Den danskfødte forsker i neurovidenskab, Maiken Nedergaard, var ikke tilfreds med de to eksisterende hypoteser for, hvordan akupunktur kan give smertelindring. Derfor gik hun i gang med sit eget studie ved University of Rochester Medical Center i USA.
Hun kan nu påvise, at idet nålen indsættes i huden, frigives stoffet adenosine, som virker lokalbedøvende.
Det skriver ScienceNow.
Tidligere hypoteser involverede endorfiner
Før Maiken Nedergaards banebrydende nye forskning mente forskerne, at akupunktur enten virkede ved, at nålen stimulerede nervernes smertepåvirkning, således at hjernen frigav morfinlignende endorfiner. Eller også var der simpelthen tale om en placebo-effekt, hvor patientens tænkning alene fik hjernen til at producerer endorfinerne.
Maiken Nedergaard fandt det dog besynderligt, at kroppen skulle frigive endorfiner som en reaktion på smertepåvirkning fra nålen, når nu akupunktur i sig selv er smertefrit. Tilmed viser tidligere studier, at akupunktur for det meste kun virker, når nålen indsættes tæt ved det smerteplagede sted.
Hun spekulerede i stedet i en teori om, at nålen giver mindre skader i vævet, som får kroppen til at udløse stoffet adenosine.
Forsøg med mus
I første omgang blev forsøget sat i gang som et skoleprojekt af Nedergaards datter, Nanna Goldman. Sammen med et hold forskere satte hun nåle ind i benet på mus og opsamlede så væsken omkring indsættelsespunktet. I væsken var der 24 gange så meget adenosine som normalt.
Herefter påførte de musene to forskellige typer at kroniske fodsmerter. Nogle fik inflammatoriske smerter og andre smerter fra skader på rygmarven.
Nu testede de musenes følsomhed i foden og i begge tilfælde fandt de, at akupunktur gjorde musene markant mindre sensitive over for smertepåvirkning af foden.
Til gengæld havde akupunkturen ingen effekt, hvis musene blev hæmmet i deres evne til at danne adenosine.
Resultatet er netop blevet offentliggjort online i tidsskriftet Nature Neuroscience, og det betragtes i følge ScienceNow som et epokegørende forskningsresultat, der i fremtiden kan hjælpe med at forbedre smertelindring gennem akupunktur.