Diabetes og astma kan have samme årsag
Astma og type 1-diabetes spreder sig med hidtil uset hast. Forskere kan ikke udelukke, at de to sygdomme er forbundet. De leder efter årsagen til sygdommene i vores alt for rene omgivelser.

Vi gnider og skrubber for at holde tingene omkring os helt rene. Men måske baner rengøringsvanviddet vej for, at dårlige bakterier møver sig ind i vores hverdag og breder alvorlige sygdomme som astma og diabetes. (Foto: Colourbox)

Vi gnider og skrubber for at holde tingene omkring os helt rene. Men måske baner rengøringsvanviddet vej for, at dårlige bakterier møver sig ind i vores hverdag og breder alvorlige sygdomme som astma og diabetes. (Foto: Colourbox)

 

To sygdomme spreder sig uhørt hurtigt blandt Vestens børn og unge: Type 1-diabetes og astma.

Sygdommene hører ikke umiddelbart til i samme kategori, men fordi sygdommene nærmest er eksploderet hånd i hånd gennem de senere år, begynder forskerne i stigende grad at overveje, om de kan være forbundet til hinanden på en måde, som videnskaben endnu ikke har fået øjnene op for.

»Det er altid farligt at slutte noget alene på baggrund af stigninger i tal. Det svarer til at sammenligne fødselstallet med antallet af storke.«

»Når det er sagt, så har der været et så åbenlyst sammenfald i dramatiske stigninger inden for de to sygdomme, at vi selvfølgelig alle sammen har bemærket det og er blevet interesserede,« lyder det fra overlæge Hans Bisgaard, leder af Dansk BørneAstma Center og professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Er vores omgivelser for sterile?

Videnskab.dk har for nylig beskrevet, hvordan de førende danske forskere inden for forebyggelse af astma leder desperat efter årsager til sygdommen.

Undersøgelser antyder, at astma måske opstår på grund af mangel på D-vitamin, eller fordi vi lever i luftforurening eller bliver påvirket af hormonforstyrrende stoffer.

Mest af alt tyder det på, at vi bliver syge af vores omgivelser, som kan være blevet så sterile, at vores immunforsvar nærmest er faldet i søvn og har svært ved at stille op til kamp, når det endelig støder på dårlige bakterier. Teorien er kendt som hygiejnehypotesen.

Hygiejnehypotesen virker som bedste forklaring

Præcis de samme overvejelser gør man sig inden for forskning i årsager til type 1-diabetes, hvor forskerne heller ikke har nogen sikre facts om årsager til sygdommen.

»Et sløvt immunforsvar kan måske betyde, at det pludselig agerer abnormt og overreagerer over for fremmede bakterier og ikke bare skyder dem ned, men også kommer til at angribe sig selv i en slags 'friendly fire',« funderer overlæge Allan Flyvbjerg, professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet og formand for Diabetesforeningen.

»Hygiejnehypotesen er nok den, jeg hælder mest til at tro på, og derfor tænker jeg også, at astma og type 1-diabetes kan være samme bolledej, selvom de rent videnskabelige mekanismer i sygdommene er forskellige,« siger Allan Flyvbjerg.

Flere sammenhænge mellem sygdommene

Fakta

 

Type 1-diabetes:

En såkaldt autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar går til angreb på celler i bugspytkirtlen, som producerer livsvigtigt insulin.

 

I modsætning til den meget mere udbredte type 2-diabetes har den intet med livsstil at gøre.

 

Antallet af nye tilfælde af type 1-diabetes er gennem de seneste ti år steget med 60%.

 

Omkring 25.000 danskere har sygdommen. 3.000 af dem er børn.

 

Astma:

En betændelse i luftvejene, som udløser hoste og gør det svært at trække vejret.

 

Astma har inden for de seneste 30 år tredoblet sin udbredelse, så i alt 300.000 danskere er ramt.

 

Fornemmelsen bliver støttet af anden videnskab på tre punkter:

Flere undersøgelser har indikeret, at den ene sygdom nedsætter risikoen for, at man får den anden. Altså: har du type 1-diabetes, har du sandsynligvis ingen symptomer på astma.

Italienske forskere sammenlignede udbredelsen af type 1-diabetes og astma med småbørnsdødelighed og størrelsen på BNP i lande inden for og uden for Europa. De konkluderede i 2006 i tidsskriftet Pediatric Allergy and Immunology, at sygdommenes forekomst gik op i takt med BNP og ned i takt med børnedødeligheden. Forskernes bud på en forklaring lyder, at folk i rigere lande er mere beskyttet mod bakterier som babyer, og at det kan være med til at bane vejen for astma og type 1-diabetes.

En norsk undersøgelse, publiceret i The Lancet i 2001, har fundet en stærk sammenhæng mellem type 1-diabetes og astmasymptomer inden for grænserne af de 28 lande, der blev sammenlignet. Ifølge de norske forskere antyder det, at sygdommene har en fælles risikofaktor, som kan være »gener, tidlige påvirkninger fra miljøet eller begge dele«.

Dna kan umuligt være synder

De danske forskere er enige om, at miljøet må spille en afgørende rolle, og at arvelighed under ingen omstændigheder er forklaringen på de vilde stigninger.

Sygdommene har simpelthen bredt sig for hurtigt til, at de kan skyldes ændringer i arvemassen.

»Type 1-diabetes er i det hele taget meget lidt arveligt. Hvis en søskende eller far eller mor har det, er der kun 5% chance for at få det selv. Så den uforklarlige stigning må ganske enkelt skyldes noget i omgivelserne og den måde, vi lever på i dag,« konstaterer Allan Flyvbjerg.

Sygdommene rammer især den yngre del af befolkningen. Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn og unge i Danmark. Type 1-diabetes rammer sjældent mennesker på over 40 år.

Endnu kan ingen af sygdommene forebygges eller helbredes.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk