Udgravningen af det kongelige danske flagskib Gribshunden er i fuld gang.
Både Lunds Universitet, Södertörns Universitet og Blekinge Museum er ansvarlige for undersøgelserne, hvor forskere fra USA, Storbritanien, Italien og Danmark deltager. Og der bliver gravet på livet løs.
Det skriver Södertörns Universitet i en pressemeddelelse.
Nu har forskerne blandt andet fundet skaftet til en kniv, sølvmønter, ringbrynjefragmenter, armbrøstpile og sandsynligvis en armbrøst.
Det fortæller Rolf Fabricius Warming, der er arkæolog og leder af Society for Combat Archaeology (SoCA).
»Det mest spændende fund indtil videre har vi netop bjærget. Det er en hagebøsse. Det er sandsynligvis verdens ældste fra et skibsvrag,« skriver han i en mail til Videnskab.dk.
LÆS OGSÅ: Dansk kongeskib er centralt i stor arkæologisk undersøgelse i Sverige
Gribshunden er et dansk skib, der sank i 1495. Det var stævnet ud fra København med den daværende Kong Hans om bord, da han skulle til sverige for at diskutere Kalmarunionen.
Men skibet sank ud for den svenske by Ronneby, som dengang var dansk. Det nåede derfor aldrig til Sverige.
Ifølge pressemeddelsen mistede Kong Hans sit fadebur (klædekammer eller forrådshus, red.) ved forliset med nogle af hans mest værdifulde genstande.
Rolf Fabricius Warming fortæller, at skibet var bygget til nærkamp og er det »nok mest velbevarede« 'kravelbyggede' vrag fra 1400-tallet. Det betyder, at det er bygget, sådan at plankerne ligger kant mod kant - det modsatte af 'klinkbygget'.
Se her, hvordan arkæologerne forestiller sig, at Gribshunden så ud.
Udover krigsvåben og ringbrynjefragmenter har man under udgravningen fundet ud af, at en del af agterkastellet på skibet er bevaret under sedimentet. Kastellet fungerede som en slags stridsplatform for soldaterne og var beskyttet med kanoner.
»Det er en helt fantastisk opdagelse, for vi regnede ikke med, at det var bevaret. Vi har kun kendskab till konstruktionen fra ikonografiske kilder og fra det engelske vrag Mary Rose fra 1545, så det er en helt unik chance at undersøge kastellets opbygning,« skriver Rolf Fabricius Warming.
LÆS OGSÅ: Danske øl-tønder fra middelalderen kan være fundet på kongeskibet Gribshunden
I 2015 blev en stor galionsfigur på hele 250 kilo bjærget fra Gribshunden.
Forskerne udtalte dengang, at der ikke var nogen tvivl om, at figuren havde til formål at skræmme fjenden, fordi den havde et helt særligt udseende.
Ifølge pressemeddelelsen har udgravningen af det danske kongeskib vakt så megen interesse verden over, at det amerikanske dokumentarselskab PBS Nova har haft et filmhold med undervejs.
LÆS OGSÅ: Se billederne: Enestående, dansk galionsfigur bliver bjærget
Herunder kan du se billeder af de nye udgravninger.
(Video: Phil Short (Phil Short Technical))
LÆS OGSÅ: Drabeligt, dansk havmonster afslører farverig fortid
LÆS OGSÅ: Se vragdykkeres nye fund fra det legendariske krigsskib Jydehaderen
mtl