D-vitamin forlænger livet
En type af D-vitamin kaldet D3 får ældre kvinder til at leve længere. Det viser en dansk gennemgang af al videnskabelig litteratur på området.

Vitaminet D3 får ældre kvinder til at leve lidt længere. Forskerne kan ikke udelukke, at D-vitaminet har samme effekt på yngre mennesker. (Foto: Colourbox).

Vitaminet D3 får ældre kvinder til at leve lidt længere. Forskerne kan ikke udelukke, at D-vitaminet har samme effekt på yngre mennesker. (Foto: Colourbox).

Ældre kvinder, der dagligt indtager en portion D3-vitamin, lever længere, end dem der ikke gør.

Det viser et nyt dansk såkaldt ’metastudie’, der er en systematisk gennemgang af hele den videnskabelige litteratur. Forskerne har gennemgået alle forsøg, hvor man har givet D-vitamin til raske mennesker - såkaldt randomiserede kliniske forsøg - og har sammenlignet effekten med en placebopille eller ingen behandling.

»Vi finder en lille, men signifikant effekt på dødeligheden blandt ældre kvinder. Vi kan konstatere, at kvinder, der har passeret klimakteriet, og som får et dagligt D-vitamin-tilskud, lever lidt længere, end kvinder der ikke får D-vitamin,« fortæller overlæge Christian Gluud, der er leder af forskningscentret Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet. Metastudiets resultater blev for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Cochrane Reviews'.

Endnu uvist om D-vitamin også forlænger unges liv

Sammen med sine kolleger har han gennemtrawlet videnskabelige databaser, hvor de har identificeret 37 store videnskabelige forsøg med ialt 75.000 forsøgsdeltagere, hvoraf størstedelen er ældre kvinder over 60.

Forskerne ved endnu ikke, om D-vitamin også har en livsforlængende effekt på mænd og yngre mennesker. De har en idé om, at især unge mennesker, der ikke får nok sol eller tilstrækkelig D-vitamin via kosten, kunne have glæde af et dagligt tilskud D-vitamin, men det kræver ny forskning at få det endeligt afklaret.

Kun én af fire slags D-vitamin virker

Fakta

Man bruger normalt betegnelsen vitamin om organiske stoffer, der skal tilføres kroppen udefra, fordi vi ikke selv kan danne dem. Da man godt kan danne D-vitamin i huden, ville det i virkeligheden være mere korrekt at kalde det et provitamin end et vitamin. Et provitamin er et forstadie til et vitamin.

Det nye metastudie afslører, at det ikke er ligegyldigt, hvilken form for D-vitamin de ældre mennesker indtager.

I alt findes  fire slags D-vitamin: alfacalcidiol, calcitriol, D2 og D3, og Christian Gluud og hans kolleger var interesseret i at finde ud af, om samtlige former havde livsforlængende effekt, eller om den kun var bundet op på nogle af dem.

»Vi fandt kun en livsforlængende effekt for vitamin D3. De forsøgspersoner, der indtog dette D-vitamin over en 2-årig periode, havde i gennemsnit en dødelighed, der var seks procent lavere, end dem der ikke fik et tilskud,« siger Christian Gluud.

De piller, man kan købe på apoteket og i supermarkederne, indeholder netop D3-vitaminet.

Klar effekt efter solidt tjek 

Forskernes konklusion styrker teorien om, at D-vitamin er godt for kroppen, men det er første gang at man kan dokumentere, at det ligefrem kan forlænge levetiden.

Christian Gluud og hans kolleger påpeger, at de har brugt de stærkeste statistiske værktøjer til at nå frem til deres resultater.

Fakta

Vitamin D3 eller cholecalciferol dannes i menneskekroppen. Det opstår under huden, når 7-dehydrocholesterol reagerer med ultraviolet lys. Denne stråling findes i sollys, når solen står så højt over horisonten, at UVB kan trænge igennem atmosfæren. I visse dele af verden, specielt mod nord, er den samlede, naturlige D-vitamintilførsel i reglen ikke tilstrækkelig hen på vinteren. For at modvirke dette tilsætter man i nogle lande visse typer fødevarer.

»Vi udsatte denne litteratur for den mest restriktive statistiske analyse, man kan forestille sig, men finder alligevel en klar effekt,« siger overlæge, ph.d. Jørn Wetterslev, der er forskningsleder på Copenhagen Trial Unit.

D-vitamin hjælper også på meget andet

Det nye studie peger altså på en virkning, men siger ikke noget om, hvad den biologiske mekanisme er. Forskerne har dog nogle kvalificerede bud.

»Der er en høj risiko for hoftebrud, når man er en ældre kvinde, fordi der opstår knogleskørhed, og hoftebrud er én af de faktorer, der bidrager til dødeligheden. D-vitamin-tilskud styrker knoglestrukturen. Flere forsøg har vist, at D-vitamin giver færre knoglebrud hos ældre, og at bruddene bliver mindre alvorlige,« siger Jørn Wetterslev.

D-vitamin har dog også mange andre effekter på kroppen, der sandsynligvis kan påvirke dødeligheden. Flere studier viser f.eks., at D-vitamin styrker hjertekredsløbet og forebygger hjertekarsygdomme, samt at vitaminet forebygger cancer.

D-vitamin styrker immunforsvaret

I det hele taget ser vitaminet ud til at spille en central rolle i kroppens immunforsvar, så det er toptunet til at kunne bekæmpe sygdomme.

Vi kan ikke pege på den dosis, der er den mest hensigtsmæssige. Spørgsmålet er vigtigt, fordi man ved at spise for meget D-vitamin får en øget risiko for bl.a. nyresten. Det er noget af den forskning, der skal komme fremover

Jørn Wetterslev.

»Uanset hvad årsagen er, så viser vores studie, at et tilskud D-vitamin forlænger ældre kvinders liv, og jeg vil derfor anbefale ældre kvinder at tage en snak med deres læg,e om de skal tage et vitamin D3- tilskud,« slutter Christian Gluud.

Videnskab.dk har forelagt resultaterne for professor og overlæge dr. med. Arne Astrup, professor på Københavns Universitet, der selv forsker i D-vitaminets sundhedfremmende effekter. Han mener, at studiet er interessant.

»Analysen finder, at kosttilskud med vitamin D nedsætter dødeligheden hos ældre, primært institutionsanbragte kvinder. Effekten er ikke voldsom, men selv 10 procent er vigtig. Ældre er jo netop en gruppe, som vi ved lider at vitamin D-mangel, så det understreger vigtigheden af, at alle ældre får vitamin D, eventuelt i form af en vitaminpille med op til 800 IU dosis vitamin D,« siger Arne Astrup.

Læs også: D-vitamin-studier om mænd bliver tilbageholdt

Forskerne fandt studierne i videnskabelige databaser

Christian Gluud og hans kolleger opstøvede alle gennemførte studier om D-vitamins effekter ved et gennemgå en lang række internationale databaer, såsom de internationale Cochrane Library, PubMed, samt det europæiske EMBASE, den sydameriaknske database LAILACS samt Science Citation Index Expanded. Endelig har forskerne søgt i Confrence Proceeding Citations Index. Alle D-vitamin-forsøg frem til januar 2011 er medtaget.

I alt 37 forskningsprojekter indgår i forskernes metastudie. Syv af disse studier er fra 1990’erne mens de resterende forsøg er fra 2000 og opefter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk