Hjernerystelser og hovedskader kan øge risikoen for selvmord

Annonce:

Et nyt, dansk studie har påvist, at folk med hovedskader har større risiko for at begå selvmord, skriver Politiken.

Forskningen kommer fra Psykiatrisk Center København og er netop blevet offentliggjort i det velansete videnskabelige tidsskrift Journal of the American Medical Association.

Forskerne har undersøgt mere end 7 millioner danskere fra 1980 til og med 2014, hvoraf en halv million af dem i løbet af perioden havde været i kontakt med hospitalet i forbindelse med en hovedskade.

Overordnet viste studiet, at de personer, der havde været på hospitalet med en hovedskade, næsten dobbelt så ofte begår selvmord i forhold til personer uden hovedskader.

»Det overraskende er, at sammenhængen mellem hovedskader og selvmord er så entydig, selv når vi har taget højde for andre vigtige faktorer, der kan påvirke resultatet,« siger læge, forskningsleder og seniorforsker ved Rigshospitalet Michael Eriksen Benros ifølge Politiken.

Studiet viser også, at risikoen for selvmord er afhængig af hovedskadens alvor.

  • Ved svære hovedtraumer, hvor læger kan påvise egentlig hjerneskade efter skanning, er risiko for selvmord størst og forøget 2,38 gange. Dvs., at for hver gang, en enkelt dansker uden hovedskade begår selvmord, begår 2,38 med svære hovedskader selvmord
  • Ved kraniebrud er risikoen fordoblet – det vil sige, at den er forøget 2 gange.
  • Selv ved milde hjernerystelser ses en øget risiko på 81 procent.

Studiet viser yderligere, at risikoen for selvmord er forøget hele livet, men er størst og forøget med mere end tre gange i de første seks måneder efter en hovedskade.

Annonce:

Hjernerystelsesforeningens formand, Ronni Bødker, er ikke overrasket over studiet, fortæller han til Politiken:

»Vi oplever, at folk får ændret hele deres liv efter en hjernerystelse. Du risikerer at miste dit job og kontakten til venner, familie og kolleger. Kort sagt forsvinder det liv, du kendte. Det kan føre til depression, der i værste fald kan føre videre til, at personen begår selvmord,« siger han.

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts