Forskere: »Helt sort« at påstå, at kosttilskud kan forebygge COVID-19
En læge siger, at man kan beskytte sig mod COVID-19 ved at tage tilskud af vitaminer og mineraler. Men det er noget sludder, siger flere forskere.
vitaminer mineraler d-vitamin selen c-vitamin covid-19 corona coronavirus

Det er farligt at bilde folk ind, at vitaminpiller og andre kosttilskud forebygger COVID-19, siger forskere. (Foto: Shutterstock)

Det er farligt at bilde folk ind, at vitaminpiller og andre kosttilskud forebygger COVID-19, siger forskere. (Foto: Shutterstock)

Glem alt om mundbind og bekæmp i stedet COVID-19 med D-vitamin, C-vitamin, selen, Rød Solhat og zink. Sådan lyder anbefalingen fra læge Claus Hancke, blandt andet i et videointerview bragt på det digitale medie Free Observer.

I interviewet påstår Claus Hancke, at der er videnskabelig dokumentation for, at man kan forebygge smitte og akut luftvejsinfektion forårsaget af COVID-19 ved at booste sit immunforsvar med kosttilskud.

»Der er høj signifikant statistisk sikkerhed på effekten,« siger han og tilføjer:

»Det er solid videnskab, der er på det her. Men man negligerer det.« 

Sikke noget sludder

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan beskytte sig mod COVID-19 med kosttilskud. Og det er det desværre også, siger førende forskere samstemmende til Videnskab.dk:

»Sikke noget sludder,« udbryder Susanne Gjedsted Bügel, der er professor i forebyggende og klinisk ernæring ved Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring, da hun hører om Claus Hanckes anbefaling.

Anbefalingen er uansvarlig

Påstanden om, at man bliver modstandsdygtig overfor en virusinfektion som COVID-19, hvis man tager kosttilskud, er direkte uansvarlig, vurderer professoren, som forsker i kroppens optag af vitaminer og mineraler.

»Claus Hancke er læge og burde vise ansvarlighed over for folks helbred. Det gør han ikke, når han siger, at man bare skal tage kosttilskud, og så undgår man corona,« siger hun og tilføjer frustreret: 

»Hvorfor er der så mange uansvarlige eksperter, som fylder folk med nonsens?«

Immunforsvaret er en toptunet maskine

Samme melding kommer fra Henrik Ullum, der er klinisk professor i immunologi ved Københavns Universitet og Rigshospitalet.

»Det er helt sort, det Claus Hancke siger. At der skulle være magiske, enkelte ting som vitamintilskud, der kan booste et immunforsvar, er aldrig vist videnskabeligt,« siger Henrik Ullum.

»Immunforsvaret er en toptunet maskine, som er udviklet over mange tusinde års evolution. At tro, at man med et enkelt mirakelmiddel som vitamintilskud kan optimere det, så man er beskyttet mod virus, er naivt,« fortsætter han. 

Fup eller fidus? Videoen her giver dig gode råd til, hvordan du undgår at blive vildledt, når du læser og hører påstande om sundhedsvidenskab. (Video: Kristian Højgaard) 

Alternativt lægeselskab

Men kan man overhovedet stole på, at de to professorer er opdateret på den seneste nye viden om vitaminer og virusinfektioner? 

Eller kan det tænkes, at de ikke kender den videnskabelige litteratur lige så godt som læge Claus Hancke? 

Claus Hancke er godt nok ikke selv forsker, men han er formand for Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin med cirka 80 medlemmer blandt andre læger og tandlæger, som behandler deres patienter ud fra et princip om, at: 

»Kroppen (skal) tilføres kropskendte stoffer, blandt andet vitaminer og mineraler, der sætter den i stand til selv at helbrede begyndende ubalancer og dermed undgå sygdom.«

Selskabet for orthomolekylær medicin repræsenterer ifølge hjemmesiden en række alternative behandlingsmetoder, for eksempel: 

  • Afgiftning
  • Kvantemedicin
  • Homøopati
  • Ayurveda
  • Akupunktur 
  • Kinesiologi

Fælles for metoderne er, at der ikke er dokumentation for, at de virker - derfor er de ikke anerkendte i den etablerede lægevidenskab.  

