God håndhygiejne er den bedste beskyttelse mod den nye coronavirus, men hvis du befinder dig i supermarkedet, bussen eller biografen uden adgang til varmt vand og sæbe, er håndsprit den letteste vej til rene hænder.
»Håndsprit er en effektiv metode mod coronavirus, idet alkohol med en opløsning på 70 procent vil ødelægge den fedtmembran, som coronavirusset har. Igen er det vigtigt, at desinfektionen udføres rigtigt. Hænderne skal gerne være tørre og ikke direkte beskidte,« siger Per Brøndsted Höllsberg, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.
På nuværende tidspunkt (6. marts) har sygdommen smittet 20 danskere, og det kan mærkes ude i butikkerne, hvor flere håndspritlagre er rømmet.
Derfor er interessen for at blande sin egen håndsprit eksploderet, og det er da også muligt med få ingredienser. Men pas på (se advarslerne i faktabokse og boksen under artiklen).
Miljøstyrelsen og forskere fra Statens Serum Institut fraråder, at man laver sin egen håndsprit.
Det skyldes, at det kan være svært for ikke-professionelle at ramme det rigtige blandingsforhold.
En forkert blandet håndsprit virker ikke mod virus og giver således falsk tryghed, og en for koncentreret blanding kan føre til hud- eller øjenirritation.
Miljøstyrelsen fraråder også, at man bruger rengøringsmidler til desinficering af hænder.
Alkohol er hovedingrediensen
Det vigtigste, du har brug for, er alkohol i form af enten isopropanol, som findes i rengøringsmidler, eller ætanol, som tilsættes øl, vin og spiritus.
Begge dele kan købes i ren form på flaske.
Det fortæller professor Miryam Wahrman til Business Insider Australia.
»Pointen er, at alkohol skal være den aktive ingrediens. Hvis du bruger alkohol på under 60 procent, falder effektiviteten kraftigt,« siger professoren, der forsker i håndhygiejne, mikrobiologi og bakterier ved Department of Biology på det amerikanske William Paterson University, til Business Insider Australia.
For at gøre opløsningen lidt mindre krads for huden kan du blande alkoholen op med aloe vera, lyder det videre.
Det er usundt at indånde koncentreret alkohol, så når du blander håndspritten, bør du gøre det udendørs.
Brug handsker, når du håndterer isopropanol og ætanol, før det er blandet med aloe vera, da direkte hudkontakt kan give skader på huden.
Vær opmærksom på, at isopropanol og ætanol er brandfarligt.
Her er ingredienserne, du skal bruge
På internettet kan man finde mange råd om, hvordan man laver sin egen håndsprit.
Netavisen OregonLive foreslår, at du kombinerer 1,5 deciliter isopropanol med en alkoholprocent på 91 med 0,7 deciliter aloe vera.
Daniel Bar-Shalom, der er lektor i fysiologisk farmaci, ved Københavns Universitet, anbefaler ifølge Berlingske, at man udover isopropanol iblander glycerin.
Selvom hjemmelavet håndsprit er effektivt, hvis det er lavet rigtigt, er håndvask dog at foretrække, understreger Robert Hendrickson, leder af Oregon Poison Center på Oregon Health & Science University, i den amerikanske netavis.
Den danske virusforsker Per Brøndsted Höllsberg har ingen kommentarer på opskriften, men fastholder, at alkoholprocenten er afgørende, når man skal blande sin egen håndsprit, og at han ville øge mængden af alkohol, så den nærmede sig 70 procent.
På den måde sikrer man sig, at blandingen er tilstrækkelig stærk til at rense hænderne grundigt.
Daniel Bar-Shalom, der er lektor i fysiologisk farmaci ved Københavns Universitet, anbefaler ifølge Berlingske denne opskrift med isopropylalkohol:
1) I et glas på cirka 240 ml eller i et målebæger blandes:
- 40 ml eller cirka tre spiseskefuld brintoverilte tre procent.
- 15 ml eller en spiseskefuld glycerin (vigtig for at holde huden fugtig)
- Fyld glasset op, eller fyld målebægeret til cirka 240 ml-stregen med demineraliseret vand
2) Indholdet hældes over i en enlitersbeholder, og der fyldes op til enliterstregen med isopropylalkohol.
Håndvask er at foretrække
Men igen: Selvom håndsprit udgør en effektiv beskyttelse mod smitte, er og bliver håndvask med sæbe den bedste forebyggelse mod virus, mener Miryam Wahrman.
Hvor vand og sæbe renser dræber og fjerner alle sygdomsfremkaldende mikroorganismer, slår håndsprit de fleste ihjel, men fjerner dem ikke fuldstændigt fra hænderne.
Både håndvask og håndsprit kan forhindre smitte med coronavirus, hvis du er grundig, men det vil ofte være nemmere og billigere at vaske hænderne, mener Per Brøndsted Höllsberg fra AU:
»Udført korrekt er håndvask effektivt mod coronavirus, da virusset ikke sidder godt fast på hænderne. Der ses effekt ved brug af sæbe, fordi det ødelægger en fedtmembran, som virusset skal bruge for at inficere os. Dernæst er det effektivt at skylle rigtig godt med vand, for at vaske virusset væk,« siger virusforsker Per Brøndsted Höllsberg på Aarhus Universitet til Videnskab.dk.
Ulempen ved både håndsprit og håndvask er desuden, at begge dele kan udtørre hænderne, hvis man overdriver:
»Alkohol i håndsprit er udtørrende for huden og for at modvirke dette, er der tilsat en gel. Megen håndvask med sæbe kan dog også virke udtørrende,« siger virusforskeren.