147 danskere har ansøgt om at blive en af Europas nye astronauter
Knap 23.000 europæere har ansøgt i alt, hvilket er markant flere end sidste gang, ESA ledte efter nye astronauter.

Det Europæiske Rumagentur (ESA) har fået 3 gange så mange ansøgere end i 2008, hvor rumagenturet senest søgte nye astronauter. Der er også kommet markant flere kvindelige ansøgere. (Foto: ESA)

Det Europæiske Rumagentur (ESA) har fået 3 gange så mange ansøgere end i 2008, hvor rumagenturet senest søgte nye astronauter. Der er også kommet markant flere kvindelige ansøgere. (Foto: ESA)

»Historisk«, »overraskende« og »fuldstændigt overvældende«. 

Sådan lyder reaktionerne fra Den Europæiske Rumorganisation (ESA) generaldirektør Josef Aschbacher ovenpå de 22.589 ansøgninger, ESA har fået til de 4 til 6 nye pladser i det europæiske astronautkorps.

Blandt de knap 23.000 aspiranter er der 147 danskere.

Det er mere end 3 gange flere danske ansøgninger, end da ESA senest ledte efter et nyt astronaut-kuld i 2008. Dengang sendte 39 danskere en ansøgning, og det endte som bekendt med, at Andreas Mogensen gik hele vejen og blev Danmarks første astronaut.   

»Det er ualmindeligt glædeligt at se, at der kommet mange flere ansøgninger sammenlignet med 2008. Industrien har brug for, at flere unge mennesker tager en teknisk- og naturvidenskabelige uddannelse,« siger Richard B. Larsen, der er chefkonsulent på forsknings- og uddannelsesområdet hos Dansk Industri, til Videnskab.dk. 

Bliv astronaut - ansøgningsfristen er udløbet

Frem til 18. juni 2021 kunne man ansøge om at blive en af ESA's næste astronauter.

Læs mere, og ansøg via hjemmesiden BlivAstronaut.dk.

For at klæde dig på til jobbet bringer vi på Videnskab.dk en serie artikler om livet som astronaut, og hvad det kræver at blive den næste Andreas Mogensen.

Artikelserien bliver til takket være økonomisk støtte fra Thomas B. Thriges Fond. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed.

Samlet set har ESA modtaget lige knap 3 gange så mange ansøgere som i 2008, hvor 8.413 europæere med astronaut-ambitioner udfyldte og indsendte en ansøgning til at blive en af ESA’s nye astronauter. 

»At mere end 22.000 har ansøgt er for ESA historisk. Det er mange flere, end vi havde forventet, og jeg ser det som et udtryk for, at der er stor interesse for rumfarten og rumudforskningen i hele Europa,« siger ESA’s generaldirektør Josef Aschbacher til et pressemøde.

Markant flere kvinder har ansøgt

ESA havde et klart mål om af få flere kvindelige ansøgere til deres astronaut-opslag denne gang, og det mål er også indfriet. 

Hele 5.419 kvinder har søgt om at blive en del af ESA’s astronautkorps. Det er en fjerdedel af alle ansøgere og markant flere end i 2008, hvor 1.287 kvinder søgte jobbet.

»Vi er gået fra at have 15 procent til 25 procent kvindelige ansøgere, og vi vil rigtig gerne have flere kvindelige ansøgere, så det er rigtig, rigtig godt,« lyder det fra Guillaume Weerts, leder af ESA’s astronaut-center i Europa. 

Også i Danmark kan en fremgang blandt kvindelige astronaut-aspiranter spores. Her har 36 kvinder - det vil sige 25 procent af alle danske ansøgere - søgt jobbet som astronaut. Det er en markant fremgang fra 2008, hvor 5 kvinder søgte jobbet.

»Jeg glæder mig specielt over, at der er syv gange så mange flere kvinde, fordi vi er interesseret i, at få kvinder til at interessere sig for de mange spændende muligheder i rumfarten og STEM-fagene,« siger Richard B. Larsen fra Dansk Industri.

Verdens første paraastronaut skal findes

ESA har helt ekstraordinært åbnet for at optage en astronaut med fysisk handicap i år - en såkaldt paraastronaut. 

Paraastronauten skal indgå i den gruppe af reserve-astronauter på cirka 20 kandidater, der ikke bliver udvalgt som en af de 4 til 6 faste nye astronauter hos ESA, men skal stå standby for rumagenuteret.

257 europæere med fysisk handicap - herunder en dansker - har ansøgt om at få den helt specielle og historiske post som paraastronaut. 

»Vi havde ingen idé om, hvor mange med fysisk handicap, der ville ansøge. Det var ukendt land for os, men nu er vi blevet lidt klogere, og det ekstremt spændende, at vi har fået så mange ansøgninger,« fortæller David Parker, leder af ESA’s afdeling for robotteknologi, til pressemødet.  

Agenturet har - med hjælp fra Den Internationale Paralympiske Komité blandt andet - indsnævret typen af fysisk handicap, kandidaten kan have. I denne omgang optages astronaut-aspiranter med dværgvækst samt handicap i fødder og benregionen (Grafik: ESA).

Udvalgte astronaut-kandidater præsenteres i 2022

Når ESA har gennemtrawlet de knap 23.000 ansøgninger, bliver næste skridt i processen at inviterer 1.500 kandidater til en psykologisk test - det første skridt af i alt 6 testfaser. 

Til den afsluttende ‘jobsamtale’ forventer ESA at være nede på 40 kandidater, inden rumcenteret i oktober 2022 præsenterer de mellem 4 til 6 udvalgte astronaut-kandidater. 

Når astronaut-kandidaterne er udvalgt vil de gennemgå 1 års basistræning på ESA’s astronautskole, inden de officielt kan kalde sig for ESA-astronauter. 

ESA forventes allerede om 6 år at indkalde nye astronauter.

Her kan du se den fortsatte proces frem mod, at de nye kandidater bliver præsenteret i oktober 2022, og du kan se, hvad ESA har haft af krav til ansøgerne. Måske du kan nå at komme i spil næste gang, ESA leder efter nye astronauter? (Grafik: ESA)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk