Så du blodmånen i morges? Ellers kan du se den her
Morgenfriske og ikke mindst tålmodige danskere fik nogle steder i landet mulighed for at se blodmånen.
blodmåne måneformørkelse

Billedet af denne blodmåne har et par år på bagen. Den næste totale måneformørkelse, der kan ses fra Danmark, finder sted i 2025. (Foto: Pixabay) 

Billedet af denne blodmåne har et par år på bagen. Den næste totale måneformørkelse, der kan ses fra Danmark, finder sted i 2025. (Foto: Pixabay) 

I morges mellem klokken 5.41 og 6.43 har der været en total måneformørkelse af den slags, der gør Månen blodrød. Deraf navnet 'blodmåne'.

Den røde farve skyldes, at det eneste lys, der under formørkelsen når Månen, er det sollys, som er afbøjet gennem Jordens atmosfære. Og da rødt lys trænger lettere gennem atmosfæren end blåt lys, får Månen den røde farve.

I hele den vestlige halvdel af Jylland samt flere steder på Fyn, Sjælland og Lolland-Falster nåede det, ifølge TV2 Vejret, at klare så meget op, at man kunne se blodmånen, hvis blot man væbnede sig med tålmodighed.

Blev du liggende under dynen, spejdede du forgæves op mod en overskydet himmel, eller er blodmånen helt gået din næse forbi, så får du her et lille udvalg af dugfriske billeder af fænomenet.

I Ålborg havde de tilsyneladende en fin udsigt:

Og denne silkeborgenser havde sin første blodmåne-oplevelse i morges:

Mennesker verden over så med

En måneformørkelse kan altid ses fra hele den del af Jorden, hvor Månen er oppe, hvorimod en solformørkelse kun er synlig fra en del af Jordens overflade - og endda kun kan være total i et smalt bælte hen over Jorden.

Måneentusiaster fra hele verden har derfor været ude i kulden for at fotografere og dele deres billeder på sociale medier:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marcel Köppe (@photographer_marcelk) on Jan 21, 2019 at 1:34am PST

 

Måneformørkelser varer længere tid end solformørkelser

I modsætning til en total solformørkelse, der maksimalt kan vare omkring 7 minutter, varer den totale måneformørkelse (den del af formørkelsen, hvor Månen er rød) typisk en times tid. 

Hele måneformørkelsen varede denne gang i hele tre timer, i Danmark fra klokken 4.33 til 7.50. 

Disse Twitter-brugere har dokumenteret flere faser i formørkelsen:

Som en lille bonusinfo kan vi fortælle, at man, hvis man stod på Månen under formørkelsen, ville man se Jorden som en rød ring.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.