Nyt studie: Afsmeltningen af Grønlands indlandsis er firedoblet på 10 år
Kilde: 
22 januar 2019

I sidste uge kom det frem, at indlandsisen i Antarktis smelter hurtigere og hurtigere, og at nye områder, som man før ikke behøvede at bekymre sig om, også er begyndt at smelte.

Nu er der lignende dårligt nyt om den grønlandske indlandsis. Det skriver DR.dk

En ny analyse viser nemlig, at indlandsisen i Grønland smelter med stigende hast. I 2003 forsvandt der således 111 kubikkilometer is fra indlandsisen, mens tallet var steget til 428 kubikkilometer i 2013. Det er altså næsten en firedobling på ti år.

Og ligesom i Antarktis er der også områder, i dette tilfælde Sydvestgrønland, der bidrager langt mere til afsmeltningen, end man før har troet.

Sebastian Mernild, der er klimaforsker, direktør for Nansen Environmental and Remote Sensing Center i Norge og ikke en del af den nye analyse, siger til DR.dk, at der er tale om »et flot studie« med nogle af de dygtigste forskere på området.

»Følsomheden er imponerende. Man kan se et knivskarpt skift i afsmeltningen over ganske kort tid i 2013, siger han til DR.dk.

Det, han hentyder til, er en periode på 12 til 18 måneder fra midten af 2013. Her stoppede afsmeltningen pludselig på grund af et fænomen kaldet den nordatlantiske oscillation, der handler om lufttrykket, og hvordan det påvirker vejret.

Ifølge forskerne er det sådan noget, man ikke lægger mærke til, hvis man ikke undersøger vejret over lang tid.

LÆS OGSÅ: To scenarier for Antarktis’ is: »Slemt« og »rigtig slemt«

LÆS OGSÅ: Nyt klimastudie er sygt deprimerende – men det er ikke det værste ved det

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.