Videnskab.dk udgiver manifest
Vores budskab er, at du bør stille dig selv 5 bestemte spørgsmål, når du læser om forskning.

Fup eller fidus? Videoen her giver dig gode råd til, hvordan du undgår at blive vildledt, når du læser nyheder om forskning. (Video: Kristian Højgaard) 

Fup eller fidus? Videoen her giver dig gode råd til, hvordan du undgår at blive vildledt, når du læser nyheder om forskning. (Video: Kristian Højgaard) 

Overalt i medier, på blogs og hjemmesider kan du læse om 'ny forskning', 'banebrydende undersøgelser' og 'videnskabelige landvindinger'. 

Den ene dag kan du læse, at kræftens gåde er løst – den næste dag vil vi aldrig finde en kur mod kræftsygdomme.

Hvad er op og ned – og hvem skal man stole på?

Videnskab.dk manifest 5 spørgsmål forskning videnskab formidling

Manifestet er skrevet af journalisterne på Videnskab.dk og sammenfatter vores 10 års erfaring med videnskabsjournalistik. Hent PDF-version. (Foto: Videnskab.dk)

Stil dig selv disse 5 spørgsmål

Videnskab.dk har 10 års erfaring i at navigere i junglen af forskningsresultater, og den erfaring vil vi dele med dig.

For at gøre det overskueligt har vi kogt det hele ned til 5 spørgsmål, som du kan stille dig selv, når du læser om forskning.

Med de fem spørgsmål i ærmet kan du bedre spotte, om det medie, du har fået din nyhed fra, har gjort sit arbejde ordentligt, og om en historie om ny forskning har vægt eller skal tages med et gran salt.

Vi har skrevet uddybende om spørgsmålene i fem artikler, som vi kalder Videnskab.dk's manifest.

Tryk på de røde plusser i grafikken herunder for at finde links til de enkelte artikler.

 

Se kritisk på videnskaben, og du vil elske den

Vi gør det ikke for at få dig til at stole mindre på videnskaben – tværtimod. Vi er fuldstændig vilde med forskning, for det er den mest troværdige kilde til viden, vi har.

Men forskningsresultater er ikke den evige sandhed. De er blot den bedste viden, vi har lige nu. De er altid behæftet med usikkerheder, forskere er ofte uenige, og ikke al evidens er lige stærk eller lige god.

Kan du gennemskue det, er du klædt på til rent faktisk at blive klogere af de mange historier om, hvad 'ny forskning' nu viser. Og du vil værdsætte al den vigtige viden, forskerne skaber.

Værsgo' at læse!

Gør os klogere

Videnskab.dk har lavet journalistik om videnskab i 10 år.

I den tid har vi set og selv lavet en masse fejl, så vi efterhånden har lært en del om at navigere i junglen af forskningsnyheder og andre udmeldinger om videnskab.

Alligevel er de 5 bud i vores manifest ikke hugget i sten. Manifestet er baseret på vores erfaringer som journalister, men vi vil også gerne høre dine råd om, hvordan man navigerer i strømmen af videnskabshistorier. Du kan hjælpe os med at blive klogere.

Er der noget, vi har glemt? Er der ting, vi selv skal gøre bedre, når Videnskab.dk dækker døgnets forskningsnyheder?

Så skriv til os på redaktion@videnskab.dk.

Vi får hjælp af forskerne

Rundtom i verden forskes der i, hvordan man bedst formidler forskning og bedriver videnskabsjournalistik.

Den forskning arbejder vi med i vores Center for Faglig Formidling. Her indsamler vi viden om faglig formidling, skaber nye formidlingsformater og tester, om det virker i praksis.

I forbindelse med dette manifest udvikler vi for eksempel et 'Troværdighedsbarometer', som skal give mediebrugere en visuel hjælp til at gennemskue kvaliteten af et forskningsresultat.

Alt det gør vi i godt samarbejde med forskere, universiteter og almennyttige fonde. Så har du en idé til et projekt, eller har du et formidlingsproblem, du kæmper med, så skriv til os på formidling@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.