Edderkoppen kan stemme sit spind som et instrument
Edderkoppens spind er mere kompliceret end som så. For eksempel viser et nyt studie, at edderkopper kan styre de vibrationer, der sendes gennem deres spind. Derved kan de få besked om, hvem eller hvad der er kommet på besøg.
edderkop spind hjulspind vibrationer

Edderkoppen kan justere konstruktionen af sit spind, sådan at den ved, om det er farlige fjender eller lækker aftensmad, der er landet i dens baghave, når spindet bevæger sig. (Foto: Shutterstock)

Edderkoppen kan justere konstruktionen af sit spind, sådan at den ved, om det er farlige fjender eller lækker aftensmad, der er landet i dens baghave, når spindet bevæger sig. (Foto: Shutterstock)

Edderkoppen og dens spind er som pot og pande. Men vidste du, at edderkoppen bruger sit spind til meget mere end blot at bo i?

For to år siden fandt forskere fra Oxford University ud af, at edderkopper laver deres spind på en måde, så den gennem vibrationer fra spindet kan finde ud af, om der er et lækkert bytte eller en farlig fjende i dens net.

Nu kan et samarbejde mellem forskere fra Oxford Universitet og Universidad Carlos III de Madrid i Spanien bekræfte, at edderkoppens spind er lige så fintfølende som et musikinstrument, og at edderkoppen kan kontrollere de informationer, der bliver sendt igennem dens spind ved at justere forskellige faktorer i spindet.

Det skriver sciencedaily.com.

LÆS OGSÅ: Hør forsker spille på G-streng af edderkoppespind 

Vibrationerne er edderkoppens øjne

»Det er ikke nyt, at edderkopperne bruger silke til at kommunikere og sende signaler med, men det er nyt, at man kan se, at de kan fintune det så meget. Altså, at de kan ændre de fysiske egenskaber i silketrådene så meget, at de kan manøvrere de her signaler helt præcis i forhold til, om det er en mage, der lander i deres spind, eller om det for eksempel bare er vinden, der blæser og sætter gang i vibrationer i spindet,« siger Jesper Smærup Bechsgaard, som er forsker i genetik og evolution ved SpiderLap ved Århus Universitet, om det nye studie.

Den type edderkopper, der er tale om her, er de edderkopper, der kaldes hjulspindere. Det er den slags edderkopper, som de fleste nok kender – dem, der laver de karakteristiske hjulformede spind.

Hjulspindere ser meget dårligt og bruger derfor vibrationer fra deres spind til at orientere sig om, hvad der foregår i deres baghave – og forhave, for den sags skyld. 

Edderkopper laver altså deres spind sådan, at de gennem vibrationer i spindet kan aflæse, om der er mad eller fjender i nettet.

LÆS OGSÅ: Edderkopper er kreative med deres spindelvæv

Edderkoppen kan skræddersy sit spind

Det nye studie bekræfter, at edderkoppen kan 'stemme' sit spind. Den kan altså påvirke vibrationerne i spindet ved for eksempel at ændre på, hvor stramt spindet er, hvor stiv den silke, den bruger til at lave spindet, er, og hvordan spindet konstrueres.

Forskerne i studiet brugte kraftige lasere til at måle de meget små vibrationer i et edderkoppespind, hvorefter de kunne udvikle computermodeller ved hjælp af matematiske analyser.

Med kombinationen af disse teknikker kunne de undersøge sammenhængene mellem spredningen af vibrationer og silke-materialets egenskaber og på den måde nå frem til deres resultater.

LÆS OGSÅ: Sådan laver edderkoppen sit spind

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.