Svaret på vores bønner er blevet hørt: En p-pille til mænd burde være lige rundt om hjørnet!
Eller…Det indtryk får du i hvert fald nemt, hvis du følger med i medierne, der af og til hiver historien frem. Men faktum er, at pillen endnu ikke er til at finde på apotekernes hylder.
Til gengæld er der allerede blevet designet en anden – noget tvivlsom – idé til, hvordan du kan tæmme dine ivrige små svømmere: Et hot tub til testikler!
Det lyder fjollet, men der er faktisk lavet masser af forskning på området.
Så se med i den nye video fra Tjek – Videnskab.dk’s YouTube-kanal, der bringer videoer om videnskaben i din verden – hvor du kan finde ud af, hvordan lune boller engang var tænkt til at være prævention for mænd, og hvorfor fremtiden for mandlig prævention ikke er varme bade til løgposen.
\ Om Tjek
Tjek er Videnskab.dk’s unge-magasin på YouTube.
Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge.
Læs mere i artiklen Videnskab.dk lancerer YouTube-kanal om sundhed.
Dine svømmere trives ikke i varmt vand
Har du nogensinde tænkt over, hvorfor testiklerne falder ned i pungen i puberteten?
Forklaringen er simpel: Når sædcellerne dannes i testiklerne er den ideelle temperatur lidt under kroppens temperatur, omkring 34 grader – altså lidt under kropstemperatur.
Det betyder, at sædcelleproduktionen sker i den lille pung, der hænger og dingler, for at sædcellerne skal have det de bedste, kølige betingelser for at blive dannet.
Faktisk er sædceller så varmefølsomme, at der ikke skal mere til end en saunatur på 20 minutter, før din sædkvalitet bliver målbart dårligere i op til tre uger, viser forskning.
Indsigten om, at varme kan skade dine små svømmere, kan spores helt tilbage i 1930’erne, hvor en schweizisk læge i Indien, Marthe Voegeli, eksperimenterede med at bruge varme til at gøre mænd midlertidigt sterile.
I forsøgene skulle mændene hver dag i tre uger tage 45 minutter lange bade i 46 grader brandvarmt vand. Lægen påstod, at badene gav nogle måneders beskyttelse, fordi varmen fra badene påvirkede sædcelleproduktionen så meget. Men efter forsøgspersonerne stoppede med at tage de lange, varme bade, kom sædcelleproduktionen tilbage.
\ Læs mere
Varme kan ikke erstatte reel prevention
Andre forskere har interesseret sig for, hvilken betydning kropsvarme mon har på sædcelleproduktionen. I dyreforsøg har forskere vist, hvordan det forringer marsvins sædkvalitet markant, hvis de får syet deres testikler fast, så de ligger tæt op ad deres krop.
For at undersøge kropstemperaturens effekt på mennesker – uden at skulle finde nål og tråd frem som i marsvineforsøget – har den franske forsker Roger Mieusset specialdesignet en underbuks, der løfter testiklerne op i lyskekanalen, hvor de bliver opvarmet et par grader.
Underbukserne har en negativ effekt på sædproduktionen, men Mieussets forsøg viser også, at lige så snart forsøgspersonerne ikke bruger underbukserne mere, vender sædkvaliteten tilbage til normalen.
Det skal understreges, at resultaterne ikke betyder, at det er en god idé, at mænd bruger lange, varme bade eller det tætsiddende undertøj som prævention.
Metoderne er nemlig både bøvlede og usikre. Dårlig sædkvalitet er nemlig ikke nok til at beskytte imod uønsket graviditet, og sædproduktionen vender tilbage til normalen, så snart du stopper med at holde varmen oppe.
Og det er blot for at nævne to ulemper ved metoderne, som vi forklarer mere uddybende i videoen.
Viden fra forskere og fagfolk
Hvis du vil blive klogere på, hvilke andre faldgrupper der er ved at bruge de alternative præventionsmetoder, kan du give videoen øverst i artiklen et kig.
Se også med, hvis du vil vide, hvordan fremtiden ser ud for prævention til mænd, og hvilke biologiske mekanismer en dansk forsker er i gang med at udnytte til at udvikle i en p-pille til mænd.
De informationer, vi bruger i videoen, kommer fra følgende forskere:
- Peter Samir Heskjær Al Humaidan, dr.med. og professor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
- Mikkel Mejlgaard Fode, klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet
- Anders Aagaard Rehfeld, gruppeleder, Afdeling for Vækst og Reproduktion, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet
\ Kilder
- Mikkel Mejlgaard Fodes profil (KU)
- Anders Aagaard Rehfelds profil (Rigshospitalet)
- Peter Samir Heskjær Al Humaidans profil (AU)
- Hyperthermia and human spermatogenesis: enhancement of the inhibitory effect obtained by ‘artificial cryptorchidism’ (1987), DOI: 10.1111/j.1365-2605.1987.tb00356.x
- The effect of a single sauna exposure on spermatozoa (1984), DOI: 10.3109/01485018409161141
- Advances in male contraception (2000), DOI: 10.1080/01485010050193931