Danske øl-tønder fra middelalderen kan være fundet på kongeskibet Gribshunden
Kilde: 
30 august 2019

Det danske kongeskib Gribshunden, der sank i 1495, er lige nu omdrejningspunktet i en af de største arkæologiske undersøgelser i Sverige. 

Efter to af i alt tre ugers udgravninger på Gribshunden, der ligger uden for Ronneby i Blekinge, har forskerne nu gjort flere fascinerende fund, skriver Lund Universitet i en pressemeddelelse. 

Først og fremmest er flere detaljer af skibets konstruktion gravet frem.

Gribshunden, der hvis enestående galionsfigur blev bjærget i 2015, anses for at være verdens bedst bevarede skibsvrag af sin art. Det var blandt andet samme type skib, som Columbus sejlede med - så undersøgelserne af selve skibets konstruktion er meget værdifulde.

Derudover har man også fundet mønter, dyreben, dele af værktøj og en lille ring med en mærkelig og utydelig inskription. 

Det mest spektakulære fund kan dog være en række tønder med huller til tappehaner og iltning, der sandsynligvis har indeholdt dansk øl.

Professor i marinarkæologi ved Södertörns Högskola Johan Rönnby, der deltager i udgravningen, fortæller i pressemeddelelsen, at det var meget normalt, at man havde øl med på sørejser på denne tid. 

Tønderne er stadig på havets bund med det forliste skib, men forskerne vil gennemføre en række analyser af tønderne, så de kan slå fast, om der har været øl i eller ej. 

LÆS OGSÅ: Drabeligt, dansk havmonster afslører farverig fortid

LÆS OGSÅ: Hvorfor er den danske middelalder anderledes end den europæiske?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.