Overalt i medier, på blogs og hjemmesider kan du læse om 'ny forskning', 'banebrydende undersøgelser' og 'videnskabelige landvindinger'.
Den ene dag kan du læse, at kræftens gåde er løst – den næste dag vil vi aldrig finde en kur mod kræftsygdomme.
Hvad er op og ned – og hvem skal man stole på?

Manifestet er skrevet af journalisterne på Videnskab.dk og sammenfatter vores 10 års erfaring med videnskabsjournalistik. Hent PDF-version. (Foto: Videnskab.dk)
Stil dig selv disse 5 spørgsmål
Videnskab.dk har 10 års erfaring i at navigere i junglen af forskningsresultater, og den erfaring vil vi dele med dig.
For at gøre det overskueligt har vi kogt det hele ned til 5 spørgsmål, som du kan stille dig selv, når du læser om forskning.
Med de fem spørgsmål i ærmet kan du bedre spotte, om det medie, du har fået din nyhed fra, har gjort sit arbejde ordentligt, og om en historie om ny forskning har vægt eller skal tages med et gran salt.
Vi har skrevet uddybende om spørgsmålene i fem artikler, som vi kalder Videnskab.dk's manifest.
Tryk på de røde plusser i grafikken herunder for at finde links til de enkelte artikler.
Se kritisk på videnskaben, og du vil elske den
Vi gør det ikke for at få dig til at stole mindre på videnskaben – tværtimod. Vi er fuldstændig vilde med forskning, for det er den mest troværdige kilde til viden, vi har.
Men forskningsresultater er ikke den evige sandhed. De er blot den bedste viden, vi har lige nu. De er altid behæftet med usikkerheder, forskere er ofte uenige, og ikke al evidens er lige stærk eller lige god.
Kan du gennemskue det, er du klædt på til rent faktisk at blive klogere af de mange historier om, hvad 'ny forskning' nu viser. Og du vil værdsætte al den vigtige viden, forskerne skaber.
Værsgo' at læse!