Kvinder får de værste tømmermænd
Kvinder oplever flere tømmermænd end mænd, viser en kæmpe dansk undersøgelse – som også antyder, at vi bør spise, mens vi drikker, og at vi i øvrigt har det fint med at drikke mere, end myndighederne anbefaler.

Tømmermænd rammer især kvinder hårdt. Alligevel har kun hver sjette kvinde lyst til at nedsætte sit alkoholforbrug, viser stor dansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Tømmermænd rammer især kvinder hårdt. Alligevel har kun hver sjette kvinde lyst til at nedsætte sit alkoholforbrug, viser stor dansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Hvis du har påstået, at din kæreste er ekstra tøset og lider mere end dig dagen efter en druktur, så har du formentlig ret. En undersøgelse af 76.000 danskeres drukvaner viser, at kvinder oftere har tømmermænd efter at have drukket over fem genstande på en aften.

Tømmermænd dækker over fornemmelser som træthed, tørst, hovedpine, kvalme og hjertebanken, og på alle parametre oplever kvinder at have det værre end mænd.

I alt oplever 12,6% af alle kvinder i undersøgelsen »næsten altid« eller »altid« at have tømmermænd efter en festlig aften i selskab med mere end fem genstande. Det gælder kun 6,1% af mændene.

Tallene stammer fra den omfattende KRAM-undersøgelse, som er lavet af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet blandt danskere i 13 udvalgte kommuner. Undersøgelsen kortlægger danskernes sundhed ved at spørge til vores vaner og undersøge vores helbred for at få ny viden om Kost, Rygning, Alkohol og Motion. De nyeste tal fra 2007 og 2008 er netop offentliggjort i rapporten 'KRAM-undersøgelsen i tal og billeder'.

Spis brød til

Undersøgelsen viser, at tømmermænd rammer, uanset om man er vant til at drikke eller kun gør det sjældent. Til gengæld ser det ud til at være en rigtig god idé at sørge for at spise mad, mens man hælder alkohol i gabet.

Fakta

VIDSTE DU

Oplevelsen af tømmermænd er værst i Albertslund Kommune, hvor 16% af de deltagende kvinder og 7% af mændene »næsten altid« eller »altid« kæmper med symptomer efter en aften med mere end fem genstande.

Oplevelsen er mildest i Ærø Kommune, hvor 7% af kvinderne og 5% af mændene kæmper med tømmermænd dagen derpå.

I gruppen af kvinder, som drak uden at spise noget, oplevede 18% at vågne op med mindst fire symptomer på tømmermænd. I gruppen af kvinder, som drak hele deres aften-ration mens de spiste, oplevede kun halvdelen - altså 9% - tømmermænd dagen derpå.

Mænd oplevede en tilsvarende effekt: 11% fortalte om tømmermænd efter en aften uden mad, mens blot 4% havde fysiske kvaler efter at have drukket, mens de spiste.

»Det ses, at jo større andel af det totale alkoholforbrug, der indtages med mad, jo mindre er andelen, der har mange tømmermændssymptomer blandt både mænd og kvinder,« lyder det i rapporten.

Symptomer på tømmermænd er: træthed, trøst, hovedpine, kvalme, manglende appetit, svimmelhed, mavepine, hjertebanken og opkast.

For nu har forskerne holdt sig til at indsamle tal, men håbet er, at målingen på længere sigt kan vise, om tømmermænd er en indikator for, hvor følsom kroppen er over for alkohol, og om oplevelsen af tømmermænd siger noget om risikoen for at udvikle sygdomme, der relaterer sig til druk.

Kun hver sjette vil droppe problem-vane

Fakta

VIDSTE DU

KRAM-undersøgelsen oplyser, at »Det siges, at klar spiritus som f.eks. vodka giver færre tømmermænd end mørk spiritus som f.eks. whisky.«

Til gengæld giver rygning som regel større tømmermænd pga. giftstoffer i røgen, og fordi samspillet mellem alkohol og nikotin får os til at drikke mere, hedder det.

Talmaterialet indikerer i øvrigt også, at de fleste af os ser ud til at have det fint med at se stort på anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Det er dem, der fortæller os, at kvinder højest bør drikke 14 genstande om ugen, mens mænd højest bør drikke 21 om ugen, og at ingen af kønnene bør drikke mere end fem genstande ved samme lejlighed.

Blandt dem som overskrider anbefalingerne - og dermed har et »problematisk alkoholforbrug« - er det kun 15%, som har lyst til at drikke mindre. I gruppen af 18-24-årige er andelen helt nede på 5%.

KRAM-undersøgelsen er stor, men ikke helt repræsentativ. Generelt er kvinder overrepræsenteret, mens især de yngste mænd er underrepræsenteret. Desuden deltager flere danskere med længerevarende uddannelse, end man finder i befolkningen generelt.

Én af tankerne bag KRAM er at indsamle et stort materiale, som kan danne bredt grundlag for ny sundhedsforskning.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk