DNA-analyser afslører hundens oprindelse
Tidligere troede man, at kun kineserne fremavlede menneskets bedste ven. Ny undersøgelse med dansk deltagelse ændrer billedet radikalt.

Hunde er utroligt race-rene. Vi har avlet så effektivt på dem, at hver race har fået helt unikke gener. Det er bare én af de nye indsigter, vi har fået fra et nyt stort hunde-DNA-studie. (Foto: Colourbox)

Hunde er utroligt race-rene. Vi har avlet så effektivt på dem, at hver race har fået helt unikke gener. Det er bare én af de nye indsigter, vi har fået fra et nyt stort hunde-DNA-studie. (Foto: Colourbox)

Kineserne skabte alligevel ikke alle hundes stamfader. Tidligere troede hunde-forskere, at kinesere for ca. 15.000 år siden fremavlede den første hund ud fra en enkelt ulveflok.

Men nu viser det sig, at hunden faktisk blev fremavlet mange forskellige steder i verden, af mange forskellige civilisationer.

Det overraskende faktum er netop blevet afsløret af et nyt stort europæisk DNA-projekt – Lupa – som har kortlagt generne hos en lang række hunderacer.

»Det viser det sig, at mennesker har avlet ulve til hunde flere forskellige steder i verden. Tidligere gik man ud fra, at alle hunde havde den samme ulveflok som forfædre,« siger en af forskerne bag projektet, Merete Fredholm.

Fakta

Fra historiske kilder og arkæologiske fund ved vi, at mennesker oprindeligt brugte ulve i forbindelse med jagt for over 15.000 år siden. Siden avlede man på ulvene, så de blev til hunde, der var gode i krig eller til at holde vagt.

Først i de seneste 100 år er vi for alvor begyndt at fremavle kæledyr-egenskaber i hunderacerne.

Hun er professor ved Institut for Klinisk Veterinær- og Hudyrsundhed/Genetik & Bioinformatik, Københavns Universitet.

DNA-fingeraftryk sladrer om hundens forfader

Forskerne er kommet frem til de overraskende resultater ved at undersøge genetiske variationer i 35 hunderacers DNA. Teknikken, de har brugt, hedder SNP – en forkortelse for ’Single Nucleotid Polymorphism’.

I SNP-analyser tager forskerne hver enkelt hunds DNA, og finder dets DNA-fingeraftryk. Fingeraftrykkene kan sammenlignes med dem, politifolk får etableret, når de skal afgøre, om DNA fra et gerningssted stammer fra en mistænkt person.

Ved at undersøge DNA-fingeraftrykkene hos de mange hunde, afslørede forskerne:

  • At hunde-individer ligner hinanden utroligt meget inden for racerne.
     
  • At hunden er blevet fremavlet flere forskellige steder på Jorden – uafhængig af hinanden.
     
  • Og at hunde helt sikkert nedstammer fra ulve. Ingen andre dyrearter har været indblandet.

Flere civilisationer avlede hunde

Forskerne har undersøgt DNA fra 35 forskellige hunderacer. Grafikken viser, hvor tæt beslægtede de forskellige hunderacer er med hinanden rent genetisk. Efter navnet på hver hunderace er et tal, som fortæller hvor mange eksemplarer af racen, der indgik i forskernes DNA-undersøgelse. Grå streger angiver, at forskerne gerne vil have bakket resultatet op af flere data. (Grafik: PNAS, den videnskabelige artikel)

Hunde-DNA fra racer som golden retriever, engelsk bulldog og basset afslører, at den grå ulv er alle hundes stamfader.

Samtidig viser analyserne også, at hunderacerne umuligt alle kan udspringe fra den samme ulvefloks gener. Forskellige hunderacer stammer fra ulve forskellige steder i verden.

Indtil nu troede man, at kineserne var de første, der for omkring 15.000 år siden fremavlede hunde – nemlig Shar-Pei, der er effektive krigshunde. Men den nye forskning har afsløret, at også andre civilisationer for mange tusinde år siden begyndte at avle på de grå ulve.

»Vi ved nu, at ulve er blevet gjort til brugshunde flere steder i verden. Men det står stadig hen i det uvisse, præcis hvor mange steder,« siger Merete Fredholm.

DNA har løftet sløret for hundens hemmelighed

Fakta

En labrador og en cocker spaniel er genetisk set overraskende forskellige. Vi har nemlig avlet så effektivt på vores race-hunde, at de enkelte racer hver især har fået en helt særlig genetisk profil.

»DNA-analyserne viser, at inden for den rene racehundeavl har alle vores hunderacer været holdt isoleret som racer i så mange år, at de hver for sig er en selvstændig population – hver race er altså genetisk set unik,« Merete Fredholm.

Biologer har altid været interesserede i at finde ud af, hvor menneskets bedste ven kommer fra. Selv før videnskabens skarpe øje kunne stille skarpt på DNA, vurderede forskere, at hunde var fremavlet fra ulve.

»Man har oprindeligt kigget på arkæologiske fund og hule-tegninger for at finde ud af, hvor og hvornår mennesker begyndte at domesticere hunde. Men nu, hvor vi er kommet ind i DNA-æraen, har vi fået mere præcise redskaber.«

»Nogle af de ældre undersøgelser er ikke dybdegående nok. Man har misfortolket nogle ting, fordi man ikke har været i stand til at kigge så dybt i DNA’et, som vi har gjort nu. Men vi er stadig ikke færdige. Der er meget mere at hente ved at lave endnu flere undersøgelser,« fortæller Merete Fredholm.

Yderligere forskning kan blandt andet afsløre, hvor mange gange hunden er blevet fremavlet fra ulven.

Den viden kan fortælle os om vores fjerne forfædres liv: Var de jægere? Eller havde de brug for vagt- eller krigshunde?

Forskningen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS (se link nedenfor).

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk