Ja, kvinder er bedre til at købe gaver end mænd
Diskussionen kan slutte her - kvinder er bedst til at vælge gaver. Videnskab.dk har samlet forskernes svar på nogle af Julens store spørgsmål

Vi går i dybden med de videnskabelige svar på julens mysterier. Velkommen til andet afsnit af 'Forskernes Juleguide'.
(Foto: Shutterstock)

Vi går i dybden med de videnskabelige svar på julens mysterier. Velkommen til andet afsnit af 'Forskernes Juleguide'. (Foto: Shutterstock)

Så er det dén tid på året igen. Den nordlige halvkugle er mørk og dagene er korte. Den sydlige halvkugle holder derimod jul på stranden med både barbecue og julemænd, der surfer.

Men hvad har forskningen egentlig at sige om den festlige højtid?

Vi bringer videnskabelige svar på nogle af julens store spørgsmål. 

LÆS OGSÅ: Hvordan kan rensdyr flyve? Forskere afslører julens mysterier

Hvor stor er chancen for, at vi får en hvid jul i fremtiden?

Hvid jul i Nordeuropa eller en solskinsdag på stranden i Australien - det er for mange mennesker indbegrebet af julevejr.

Men uanset hvilke klimatiske forhold du foretrækker, så er der stor sandsynlighed for, at de i fremtiden kommer til at være mere og mere foranderlige. Det skyldes, ifølge IPCC, klimaforandringer som følge af stigende drivhusgasemissioner.

Det betyder, at den nordlige halvkugle vil opleve kuldeekstremer og våde vejrforhold over julen, og den sydlige halvkugle vil opleve varmere og mere tørre forhold.

Hvor store udsving, vi kommer til at se afhænger af, om landene holder (eller endda overgår) de klimaløfter, som de indgik ved COP21-forhandlingerne i Paris i december 2105.

I den seneste IPCC rapport varsles der færre kuldeekstremer, når vi når frem til slutningen af dette århundrede, færre dage med frost og mere regn.

I store dele af den sydlige halvkugle, hvor julen normalt er tør, kan man fremover forvente at se endnu tørrere forhold.

Hvem er bedst til at købe gaver: Mænd eller kvinder?

Det er officielt: Et nyt studie har bekræftet, at kvinder er bedre til at vælge gaver end mænd.

»Kvinder er virkeligt bedre til at vælge gaver til andre. Og det er uanset modtagerens køn eller hvilket forhold, der er mellem modtager og giver,« skriver forskerne bag studiet i PLOS ONE.

Forskellen mellem kønnene blev forklaret med den såkaldte 'interpersonelle interesse', som er den interesse, en person viser i andre mennesker og sociale interaktioner.

Kvinder udviste overordnet flere af disse træk end mænd, hvilket forskerne forbandt med deres evne til at købe bedre gaver.

Men både kvinder og mænd skal passe på, når de køber den perfekte gave til deres livs kærlighed. Et dårligt valg kan nemlig få dem til at overveje forholdet ifølge forskerne i tidsskriftet Social Cognition.

Skal jeg købe min ven et bidrag til en velgørenhed?

Hvis du overvejer at købe et bidrag til en velgørenhed, så skal du kun gøre det for meget nære venner eller dine forældre, fortæller Lisa Cavanaugh, som er lektor i marketing ved University of Southern California, USA, til Wall Street Journal.

Hendes seneste forskning - der blev udgivet i tidsskriftet Organizational Behaviour and Human Decision Processes - har vist, at det kan give bagslag, hvis man køber et bidrag til en velgørenhed til en bekendt eller ægtefælle.

»Modtageren føler, at det handler mere om dig end om jeres fælles forhold. En ægtefælle fortalte: 'Det betyder, at han bekymrer sig om verden, men han bekymrer sig ikke om mig',« fortæller Lisa Cavanaugh i Wall Street Journal.

151 forsøgspersoner deltog i studiet, som målte deres reaktioner på at modtage et velgørende bidrag som gave. Studiet fandt, at kun nære venner eller forældrene oprigtigt påskønner gaven.

Fører mørke vinterdage til depression?

Julen handler om glæde og lykke - det er ihvertfald, hvad vi har fået at vide.

Men forskning viser, at vinterdepression – som på engelsk hedder Seasonal Affective Disorder (SAD) - kan være et alvorligt problem for mange mennesker over hele verden.

Forskerne har endda rapporteret, at selvmordsraten stiger om foråret, hvilket er forårsaget af vinterens alvorlige mangel på D-vitamin og flere tilfælde af depression om vinteren.

Alligevel er vi ifølge forskning udgivet i PLOS ONE mere tilbøjelige til at berette på Twitter, hvor lykkelige og glade vi er på denne tid af året.

Er julen helbredsskadelig?

Det er mange videnskabelige grunde til, at vi skal holde ekstra meget øje med vores helbred i juletiden.

Nyere forskning anbefaler, at vi skal være særligt opmærksomme, når vi hænger juledekorationerne op.

Forskerne holdt i 10 år øje med alle de dekorationsrelaterede skader, der fandt sted i Canada. I løbet af denne periode endte 40 personer på hospitalet med alvorlige skader efter et fald, mens de installerede deres julelys.

»Fald ved installation af julelys om efteråret/vinteren kan resultere i alvorlige livsforandrende skader med en ganske betragtelig morbiditet og dødelighed. Vær forsigtig og opmærksom, når du hænger julelys op - uanset hvor højt eller lavt de skal hænge,« advarer forskerne bag den nye undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift Injury.

Forskning har også vist, at dødeligheden i hele verden stiger med 10 til 30 procent om vinteren. Det er et fænomen, som ifølge forskere i tidsskriftet Nature, kendes som ‘ekstra vinter-dødsfald’.

Så pak dig godt ind, undgå at blive smittet med influenza og pas nu på, når du hænger juledekorationerne op.

Og glædelig jul!

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker