Om forfatteren

Louise Klinge

Ph.d., skoleforsker, skolekonsulent

Jeg har i min ph.d. undersøgt relationer mellem lærere og elever i folkeskolen med fokus på lærerens relationskompetence gennem observationer af fire læreres undervisning i 5., 6. og 7. klasse og interviws med lærerne og 50 af eleverne. To af lærerne fandt det generelt udfordrende at indgå i positive relationer med eleverne, og to lærere fandt det let. Jeg har undersøgt, hvad læreren gør, og hvad hun oplever, når hun interagerer med eleverne, hvordan hun begrunder det, hun gør, og nok så vigtigt – hvad eleverne gør og oplever i interaktionerne med læreren, og hvordan de begrunder det, de gør. Centrale begreber i afhandlingen udspringer af et teorikompleks bestående af 5 teorier: - Selvbestemmelsesteorien (Richard Ryan og Edward Deci) - Omsorgsetik (Nel Noddings) - Mentaliseringsteori (Fonagy, Allen og Fogtmann) - Kommunikativ musikalitet (Trevarthen og Malloch) - Neuro- og udviklingspsykologi (Stern, Damasio, Hart.) Jeg påbegyndte ph.d.-projektet i 2011, og inden da arbejdede jeg i en årrække som lærer af alle klassetrin i grundskolen samt på en erhvervsuddannelse.

Forskerne formidler

Forskerne formidler

Videnskab.dk udgiver både artikler skrevet af journalister og forskere. Når forskere står bag, er artiklerne mærket op som ’Forskerne formidler’. Forskerartikler bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Region Hovedstaden. Videnskab.dk's redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne.

Latter på skolen holder eleverne i stolen

BOGOMTALE: Relationen mellem lærer og elev påvirker elevernes stressniveau, livsglæde, koncentrationsevne og faglige resultater. Derfor er den ikke noget, vi kan lukke øjnene for.

Lærere elever trivsel relationer læring

Glade lærere, der trives i deres arbejde, skaber grobund for bedre læring, trivsel og udvikling blandt eleverne. (Foto: Shutterstock)

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts