To år inde i pandemien er de fleste af os kørt godt og grundigt trætte.
Antallet af COVID-19-tilfælde er højere end nogensinde, og indlæggelsestallene stiger hurtigt i mange lande. Med dette dystre bagtæppe længes vi efter at vende tilbage til en normal verden.
Vi vil gerne mødes med venner på en café eller invitere til middage og fest. Vi vil gerne have, at vores arbejdspladser blomstrer og trives som før pandemien.
Vi vil gerne have, at børnene vender tilbage til deres engang velkendte rutine med undervisning på skolen, venner og fritidsaktiviteter.
Vi vil gerne køre med offentlig transport, synge i kor, vende tilbage til fitnesscenteret eller danse på en natklub uden at være bange for at blive smittet med coronavirus.
Hvilke aktiviteter er sikre?
Men hvilke af disse aktiviteter er sikre? Og præcist hvor sikre er de? Det er spørgsmål, vi forsøger at besvare i vores seneste studie.
SARS-CoV-2-virussen, der forårsager COVID-19, bliver hovedsageligt spredt ved luftbåren transmission. Så nøglen til at afværge smitteoverførsel er at forstå de luftbårne partiklers adfærd, hvilket kræver viden fra fysikkens og kemiens verden.
Luft er væske, der består af usynlige, hurtigt og tilfældigt bevægende molekyler, så luftbårne partikler spredes indendørs over tid, som i et rum eller på en bus.
En smittet person kan udånde partikler, der indeholder virussen, og jo tættere du er på dem, desto større er sandsynligheden for, at du indånder nogle virusholdige partikler.
Men jo længere tid I begge bruger i rummet, jo mere spredt vil virussen blive.
\ Læs mere
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Smittede udånder virale partikler
Når vi er udendørs, er der næsten uendelig meget plads, så virussen hober sig ikke op ikke på samme måde, men en person kan stadig overføre virussen, hvis vi står tæt på dem.
Virale partikler kan blive udsendt, hver gang en smittet person trækker vejret, men især ved:
- Dyb vejrtrækning – for eksempel i forbindelse med motion eller træning
- Vokalisering – som at tale eller synge
Et velsiddende mundbind kan reducere transmission, fordi det blokerer for virussen, men en smittet person, der sidder stille i et hjørne uden mundbind, er langt mindre tilbøjelig til at smitte end en smittet, der kommer tæt på og starter et ophedet skænderi.
Alle varianter er lige luftbårne
Alle varianter af SARS-CoV-2 er lige luftbårne, men risikoen for at få COVID-19 afhænger af variantens overførbarhed, altså smitsomhed (Delta var mere smitsom end tidligere varianter, men Omikron er endnu mere smitsom), og af hvor mange mennesker, der er inficeret (sygdommens udbredelse).
I skrivende stund er mere end 97 procent af COVID-19-tilfældene i Storbritannien Omikron, og én person ud af 15 er i øjeblikket inficeret (prævalens 6,7 procent).
Selvom Omikron ser ud til at være mere overførbar, lader det også til, at varianten forårsager mindre alvorlig sygdom, især hos vaccinerede personer.
Risiko for at blive smittet
I vores studie har vi kvantificeret, hvordan de forskellige effekter på transmission ændrer risikoen for at blive syg. De undersøgte effekter er som følger:
- Virale faktorer (overførbarhed/prævalens)
- Menneskelige faktorer (mundbind eller ej, aktivitet eller stilsiddende, vokalisering/stille)
- Luftkvalitetsfaktorer (indendørs/udendørs, stort rum/lille rum, mange tilstede/få tilstede, ventileret/uventileret).
Vi studerede omhyggeligt empiriske data på, hvor mange mennesker, der blev smittet ved superspreader-hændelser, hvor nøgleparametre som rumstørrelse, antallet af personer til stede og ventilationsniveau var veldokumenterede samt ved at repræsentere, hvordan transmission sker ved hjælp af en matematisk model.
Det nye diagram fra vores studie, som du kan se nedenfor, giver en procentvis sandsynlighed for at blive smittet i forskellige situationer.

Gode råd på vejen
En sikker måde at blive smittet med COVID-19 på er at gøre en kombination af ting, der tvinger dig ind i de mørke røde celler i tabellen. For eksempel:
- Mange mennesker samlet i et lukket rum med dårlig luftkvalitet, som et underventileret fitnesscenter, en natklub eller skoleklasse
- Gør noget anstrengende eller højrøstet som at træne, synge eller råbe
- Lad være med at bruge mundbind. Bliv i rummet i lang tid
For at undgå at blive smittet med COVID-19, skal du holde dig til de grønne eller ravgule felter i tabellen. For eksempel:
- Hvis du skal mødes med andre, skal du gøre det udendørs eller i et rum, der er godt ventileret, eller mødes i et rum, hvor ventilationen og luftkvaliteten er god
- Hold antallet af personer på et minimum
- Brug mindst muligt tid sammen
- Lad være med at råbe, synge eller dyrke hård motion
- Brug velsiddende mundbind af høj kvalitet fra du træder ind i bygningen, til du forlader den
Mens diagrammet giver et estimat for hver situation, vil den faktiske risiko afhænge af de specifikke parametre, som præcis hvor mange mennesker, der er i et rum, samt hvor stort rummet er.
Hvis du har lyst til at indsætte dine egne data for en bestemt situation og aktivitet, kan du prøve vores COVID-19 Aerosol Transmission Estimator.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Læs mere
\ Læs mere
\ Kilder
- Trish Greenhalghs profil (University of Oxford)
- Jose-Luis Jimenez’ profil (University of Colorado Boulder)
- Shelly Millers profil (University of Colorado Boulder)
- Zhe Pengs profil (ResearchGate)
- “Practical Indicators for Risk of Airborne Transmission in Shared Indoor Environments and Their Application to COVID-19 Outbreaks”, Environmental Science & Technology (2022). DOI: 10.1021/acs.est.1c06531
- “Breathing, speaking, coughing or sneezing: What drives transmission of SARS-CoV-2?”, Journal of Internal Medicine (2021). DOI: 10.1111/joim.13326