Lad os bare slå det fast med det samme.
Der indtages en del kalorier under en Grand Tour. Men selvfølgelig omsættes der også mange. Og det er iøjnefaldende, at selvom rytterne tilsyneladende er helt trimmede, når de starter på et andet løb – nemlig Spanien Rundt – taber de sig alligevel i gennemsnit ét kg. Vægttabet dækker over et tab af fedtmasse.
Hvor ved vi det fra? I et nyt studie undersøger Muros og medarbejdere blandt andet kropsvægt og kalorieindtag i Spanien Rundt i 2015. Dét løb udgør sammen med Italien Rundt og Tour de France de tre store etapeløb, som går under fællesbetegnelsen ’Grand Tours’.
Studiet undersøgte ni ryttere på det spanske Movistar-hold. Der blev foretaget grundige objektive vejninger af den indtagne kost, når det var muligt, og ellers foretog forskerne subjektive vurderinger.
Der blev også foretaget objektive målinger af den producerede effekt under cyklingen.
Ved hjælp af blandt andet en estimeret nyttevirkning (eller effektivitet om man vil) på 20,7 procent blev energiforbruget estimeret på baggrund af effektmålingerne.
Moviestar har styr på energiindtaget
Resultaterne viste, at det totale indtag af energi i gennemsnit var 5.415 kalorier per dag, hvilket er lidt over dobbelt så meget, som en normalvægtig dansk mand indtager.
De mest energikrævende etaper var, ikke overraskende, de rene bjergetaper. På disse etaper forbrændte rytterne helt op mod 4.707 kalorier i gennemsnit (hvortil kommer forbrænding uden for etapen).
Rytterne var gode til at indtage næring under cyklingen. For eksempel indtog de i gennemsnit 90 gram kulhydrat per time på etaperne, svarende til 360 kalorier i timen.
Denne artikel er en del af Forskerzonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Det er faktisk tæt på de videnskabelige anbefalinger og samtidig tæt på den rate, som mavetarmsystemet maksimalt kan optage.
Tidligere har der været beretninger om, hvordan rytterne har fået glukosedrop om natten, men det er blevet forbudt nu.
Det virker altså til, at der er godt styr på noget så afgørende som energistrategien på Movistar-holdet. Andet skulle ret beset også være underligt, når det at have nok energi er så afgørende i en ’Grand Tour’.
Men om de øvrige hold er ligeså gode til det som Moviestar, melder historien ikke noget om.