»Jeg har ikke hørt om det før«

Henrik Ullum er formand for Danske Lægevidenskabelige Selskaber - en paraplyorganisation for 120 forskellige medicinske selskaber, der repræsenterer en lang række lægefaglige discipliner. 

Selskab for Orthomolekylær Medicin er ikke en af dem.

»Jeg må sige, at jeg har ikke hørt om det her selskab før,« siger Henrik Ullum. 

Studie viser effekt af D-vitamin

Under videoen på Free Observer linkes til fire forskellige artikler, som angiveligt ‘beviser’ Claus Hanckes budskab om, at man kan forebygge COVID-19 med vitamintilskud. 

En af de fire henvisninger er til et solidt videnskabeligt studie:  

Studiet, som i 2017 blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift BMJ, er et systematisk review - altså en gennemgang af den samlede forskningslitteratur. 

Reviewet inkluderer 25 studier, som undersøger, om D-vitamin har en effekt på risikoen for at få akut luftvejsinfektion - en tilstand, som rammer de mest syge COVID-19 patienter.  

Konklusionen er, at folk, som får nok D-vitamin, har lavere risiko for at få akut luftvejsinfektion, end folk der mangler D-vitamin. 

Har Claus Hancke fundet en sandhed i den videnskabelige litteratur, som endnu ikke er blevet spottet af de etablerede forskere? 

Ingen evidens for vitamintilskud

For at afklare det kontakter Videnskab.dk Christian Gluud, som er overlæge og forskningsleder på Copenhagen Trial Unit, Center for Klinisk Interventionsforskning, på Rigshospitalet. 

Christian Gluud er specialiseret i at overvåge den lægevidenskabelige litteratur og vurdere, hvad der er evidens for, og hvad der endnu ikke er testet ordentligt. 

»Vi overvåger konstant litteraturen for at holde øje med, hvad der sker på vitamin-området generelt. Derudover ser vi på samtlige forsøg med behandlinger mod COVID-19. Som situationen er nu, er der ingenting, der tyder på, at tilskud af D-vitamin skulle kunne gøre en forskel,« siger Christian Gluud, der er leder af Clinical Trial Unit på Rigshospitalet. 

»Men der har været indrapporteringer om bivirkninger hos patienter med COVID-19, som har taget store doser vitamin C,« tilføjer han. 

Danske vitaminstudier

Christian Gluud har selv forsket i vitaminer - blandt andet har han lavet et studie, der viser, at folk, der tager kosttilskud, som indeholder vitamin A, E og betacarotene, har højere risiko for pludseligt at dø, end folk der ikke tager den slags piller. Det har Videnskab.dk skrevet om i artiklen 'Vitaminpiller kan slå dig ihjel'

Og for år tilbage var han involveret i et studie, der viste, at folk, som tager et tilskud af D-vitamin, har en lidt lavere risiko for pludseligt at dø, end folk som ikke tager tilskud. 

»Men det er flere år siden, og der er siden publiceret adskillige forsøg, som ikke har kunnet finde en effekt af vitamin-D,« siger Christian Gluud.

Videnskab.dk skrev om studiet i artiklen 'D-vitamin forlænger livet'

D-vitamin er undersøgt i årtier

Ud fra det studie, Claus Hancke henviser til, som finder en mulig sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og øget risiko for akut luftvejsinfektion, kan man ikke konkludere, at vitamintilskud forebygger COVID-19, vurderer Christian Gluud.

I det hele taget er der trods mange års forskning ikke evidens for, at vitamintilskud forebygger sygdomme:

»Igennem de seneste 20 år har man forsket i, om D-vitamin har en forebyggende effekt på en lang række sygdomme. Der er lavet virkelig imponerende studier,« siger Christian Gluud.

Samlet har de mange forsøg lavet verden over ikke givet overbevisende evidens for en forebyggende effekt af vitamintilskud, konkluderer overlægen.

»Man kan ikke sidde det overhørig«

Videnskab.dk har kontaktet Claus Hancke og bedt ham uddybe, hvilken forskning der giver evidens for, at man kan forebygge COVID-19 med kosttilskud, som han siger i videointerviewet på Free Observer. 

Han nævner førnævnte artikel i BMJ.

