Kineserne skabte alligevel ikke alle hundes stamfader. Tidligere troede hunde-forskere, at kinesere for ca. 15.000 år siden fremavlede den første hund ud fra en enkelt ulveflok.
Men nu viser det sig, at hunden faktisk blev fremavlet mange forskellige steder i verden, af mange forskellige civilisationer.
Det overraskende faktum er netop blevet afsløret af et nyt stort europæisk DNA-projekt – Lupa – som har kortlagt generne hos en lang række hunderacer.
»Det viser det sig, at mennesker har avlet ulve til hunde flere forskellige steder i verden. Tidligere gik man ud fra, at alle hunde havde den samme ulveflok som forfædre,« siger en af forskerne bag projektet, Merete Fredholm.
\ Fakta
Fra historiske kilder og arkæologiske fund ved vi, at mennesker oprindeligt brugte ulve i forbindelse med jagt for over 15.000 år siden. Siden avlede man på ulvene, så de blev til hunde, der var gode i krig eller til at holde vagt. Først i de seneste 100 år er vi for alvor begyndt at fremavle kæledyr-egenskaber i hunderacerne.
Hun er professor ved Institut for Klinisk Veterinær- og Hudyrsundhed/Genetik & Bioinformatik, Københavns Universitet.
DNA-fingeraftryk sladrer om hundens forfader
Forskerne er kommet frem til de overraskende resultater ved at undersøge genetiske variationer i 35 hunderacers DNA. Teknikken, de har brugt, hedder SNP – en forkortelse for ’Single Nucleotid Polymorphism’.
I SNP-analyser tager forskerne hver enkelt hunds DNA, og finder dets DNA-fingeraftryk. Fingeraftrykkene kan sammenlignes med dem, politifolk får etableret, når de skal afgøre, om DNA fra et gerningssted stammer fra en mistænkt person.
Ved at undersøge DNA-fingeraftrykkene hos de mange hunde, afslørede forskerne:
-
At hunde-individer ligner hinanden utroligt meget inden for racerne.
-
At hunden er blevet fremavlet flere forskellige steder på Jorden – uafhængig af hinanden.
- Og at hunde helt sikkert nedstammer fra ulve. Ingen andre dyrearter har været indblandet.
Flere civilisationer avlede hunde

Hunde-DNA fra racer som golden retriever, engelsk bulldog og basset afslører, at den grå ulv er alle hundes stamfader.
Samtidig viser analyserne også, at hunderacerne umuligt alle kan udspringe fra den samme ulvefloks gener. Forskellige hunderacer stammer fra ulve forskellige steder i verden.
Indtil nu troede man, at kineserne var de første, der for omkring 15.000 år siden fremavlede hunde – nemlig Shar-Pei, der er effektive krigshunde. Men den nye forskning har afsløret, at også andre civilisationer for mange tusinde år siden begyndte at avle på de grå ulve.
»Vi ved nu, at ulve er blevet gjort til brugshunde flere steder i verden. Men det står stadig hen i det uvisse, præcis hvor mange steder,« siger Merete Fredholm.
DNA har løftet sløret for hundens hemmelighed
\ Fakta
En labrador og en cocker spaniel er genetisk set overraskende forskellige. Vi har nemlig avlet så effektivt på vores race-hunde, at de enkelte racer hver især har fået en helt særlig genetisk profil. »DNA-analyserne viser, at inden for den rene racehundeavl har alle vores hunderacer været holdt isoleret som racer i så mange år, at de hver for sig er en selvstændig population – hver race er altså genetisk set unik,« Merete Fredholm.
Biologer har altid været interesserede i at finde ud af, hvor menneskets bedste ven kommer fra. Selv før videnskabens skarpe øje kunne stille skarpt på DNA, vurderede forskere, at hunde var fremavlet fra ulve.
»Man har oprindeligt kigget på arkæologiske fund og hule-tegninger for at finde ud af, hvor og hvornår mennesker begyndte at domesticere hunde. Men nu, hvor vi er kommet ind i DNA-æraen, har vi fået mere præcise redskaber.«
»Nogle af de ældre undersøgelser er ikke dybdegående nok. Man har misfortolket nogle ting, fordi man ikke har været i stand til at kigge så dybt i DNA’et, som vi har gjort nu. Men vi er stadig ikke færdige. Der er meget mere at hente ved at lave endnu flere undersøgelser,« fortæller Merete Fredholm.
Yderligere forskning kan blandt andet afsløre, hvor mange gange hunden er blevet fremavlet fra ulven.
Den viden kan fortælle os om vores fjerne forfædres liv: Var de jægere? Eller havde de brug for vagt- eller krigshunde?
Forskningen er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS (se link nedenfor).