in HIV-1-Positive Individuals," JAMA 261:3424-9 (June 16, 1989).

The Annals of Internal Medicine, stated in its Aug. 19, 2003 article titled "Short-Term Effects of Cannabinoide in Patients with HIV-1 Infection":

"Conclusions:
Smoked and oral cannabinoids [marijuana] did not seem to be unsafe in people with HIV infection with respect to HIV RNA levels, CD4 and CD8 cell counts, or protease inhibitor levels over a 21-day treatment."

The accompanying "Summaries For Patients" provided by the journal stated:

"Patients receiving cannabinoids [smoked marijuana and marijuana pills] had improved immune function compared with those receiving placebo. They also gained about 4 pounds more on average than those patients receiving placebo.".

Lynn Zimmer, PhD, wrote in her 1997 book Marijuana Myths, Marijuana Facts: A Review of the Scientific Evidence:

"There is no evidence that marijuana users are more susceptible to infections than non-users.
Early studies that showed decreased immune function in cells taken from marijuana users have since been disproven.
Indeed, not a single case of marijuana-induced immune impairment has ever been observed in humans.".

De fleste eksperimenter, der har påvist at det svækker immunsystemet,
har været in vitro hvori en Abnorm mængde af koncentreret thc (mere end man som menneske kan indtage i en setting, men dog hvad nogle, som ryger abnormt meget, efter tid kan komme op på at havde indtaget) er administreret i en cellekultur.

Frøolie

Nej hampefrø indeholder ingen aktive stoffer.

Hvad med hampefrøolie?

Det er længe siden, jeg læste om cannabis helbredende virkning på kræft. Og om hvordan amerikanere var nødt til at dyrke cannabis selv og fremstille olie af frøene, hvis de ville undgå kemoterapi. For man kan naturligvis ikke købe hampefrøolie i Amerika.

Men det kan man altså i Danmark! Jeg fandt tilfældigvis hampefrøolie i min Kvickly!!! Ovenikøbet økologisk!
Så er spørgsmålet bare, om den indeholder de "rigtige" stoffer?

Er der nogen, der kender til produktet?

Man må vel ikke reklamere her, så jeg vil ikke nævne producentens navn.

Rigtig god artikel

Jeg har et godt eksempel på, at cannabis virker på folk med sklerose. En nær kammerat fandt ud af, at han højst sandsynligt havde sklerose, for nogle år tilbage, men kunne ikke få det konstateret af lægerne.

Derfor selvmedicinerede han sig selv med hash. Det nedbragte hans "attack" rigtig meget. Når han indtog cannabis, kunne han ikke mærke til attackene de næste 5 døgn. Først der, begyndte "attackene", så småt og komme igen.

Det var først efter 2 års diskussioner med lægerne, at de endelig kunne give ham diagnosen sklerose. I de to år var han uden lægelig medicin, men kun hash. Hvis han ikke havde gjort dette, ville han helt sikkert have været i være tilstand end han er i dag.

Derfor syntes jeg bestemt, at det skal være lettere for patienter og kunne få lægeordineret cannabis.

Frank

Enig.

Ja, og hvorfor overhovedet henvise til sundhedsstyrelsen og kræftens bekæmpelse, når det er deres data som artiklen starter med at skyde ned.

Udmærket artikel, det er dog en skam at...

Udmærket artikel, det er dog en skam at forfatteren som ellers holder sig til god videnskabelig fakta gennem det mest af artiklen kører fuldstændigt af sporet i de 2 sidste afsnit.

Problemet starter med afsnitsoverskriften "En joint er kræftfremkaldende" som fremstår som en faktuel konklusion. Dette er ærlig talt dårlig journalistik da der ikke findes et videnskabeligt bevidst sammenhæng mellem cannabis rygningen og lungekræft på trods af at, røgen indeholder kræft-fremkaldende stoffer. Forfatteren burde måske også fremhæve at der er en række andre sundere måder at indtage cannabis på, f.eks. kan man jo spise, drikke eller fordampe det. Så undgår man fuldstændigt de sundhedsproblemer der forbundet med rygning.

Problemet fortsætter med afsnitsoverskriften "Cannabis har alvorlige bivirkninger" som også fremstår som en faktuel konklusion. Men der er intet sted i afsnittet beskrevet hvilket "alvorlige bivirkninger" det er forfatteren hentyder til. Det eneste der underbygger overskriften er et diffust citat fra en juridisk konsulent fra sundhedsstyrelsen. Men heller ikke her bliver der beskrevet hvad der menes med "alvorlige bivirkninger". Det kunne ellers være interessant at vide hvad der hentydes til, specielt taget i betragtning at eksperter som Dr. Lester Grinspoon beskriver bivirkningerne af cannabis som nærmest ubetydelige.

Men ellers en ganske god artikel.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg