En mærkværdig trend har spredt sig på det populære sociale medie TikTok.
Unge mænd poster videoer, hvor de dypper eller smører deres klunker ind i soja, fordi de har hørt, at der sidder smagsløg dernede.
»Jeg kan smage salt!« udbryder en fyr, som i nedenstående video laver forsøget i sin bil.
»Dyp dine nosser i noget, tak«
Det lyder helt sort, men historien om, at man kan smage med testiklerne, er ikke opstået ud af det blå.
Skrønen stammer fra den britiske tabloidavis Daily Mail, som i 2013 bragte en artikel om, at både testikler og anus har smagsløg.
»Forskere siger, at smagsreceptorer i testiklerne og i anus, til trods for at de befinder sig langt fra munden, kan spore den krydrede smag af umami – aminosyren i sojasovs,« står der i Daily Mails artikel, som er refereret af ScienceAlert.
En pige kaldet Regan faldt over Daily Mails artikel, gik på TikTok og krævede nogle svar:
»Hvis du har testikler, så dyp dine nosser i noget, tak. Det er for videnskabens skyld, og jeg har brug for at vide det,« sagde hun i sin video ifølge IFLScience.
Det fik så blandt andre fyren i bilen til at adlyde og udføre forsøget på sig selv:
Man kan kun smage med munden
Daily Mail har historien fra en videnskabelig artikel publiceret i tidsskriftet Molecular Human Reproduction. Pattedyr har smagsreceptorer mange forskellige steder i kroppen, blandt andet i fordøjelsessystem og i testiklerne, står der i artiklen.
Men det er en and, at man derfor får en smag af salt i munden, når man putter sojasovs på pungen, som den unge mand i videoen på Tik Tok påstår.
Receptorerne i testiklerne og i anus er ikke forbundet med evnen til at smage ting, siger Wender Bredie, der er professor på Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab.
»Det er rigtigt, at der sidder receptorer forskellige steder i kroppen, blandt andet i testiklerne og i anus, som er magen til dem, vi har i munden og næsen,« siger Wender Bredie til Videnskab.dk.
»Men det er kun smagsreceptorceller, som sidder i smagsløg i munden, der gør os i stand til at registrere forskellige smage i hjernen,« fortsætter han.
Misvisende at kalde dem smagsreceptorer
Mundhulen og næsen er direkte forbundet med det nervesystem, som sender signaler til områder i hjernen, der har at gøre med vores evne til at registrere forskellige smage og dufte.
Processen fungerer gennem vores smagsløg, som er celler – såkaldte receptorer – der sender signal til hjernen, når vi putter noget i munden.
De samme receptorer befinder sig alle mulige andre steder i kroppen, blandt andet i testiklerne, men der er de ikke forbundet til vores smagssans.
»Andre steder har receptorerne helt andre funktioner. Det er kun dem i munden og næsen, der har at gøre med vores smagsopfattelse,« siger Wender Bredie.
»Nogle steder i kroppen kan de være med til at holde kroppen i balance for eksempel ved at sende signal til hjernen om, at vi har for meget sukker i blodet. Men signalet bliver ikke registreret i den del af hjernen, hvor vi opfatter smag. Så det er faktisk misvisende at kalde dem smagsreceptorer,« fortsætter han.
\ Læs mere
Receptorer er nok involveret i sædproduktion
I testiklerne kan receptorerne være afgørende for mandens evne til at producere virksom sæd, konkluderer en gennemgang af den videnskabelige litteratur publiceret i tidsskriftet International Journal of Molecular Science.
\ Den nørdede forklaring
I musetestikler er der fundet receptorer kendt for at binde bitre stoffer. De har formentlig en regulerende funktion i sædproduktionen, når niveauet af potentielle giftstoffer er for høje.
En del af et receptorsystem for umami smag (L-glutamate) er også fundet i musetestikler. Når systemet fjernes i mus, stiger niveauet af celler, som nedsætter sædproduktion. Ingen af receptorerne er koblet til smagssansen, siger Wender Bredie.
De præcise mekanismer er ukendte. Men i museforsøg ser det ud til, at ‘smagsreceptorerne’ i testiklerne spiller en rolle for, om det lykkes for en enkelt celle ud af mange millioner, der sprøjtes ud i en sædafgang, at befrugte et æg, konkluderer forskerne.
Receptorerne sidder helt inde i testiklerne og i sædcellerne, så det er langt ude at påstå, at man smager salt i munden, når man putter sojasovs på pungen, siger Wender Bredie.
»Salt kan jo ikke trænge igennem pungen ind til testiklerne, hvor receptorerne befinder sig. Det kan ikke lade sig gøre,« siger han.
Trenden har også spredt sig til YouTube:
Hvorfor brænder chili i numsen?
Ok, så er den skrøne vist aflivet.
Men nu vi er i gang, har Videnskab.dk lige et sidste spørgsmål til smagsforskeren.
Nogle oplever, at det brænder bagi, når de går på toilettet, efter at de har spist chili. Kan det mon være de såkaldte smagsreceptorer i anus, der sender signal til hjernen?
»Nej, det har ikke noget med hinanden at gøre,« svarer Wender Bredie.
»Huden i anus og på læberne er meget følsomme overfor chili, men det skyldes ikke smagsreceptorer, men frie nerveender, som bliver aktiveret, eksempelvis når noget gør ondt eller ved temperaturforskelle,« forklarer han.
Det sensoriske nervesystem fører impulser, for eksempel når noget gør ondt eller brænder, fra kroppen til rygmarven og videre til hjernen, hvor impulserne registreres.
Chili indeholder det aktive stof kaldet capsaicin, som aktiverer frie nerveender og giver os en brændende fornemmelse i munden, når vi spiser det. Samme mekanisme kan træde i kraft, når chilien kommer ud i den anden ende.