»Den viser, at D-vitamin i den grad kan øge overlevelsen og reducere symptomerne på SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom),« siger Claus Hancke blandt andet. 

»Der er meget litteratur, både gammel og ny, som man ikke skal sidde overhørig. Specielt ikke, når der er tale om fuldstændig uskadelige midler,« mener han. 

Grundig gennemtrawling af forskningen finder kun et hit

Efter at Videnskab.dk talte med Christian Gluud, satte han for en sikkerheds skyld et par af sine medarbejder til at gennemtrawle forskningslitteraturen for forsøg, der tester vitamintilskud mod COVID-19. 

Hans to medarbjedere - Sophie Juul og Janus C. Jakobsen - fandt et lille pilotforsøg fra Kina, som endnu ikke er blevet kvalitetsbedømt (peer reviewed) og publiceret. Forskerne bag forsøget hævder, at høje doser C-vitamin kan have en lille gavnlig behandlingseffekt på patienter med svær COVID-19.

Men forsøget er så lille, og der er forskellige problemer med det, som medfører, at man ikke kan regne med resultaterne. Effekten af vitamin C skal testes i større forsøg med uafhængige forskningsledere og langt flere forsøgsdeltagere, før man kan sige noget solidt. 

»Der bør ikke anbefales noget på baggrund af sådanne preliminære resultater, som oftest viser sig ikke at kunne holde,« siger Christian Gluud.

Et enkelt forsøg kan i det hele taget aldrig stå alene som evidens - læs mere om det i Videnskab.dk's manifest, som giver gode tips til, hvordan man gennemskuer, om den forskning, man læser eller hører om er solid.

Kosttilskud er ikke uskadelige

Forskerne, som Videnskab.dk har talt med, har en anden opfattelse, og de advarer mod Claus Hanckes udsagn om, at det er uskadeligt at tage vitaminpiller, mineraltilskud og naturprodukter. 

»Det er farligt at begynde at anbefale den slags som forebyggelse eller behandling. Hvis der var lavet studier, som har vist, at det virker og styrker immunforsvaret, er det en anden sag - det er der bare ikke,« siger Henrik Ullum.

»Hvis man overdoserer, er der potentielt risiko for at gøre skade,« fortsætter han.

Det kan være svært at skille skidt fra kanel, når man støder på budskaber som Claus Hanckes på internettet eller i medierne. Videnskab.dk's har udgivet et manifest med fem gode råd til, hvad du skal være opmærksom på. 

Vitaminmangel er ikke godt

Kun hvis man er i decideret underskud af vitaminer eller mineraler, fordi man spiser for lidt eller for ensformigt, kan kosttilskud være gavnlige, men selv da er der ingen evidens for, at de direkte booster immunforsvaret.

»I Danmark er der masser af mennesker, der har D-vitaminmangel om vinteren, hvor vi ikke får så meget sollys. Det er muligt, at de vil have godt af at tage et tilskud af D-vitamin,« siger Susanne Gjedsted Bügel. 

»Men man skal ikke bilde folk ind, at de kan tage vitamintilskud og undgå en virusinfektion, for sådan er det ikke.« 

En sund livsstil er tilstrækkelig

Udover D-vitamin-mangel om vinteren får langt de fleste danskere opfyldt deres behov for vitaminer og mineraler gennem kosten, siger Susanne Gjedsted Bügel. 

»Man får ikke immunsystemet til at fungere bedre ved at tage flere vitaminer og mineraler. Men man kan få det til at fungere dårligere, hvis man overdriver og overdoserer. Det er som en stikkontakt: Man får ikke mere lys af at tænde to gange. Man slukker lyset i stedet for,« siger Susanne Gjedsted Bügel.

De almindelige råd om at spise sundt og varieret, dyrke motion og droppe tobakken gælder fortsat, også hvis man vil styrke sit system, så det er mere modstandsdygtig overfor COVID-19, siger hun og henviser til et studie, der netop er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Nutrition. 

Studiet indikerer, at en sund livsstil - ikke kosttilskud - kan reducere risikoen for at få blodpropper i forbindelse med COVID-19-sygdom.   

For nyligt udsendte Verdenssundhedsorganisationen WHO en meddelelse om, at der ikke er dokumentation for, at vitamintilskud virker mod COVID-19:

 

 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk