5 ting, vi kan bruge blockchain til
Blockchain er teknologien bag kryptovalutaer som bitcoin. Men ifølge forskere og fagfolk har det potentiale på en lang række andre områder. Her er nogle eksempler på, hvor man bruger eller ekperimenterer med at bruge blockchain.

Vores to journalister Eskild og Frederik står bag et nyt tema om bitcoins og blockchain. I videoen her kan du følge optakten til, hvorfor denne og de øvrige artikler i temaet er blevet til. (Video: Lærke Ina Krogaard)

Vores to journalister Eskild og Frederik står bag et nyt tema om bitcoins og blockchain. I videoen her kan du følge optakten til, hvorfor denne og de øvrige artikler i temaet er blevet til. (Video: Lærke Ina Krogaard)

Blockchain bliver i disse år udråbt som en af de mest banebrydende teknologier, og det vil ændre internettets muligheder.

Du kan læse i artiklen 'Hvad er blockchain?', hvordan det fungerer, og hvorfor det er smart.

Men hvor kan det rent faktisk bruges?

Først og fremmest er blockchain meget velegnet til finansielle overførsler. Netop derfor er det også i forbindelse med de såkaldte kryptovalutaer såsom bitcoin, at teknologien er blevet udviklet.

Men der er faktisk mange andre områder, hvor blockchain kan vise sig interessant og nyttig.

Tema om bitcoins og blockchain


Hvad er bitcoins og blockchain egentlig for noget? Hvor stammer det fra? Og kan man blive rig på det?

Følg med i vores nye tema.

Shippingindustrien kan spare på dokumentation

Et eksempel er shippingindustrien, hvor Mærsk allerede har eksperimenteret med blockchain i forbindelse med containertransport.

En af de allerstørste omkostninger ved containertransporten er dokumentationen.

Dokumentationen for én enkelt container fra Shanghai til Rotterdam er på 3.000 sider, og halvdelen af omkostningerne ved transporten af containeren er dokumentet selv, fordi det skal godkendes og stemples og underskrives af havnemyndigheder og parter i handelen. 

Det fortæller Boris Düdder, adjunkt på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet og tilknyttet European Blockchain Center.

»Det, der gør det så kompliceret og dyrt, er, at folk ikke stoler på hinanden,« siger Boris Düdder.

Hvis man kan lave et system, der kan erstatte den omfattende dokumentation med en digital, kryptografisk registrering, vil det kunne spare mange penge, fortæller Boris Düdder.

»Så er der ikke brug for tillid mere. Du bekræfter ting med kryptografiske procedurer, og det fjerner de omkostninger, der kommer med mistillid.«

Helt digitalt og menneskefrit bliver det dog ikke. Da man i Mærsks tilfælde har at gøre med fysiske enheder, containere, er der brug for, at nogen bekræfter, at containeren er ankommet til sin destination. Men blockchain kan stadig reducere omkostningerne.

Fødevarer kan følges

Der arbejdes også på at bruge blockchain til sporing af fødevarer.

Ved at registrere produkter i en blockchain, kan man eksempelvis følge samtlige led i produktionen af en flaske olivenolie fra en gård i Italien til salg i et dansk supermarked.

Det vil øge transparensen og sporbarheden af enkelte fødevarer.

Grunden til, at det er smart, er, at der har været sager om jomfruolivenolie, der i løbet af produktions- eller transportprocessen på mystisk vis er blevet opgraderet til den meget finere og dyrere ekstra jomfruolivenolie.

Hvis registreringen foregik i en blockchain, ville man lynhurtigt kunne finde ud af, nøjagtigt hvor og hvornår fejlen/svindlen fandt sted.

blockchain teknologi bruge

Jomfruolivenolie - eller bare olivenolie? Det kan blockchain være med til at kontrollere. (Foto: Shutterstock)

Kontrol og tillid i i produktion og salg af smykker

Smykkers værdi kan i høj grad afhænge af den information, man har om dem.

Er de ægte? Hvor kommer de fra? Er materialerne blevet frembragt på lovlig og etisk forsvarlig vis?

For eksempel har der i de senere år været stort fokus på at undgår såkaldte bloddiamanter, som er gravet frem af minearbejdere, der arbejder under slaveligenende forhold.

Ligesom med fødevarerne kan smykkeindrustrien derfor have stor gavn af et effektivt og gennemsigtigt system, der gør det muligt at følge det enkelte smykkes historie fra mine til butik.

IBM har udviklet et blockchainsystem, der netop skal hjælpe smykkeindustrien. Den såkaldte TrustChain.

I sidste ende kan forbrugeren selv få indsigt i hele blockchainen for det enkelte smykke og se dets produktionshistorie.

Gennemsigtige valg i Sierra Leone

I foråret 2018 blev der afholdt præsidentvalg i det vestafrikanske land Sierra Leone. Som et eksperiment blev en stor del af stemmerne registreret i et blockchain-system.

Blockchainen blev ikke brugt til den egentlige stemmeoptælling, men var i første omgang blot en måde at afprøve systemet, og samtidig fungerede det som et instrument for valgobservatører. Men det viste, at der er potentiale for at bruge blockchain i optællingen af stemmer.

Ved at registrere stemmerne i en blockchain kan alle med adgang til blockchainen se, hvor hver enkelte stemme er sat - dog stadig anonymt.

Det giver mulighed for at se optællingen med det samme, og, måske allervigtigst, gøre snyd mere vanskeligt.

Man kan nemlig ikke efterfølgende gå ind og ændre i de afgivne stemmer. Det gør det altså stort set umuligt at manipulere med stemmerne, når de først er afgivet, og forhindrer dermed valgsvindel.

Oppositionskandidaten Julius Maada Bio vandt en kneben sejr efter anden valgrunde. Valget var flere gange blevet udskudt, og både regering og opposition har flere gange beskyldt hinanden for valgfusk. Sierra Leone har ifølge organisationen Transparncy International længe været plaget af korruption.

Effektiv og gennemsigtig statsadministration i Indien

Den indiske delstat Andhra Pradesh eksperimenterer med at behandle forskellige offentlige funktioner med blockchain.

Det gælder blandt andet administration af landejendom, som har været præget af svindel og falske ejendomsbeviser.

Med blockchain forsøger delstaten nu at komme det problem til livs og samtidig nedbringe administrationsomkostninger.

Samtidig er blockchain-teknologien en effektiv beskyttelse mod hackerandgreb, som indiske myndigheder har været ramt af.

Blockchain gør det nemlig praktisk taget umuligt at ændre i data, og efter det er lagret, vil den data aldrig gå tabt, trods hackerangreb.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk