Forskerzonens vision samt redaktionelle retningslinjer

Forskerzonen er forskernes helt eget sted og er tænkt som et sted for populær formidling af viden og videnskab fra forskere i Danmark. (Illustration: Mette Friis-Mikkelsen)

Forskerzonen er forskernes helt eget sted. Her kan de formidle deres viden til resten af samfundet og komme direkte i kontakt med erhvervsliv, politikere, skoler og borgere.

Det er tænkt som et sted for populær formidling af viden og videnskab fra forskere i Danmark.

Visionen er kort sagt at få forskernes viden om stort og småt ud til et bredt publikum.

Det giver både et udbytte for forskerne, som får delt deres viden og trænet deres evner inden for populærformidling, og alle os andre, som får fri adgang til velformidlet viden fra et utal af videnskaber.

Når forskere optræder i de øvrige medier, er det ofte langt væk fra deres egentlige ekspertise. Samtidig er det ofte journalisten, der vælger vinkel og dagsorden og så finder forskere, der kan levere de nødvendige citater.

På Forskerzonen er det anderledes. Her kan forskeren i højere grad selv sætte dagsordenen, vælge vinklen samt få den nødvendige plads til at forklare mellemregningerne. Det er vores erfaring, at mange forskere er bange for at blive misforstået, når de optræder i medierne.

Det er vores håb, at Forskerzonen kan udgøre et trygt alternativ til de hurtigere medier, hvor forskerne kan bidrage med deres viden på egne præmisser uden frygt for at miste deres akademiske integritet.

Forskerzonen har en særlig opgave i forhold til at bringe andre stemmer og ny viden ind i den offentlige debat. Mens forskere fra samfundsvidenskaberne jævnligt optræder i de øvrige medier, er det så som så med naturvidenskabelige og tekniske forskere.

De forskere har en enorm viden om emner med stor relevans for dagens Danmark og for, hvordan vi løser konkrete problemer og indretter fremtidens samfund. Den viden er meget lidt synlig i dagens Mediedanmark og bliver ofte ikke inddraget i de offentlige debatter, som i sidste ende udmøntes i konkret politik. Det skal Forskerzonen lave om på.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden

Videnskab.dk modtager økonomisk støtte til Forskerzonen fra Lundbeckfonden, der er en af Danmarks største erhvervsdrivende fonde med årlige uddelinger til biomedicinsk forskning på over 500 mio. kr. 

Lundbeckfonden og Videnskab.dk deler en ambition om at udbrede forskningsbaseret viden til alle og understøtte forskernes bestræbelser på at formidle bredt og populært. Støtten fra fonden gør det muligt at udgive Forskerzonen. 

Videnskab.dk’s redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. 

Redaktionelle retningslinjer og processer

Redaktionen på Forskerzonen er ikke sat i verden for med hård hånd at styre indholdet af Forskerzonen. Tværtimod.

Da det er forskernes eget sted, er det også i høj grad dem, der bestemmer indholdet. Vores opgave er at agere 'fødselshjælpere' for forskerens indlæg, så vi sikrer, at det bliver både forståeligt og interessant for folk uden for det enkelte fagfelt.

Det gør vi blandt andet ved at stille en række spørgsmål, når vi læser en forskers tekst. Spørgsmål som: Er det her ord eller begreb forståeligt for folk uden for feltet? Har vi brug for mere kontekst for at forstå, hvorfor det her er vigtigt?

Hænger teksten sammen fra start til slut med en naturlig rød tråd? Hvor er belægget for den her påstand? Hvad er den centrale historie, og hvad mangler vi, før den kommer klart frem?

Alt det skal sikre, at læserne af Forskerzonen får den bedst mulige tekst, hvor fagtermer er forklaret, og fakta er eftertjekket. Samtidig hjælper vi naturligvis med sprog, overskrifter og kommatering.

Alle justeringer godkendes af forskeren, før vi publicerer.

Vil du gerne bidrage til Forskerzonen, skal du være hjerteligt velkommen. De formelle adgangskrav er, at du er ansat som forsker (ph.d.-studerende og opefter) eller har forskning som ét af dine primære arbejdsområder.

Har du en idé?

Hvis du har en idé til en artikel, så skriv gerne til os, før du sætter dig til tasterne. Det gør, vi allerede dér kan give feedback på struktur, vinkel og fokus samt en række formidlingstips.

Vi er ikke rigide med genrer, men vi har en række indholdstyper, vi mener, der virker godt:

 • Magasinartikel
  Her skriver forskeren om sin forskning og sit felt
 • Kommentar
  Her blander forskeren sig direkte i en aktuel samfundsdebat, f.eks. ved at korrigere forkerte tal, aflive en myte eller lignende
 • Forskningsdebat
  Her diskuterer forskeren forskningens vilkår
 • Bøger
  Forskeren omtaler eller anmelder en ny videnskabelig bog. Eller skriver en artikel på baggrund af sin egen nye bog.

Video

 • Forskerens favorit: Har du en genstand eller et forskningsobjekt, du gerne vil vise frem? Så tag kontakt, og så ser vi, om vores videomand kan finde tid.
 • 5 ting, du skal vide om vulkaner/jordskælv/Luther osv. Har du et emne, det giver mening at formidle på denne vis? Så tag kontakt og så ser vi, om vores videomand kan finde tid.
 • Har du holdt et kort TED Talk-lignende foredrag? Måske det også ville kunne gøre sig som foredrag på Forskerzonen.

Podcast

 • Har du lyst til at formidle dit felt i en længere podcast? Så kom med din idé, og så ser vi, om vi kan få det til at ske. Hør et eksempel her.

Om deling af Forskerzonens indhold i andre medier

Som skribent for Forskerzonen har du selv ophavsret til dine egne artikler. Det betyder, at du frit kan bringe artiklerne i andre medier, når blot det angives, at artiklen først har været publiceret på Forskerzonen på Videnskab.dk.

Vores vision er, at få så meget vigtig viden om forskning ud til så stort et publikum som muligt, og derfor arbejder vi målrettet på at få vores artikler bragt i andre medier og få jer forskere brugt som kilder i andre medier.

På den måde får du som forsker mulighed for at komme bredere ud med den indsats, som du allerede har lagt i at skrive en artikel til os.

Når du bidrager til Forskerzonen giver du derfor samtykke til, at dine artikler stilles til rådighed for andre medier. ScienceNordic, vores internationale søstersite, P1, Kristeligt Dagblad, Uniavisen og diverse institutters hjemmesider er eksempler på nogle af Forskerzonens faste mediepartnere.

Nogle medier vil gerne tilpasse artiklerne og eksempelvis bringe en kortere version, der passer til deres egne formater. Hvis nogen ønsker din artikel tilpasset til deres medie, skal de altid indhente godkendelse hos dig først.

Det er vigtigt for os på Forskerzonen at dokumentere udbredelsen af vores indhold. Derfor må du meget gerne fortælle os, hvis du medvirker i andre medier på baggrund af din artikel hos os. Tilsvarende giver vi også dig besked, når vi bliver opmærksomme på, at dit stof bringes i andre medier. 

NOTE: I forbindelse med lanceringen af det nye Forskerzonen har vi ændret vores navn en smule: ForskerZonen er nu Forskerzonen. Derfor vil der være forskel i stavemåden på ældre og nyere artikler. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk