Bliver »vildere og vildere«: Indlandsisen smelter 6 gange hurtigere end i 80'erne
Nyt internationalt studie med dansk deltagelse har brugt nye metoder til at se på smelteis tilbage i tiden. Det ser ikke godt ud, vurderer de.
grønland is smelter klimaforandringer klima

Ved hjælp af serier tilbage i tid har forskere undersøgt, hvor meget og hvor hurtigt indlandsisen er smeltet siden 1972. (Foto: Shutterstock.)

Ved hjælp af serier tilbage i tid har forskere undersøgt, hvor meget og hvor hurtigt indlandsisen er smeltet siden 1972. (Foto: Shutterstock.)

Grønlands indlandsis smelter. Det ved vi. Men nu går det rigtig stærkt.

Faktisk smeltede indlandsisen i Grønland næsten seks gange hurtigere i 2018, end den gjorde i 1980’erne.

Samtidig har smelteis alene fra Grønland fået havene til at stige med 13,7 millimeter siden 1980.

Det konkluderer forskere i et nyt internationalt projekt, der mandag blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Projektet er lavet i et samarbejde mellem forskere fra universiteter i blandt andet Californien, Grenoble, Utrecht og København.

Forskerne har beregnet, hvor meget is der er smeltet i Grønland siden 1972.

Tidligere havde man nemlig kun præcise beregninger tilbage til 1990’erne, men nu har man ved hjælp af nye satellitmetoder kunnet gå længere tilbage i tid.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Afsmeltningen af Grønlands indlandsis er firedoblet på 10 år

Dansk forsker: »Det er ret alvorligt, det her«

Postdoc fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet Anders Anker Bjørk har som den eneste danske forsker deltaget i studiet.

Han forklarer, at det står værre til, end vi troede.

»Det er ret alvorligt, det her. Vores studie understreger, hvor vigtigt det er at kigge på lange tidsserier. Hvis man kun kigger på enkelte år, får man ikke hele billedet,« siger han til Videnskab.dk og fortsætter:

»Det er ikke så overraskende for os, at isen er smeltet meget de sidste 10 år. Det ved vi godt. Men det er interessant, at der er sket en så stor ændring fra 1970’erne og frem til i dag.«

Der forsvandt cirka 51 milliarder tons is ud i havet pr. år mellem 1980 og 1990, mens der mellem 2010 og 2018 akkumulerede ca. 286 milliarder tons is pr. år, konkluderer forskerne. Det er altså næsten en seksdobling.

»Faktisk var indlandsisen i balance fra 1972, hvor vores data starter, og det var den frem til midten af 80’erne. Men derfra begyndte den stille og roligt at komme ud af balance. Isen mistede noget masse, og det er siden bare accelereret og accelereret. Nu er vi oppe på tal, som er meget højere end det, der var normalt i 1970’erne,« siger Anders Anker Bjørk.

Læs også: Sådan er det gået Grønlands indlandsis i 2018

Isen får havene til at stige hurtigere

Som konsekvens af smeltehastigheden konkluderer forskerne, at havene er steget med 13,7 millimeter siden 1980, alene på grund af indlandsis fra Grønland.

Men det er de sidste par år, det er gået rigtig stærkt.

»Halvdelen af de 13,7 millimeter har vi fået de sidste 8 år. Det sætter tingene lidt i perspektiv. 13,7 millimeter i sig selv er rigtig meget, men det er de sidste år, hvor det er blevet vildere og vildere,« siger Anders Anker Bjørk.

Derfor ser han ikke ligefrem lyst på indlandsisens fremtid.

»Det her er en trend (at isen smelter hurtigt, red.), som er meget svær at komme udenom. Vores studie tyder på, at det her kommer til at fortsætte i fremtiden,« forudser han.

Tidligere har meget anden forskning problematiseret, hvor hurtigt isen smelter.

Et studie publiceret i december konkluderede for eksempel, at ispladerne på Grønland er smeltet med en 'ikke før set'-hastighed de sidste årtier.

LÆS OGSÅ: Sådan er det gået Grønlands indlandsis i 2018

LÆS OGSÅ: GEUS-forskere står på kiteski og vejer sne for at forudsige havstigning

LÆS OGSÅ: Forskere foreslår at bygge kæmpe mure rundt om Grønland

Sådan gjorde forskerne

Forskerne arbejdede på to måder:

Nogle af forskerne arbejdede ud af en overflademasse-model, hvor de brugte vejrudsigter til at udregne, hvor meget isen smelter.

Andre af forskerne arbejdede ud fra satellitbilleder. De tog en masse forskellige satellitbilleder af de samme steder på forskellige tidspunkter, så de for eksempel kunne se, når der var en revne i overfladen på isen, der bevægede sig mod kysten. På den måde kunne de se hastigheden af, hvor hurtigt isen bevægede sig.

Når de samtidig vidste, hvor tyk isen var, kunne de regne ud, hvor meget masse der var forsvundet.

Resultaterne blev herefter sammenlignet og brugt i beregningerne.

Kilde: Anders Anker Bjørk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.